A minap úgy döntöttem, ismét eljött a sertéskaraj ideje, hisz ki tudja, mikor is ettünk utoljára. És mivel legnagyobb örömömre immár tényleg itt a tavasz (melynek megtestesüléseit reggelenként gyermeki lelkesedéssel nyugtázom futás közben a kastélyparkban), az volt az első gondolatom, hogy újra elkészítem az ánizsillatú, édesköményes salival tálalt változatot, mondván itt az ideje a frissebb ízeknek. De aztán beláttam, hogy hiába van odakint közel 20 fok, az még mindig nem elég ahhoz, hogy 18 foknál tovább melegítse a lakást, ahol ennek megfelelően sajnos fázunk - így egyelőre még mindig inkább a testesebb ételeknek van létjogosultsága. De az édeskömény aromájáról továbbra sem akartam lemondani, így esett, hogy magjait hagymával párosítottam, és dús, mézes-mustáros szósszal vontam be…
Karaj pirított hagymás, ánizsos, mézes-mustáros szósszal
Hozzávalók:
- 2 szépséges, csontos 180 grammos karajszelet
- 1 + 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olaj
- 2 nagy fej vöröshagyma – megtisztítva, félbevágva, vékonyan felszeletelve
- 1 csapott evőkanálnyi édesköménymag
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 púpos teáskanál magos mustár
- 1 púpos teáskanál dijoni mustár
- 1 púpos teáskanál méz
- 3 púpos evőkanál créme fraiche (vagy 1 evőkanál tejszín és 2 evőkanál tejföl felhasználás előtt lehetőleg egy órával összekeverve, szobahőmérsékleten hagyva)
- fél csomag petrezselyem
- só és frissen őrölt bors
A hússzeletekről leitatom a nedvességet, majd sózom és borsozom őket.
Egy serpenyőben nagy lángon összeolvasztom a vajat és az olajat, majd mikor a vaj már nem habzik, oldalanként 3-3 perc alatt körbepirítom benne a húst, majd kiszedem a serpenyőből, és fóliába bugyolálom.
A serpenyőbe dobom a második adag vajat is, majd rászórom a hagymafélholdakat és az édesköménymagot, sózom és borsozom, és továbbra is nagy lángon, időnként átkevergetve 5-6 percig pirítom. (Általában ugye az ember ilyenkor visszaveszi a lángot, hogy a hagyma békésen puhulgasson, de most azt akartam, hogy itt-ott odakapjon kicsit.)
Eztán felöntöm a borral, egy-két perc alatt beforralom, majd hozzákeverem a kétfajta mustárt, a mézet és a créme fraîche-t, visszapakolom a karajszeleteket, és úgy további 5 perc alatt készre főzöm a szószban a húst.
A végén ollóval rányesem a petrezselymet, hogy valami harsogóan friss is kerüljön a fogásra, és sütőben sült krumplival körítve, bájos konyhatündérmosollyal fűszerezve tálalom.