HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) bordeaux (1) Bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) creme fraiche (12) créme fraiche (1) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) Húsvét (2) húsvét (1) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) karácsony (1) Karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) mastering the art of french cooking (2) Mastering the Art of French Cooking (8) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) nigella (10) Nigella (8) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizotto (1) rizottó (6) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Húsvétkor a legjobb enni!

2013.04.09. 17:49 HunMoiselle

husvet_1_130403.jpg
Idén Húsvétkor azt kell mondjam, igazán kitettem magamért. A megelőző héten tartózkodtunk a hústól és alkoholtól, Nagypénteken elkészítettem a mi családunkban hagyományos böjti bablevest, szombaton sütöttem brioche-t (francia kalácsot), vasárnap reggelire természetesen főztem sonkát, ami mellé ha nem is kalácsot, de (egyszerűen) fonott krumplis kenyeret sütöttem. Majd miután kikészítettem Monsieur-t a reggelivel (úgy saccolom, vagy fél kiló sonkát befalt), vacsorára igazi ünnepi menüt készítettem.

husvet_2_130403.jpg
Eredetileg úgy terveztem egyébként, hogy „élőben” írok majd a brioche-ról, vagy legalább a Facebookra felöltök néhány képet a húsvéti konyhai ügyködésekről, de aztán persze ahogy az már lenni szokott, betemettek a feladatok, vagyis a bevásárlás, sütés-főzés, takarítás, ésatöbbi. De mindezek eltörpültek amellett, hogy még vasárnap koradélutánra sem sikerült véglegesítenem a vacsoramenüt.

husvet_3_130403.jpg
Azt jó előre tudtam, hogy bárányt akarok. Szívem szerint egy fél combot sütöttem volna egészben fokhagymával és rozmaringgal gazdagon megtűzdelve, de ezt végül a józan eszemre hallgatva elvetettem, tekintve, hogy az rengeteg maradékot eredményezett volna, és ugye számolnom kellett a sonkával is. Végül csütörtökön vettem két szép szelet csontnélküli combszeletet, amik a hűtőben egy sütőpapírral borított tányéron kitartóan vártak a sorukra. De nagyjából eddig jutottam…

Az előétel kiválasztása még sosem követelt tőlem ekkora figyelmet: mivel is lehetne felvezetni a bárányt? Hal kizárva, húsból elég. Rengetegféle zöldség volt ugyan itthon, de valahogy egyikben sem láttam különösebb fantáziát, míg eszembe nem jutott, hogy még korábban vettem két endíviát! Az endívia kesernyéssége csodás kontrasztot alkot a bárányhús édességével! Először különféle meleg salátákat vizionáltam, de végül a könnyebb út mellett döntöttem, vagyis krémlevest készítettem belőle, amivel ugye csak minimálisan kell tálalás előtt pepecselni. Desszertnél hasonlóképpen jártam el: brownie-t sütöttem, ami mellé csak egy gombóc fagyit kell a tányérra halmozni, és már mehet is az asztalra. Új receptet próbáltam hozzá egyébként, ami nem volt rossz, de készítettem nála már jobbakat, úgyhogy most azt nem is osztom meg.

No de vissza a főfogáshoz! Átnéztem az összes itteni szakácskönyvem, kutakodtam a neten, de egyik recept sem tűnt elég ünnepélyesnek. Végül a Good Food oldalon találtam egy olyat, amire azt mondtam, hogy némi kozmetikázással esélyes. Póréhagymás krumplipürével volt körítve a steak, a szósz pedig kevés dijoni mustárral készült mellé. Aztán először a krumplipürét vetettem el, mondván nem fogok Húsvétkor krumplipürével bohóckodni, hisz mennyivel fenségesebb a gratin dauphinois, majd a szószt is sutba dobtam, mert minél többet nyammogtam rajta, annál inkább úgy voltam vele, hogy az a mustár mégsem lesz jó. És ekkor szerencsére eszembe jutott egy csodás vörösboros mártás, amit még tavaly Karácsonykor készítettem kacsamell mellé! Zöldköretnek pedig azt  találtam ki, hogy friss zöldbabot kissé előfőzök, majd bacon-be csomagolva megsütöm. És éreztem, nagyon éreztem, hogy ez a fogás így mennyei lesz!

És bizony az lett. Sőt, az a helyzet, hogy ez bizonyult eddigi „pályafutásom” legjobb főfogásának! Visszagondolni rá is gyönyörűség…

husvet_4_130403.jpg
(Mivel a vacsora fölöttébb laktatónak ígérkezett, a pezsgő mellé felszolgált aperitifek számát meglehetősen visszafogtam, mindössze caprese falatkákat, tapenade-os melba tósztot és pirított sós mandulát készítettem elő.)

Endívia krémleves kolbászchips-szel

husvet_5_130403.jpg
Hozzávalók:

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 fej vöröshagyma felkockázva
  • 2 endívia felkarikázva
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva vagy finomra vágva
  • 2 közepes krumpli közepes kockákra vágva
  • fél liter sonkafőzőlé (értelemszerűen az aznap adott volt, egyébként csirkealaplevet használtam volna)
  • 2, 5 dl tej (vagy aki még krémesebbre vágyik, használjon tejszínt)

A tálaláshoz:

  • 2 evőkanálnyi felaprított petrezselyem (vagy snidling, esetleg kapor)
  • 6 nagyon vékony karika kolbász 1 evőkanál olajon ropogósra sütve

Egy közepes lábosban felhevítettem a vajat, majd mérsékelt lángon időnként átkavargatva 5 percig pároltam benne a hagymát, a fokhagymát és az endíviát. Eztán felöntöttem a sonkafőzőlével, beleszórtam a krumplikockákat, és lefedve 10 percig gyöngyöztettem.

A 10 perc leteltével hagytam kicsit hűlni, majd teljesen selymesre turmixoltam.

(Eddig előre elkészítettem, majd közvetlenül tálalás előtt fejeztem be.)

Végül beleöntöttem a tejet, összemelengettem, és ellenőriztem a fűszerezést. Végül tálalásnál az adagokat megszórtam egy-egy evőkanálnyi aprított petrezselyemmel, a petrezselyemre ültettem a kolbászchipseket, és a kolbászzsíros olajjal kissé meglocsoltam.

Báránysteak vörösborszósszal, gratin dauphinois-val és szalonnába göngyölt zöldbabbal

husvet_7_130403.jpg
A bárányhoz:

  • 2 szép, csont nélküli báránycomb steak (nálam nagyjából 2 centi vastag, 18 dekás)
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma durvára vágva
  • 2 evőkanálnyi aprított rozmaring
  • frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál olívaolaj a sütéshez

A gratin dauphinois-hoz (ebből 4-6 adag lesz, a maradék magában is mennyei, bár én általában adok mellé párolt vagy sült brokkolit):

  • 1kg lisztes burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva vagy finomra vágva
  • 3dl nagyon zsíros tejszín (esetemben double cream, ami több mint 40 százalékos)
  • 2 dl zsíros tej
  • só, frissen őrölt bors, szerecsendió
  • 10 dkg gruyére vagy ementáli

A vörösborszószhoz (2 kiadós adaghoz):

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 salotta hagyma hajszálvékonyan felszeletelve
  • frissen őrölt bors
  • 1 gerezd fokhagyma, amire rátenyereltem, hogy kicsit megtörjön, de ne essen szét
  • 1 rozmaringág
  • 2-3 evőkanál balzsamecet
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 2 dl marhaalaplé
  • 10 g vaj

A zöldbabhoz:

  • 20 dkg friss zöldbab
  • 8 vékony baconszelet

A bárány pácolásával kezdtem: egy akkora műanyag fedeles dobozban, amiben épp elfér a két szelet hús egymás mellett, összekevertem a vörösbort, a vörösborecetet, a fokhagymát, a rozmaringot és az olajat, alaposan megborsoztam, majd belehelyeztem a hússzeletet, befedtem, és egy órára beraktam a hűtőbe. Eztán megfordítottam, és ismét a hidegben pihentettem egy órán át. Sütés előtt 1 órával kivettem a hűtőből.

Miután elkezdtem pácolni a bárányt, elkészítettem a gratint. Vagyis a sütőt előmelegítettem 170 fokra / gázon 3-as fokozatra, a krumplikat hajszálvékonyan felszeleteltem (akinek van mandolinja: azzal a legjobb!), és egy kivajazott jénai sütőtálba szórtam. A tejszínt és a tejet egy teáskanál sóval, némi frissen őrölt borssal és a két gerezd zúzott fokhagymával gyöngyözésig hevítettem, majd belereszeltem egy kevés szerecsendiót. A folyadékot a krumplira öntöttem, és finoman átkevertem, hogy a fokhagymadarabkák egyenletesen szétoszoljanak benne, majd ráreszeltem a sajtot, befedtem alufóliával, és 2 órán keresztül így sütöttem, míg a krumpli magába szívta a folyadék nagy részét, és vajpuha lett, és krémes lett,  és jaj de csodás lett! (A gratin dauphinois-t általában ennél gyorsabban, nagyobb fokozaton sütik. Ha gyorsan akarom prezentálni, akkor én is 200 fokon úgy 1-1,5 óra alatt készítem, de az az igazság, hogy így, lassan lesz az igazi: ezerszer krémesebb, lágyabb.)

Ami a zöldbabot illeti: lecsipegettem a végeit, lobogó sós vízben 3 percig előfőztem, magas jeges vízbe dobtam, hogy megállítsam a főzési folyamatot. Eztán alaposan leittam, tízesével egy-egy szelet baconbe burkoltam, és egy alufóliával borított tepsire sorjáztam a kötegeket.

A szószhoz egy kis lábosban közepes lángon felhevítettem az olajat, majd 3 percig, immáron gyengéden, alacsony lángon kavargatva pároltam benne a salottát. Eztán hozzáadtam a fokhagymát és a rozmaringágat, megborsoztam, és így is kavargattam 3 percig. Ekkor ráöntöttem a balzsamecetet, közepesre növeltem a lángot, és addig forraltam, míg szirupos lett. Felöntöttem a borral, és kétharmadára beforraltam, majd a marhaalaplével is felöntöttem, és ezzel újfent kétharmadára forraltam. Ekkor magára hagytam, hogy közvetlenül tálalás előtt fejezzem be.

Később…

Mikor tálaltam a levest, a sütőt 200 fokra / gázon 6-os fokozatra kapcsoltam, leszedtem az alufóliát a gratin-ról, és betoltam fölé a zöldbabot. Úgy további 20 percig sütöttem őket, míg a sajt barnára sült a krumpli tetején, illetve a szalonna ropogós lett a zöldbab körül (ehhez félidőben átfordítottam).

Miután végeztünk a levessel, a bárányt kivettem a pácléből, alaposan leitattam, majd bedörzsöltem nagy szemű tengeri sóval. Egy nagy serpenyőben nagy lángon felhevítettem 2 evőkanál olívaolajat, amjd közepes lángon oldalanként két perc alatt megsütöttem benne a bárányt. Így medium rare lett (véresszájúak vagyunk), de aki jobban át akarja sütni, az nyilván süsse hosszabb ideig.

Amíg a hús sült, gyorsan felforraltam a szószt, majd levettem a tűzről, és utolsó simításként két adagban beledolgoztam a 10 gramm vajat (montíroztam).

És eljutottunk oda, hogy mindössze annyi dolgom maradt, hogy előmelegített tányérokon tálaljak… 

husvet_6_130403.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: leves menü bárány sonka húsevő zöldbab krémleves bacon endívia gratin dauphinois francia konyha aperitif báránycomb Húsvét vörösborszósz brioche

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr785213772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása