Nos, mivel ilyen-olyan okokból úgy alakult, hogy újfent nem jelentkeztem újabb írással / recepttel vagy egy hónapig, ez a mai egy kurta poszt, hogy nehogy hirtelenjében megfeküdje a gyomrotokat vagy akár az enyémet. Az írás tárgya is rendkívül egyszerű: egy újabb leveles tésztás lepény, csupa olyan alapanyagból, amik állandóan megtalálhatók a hűtőmben, illetve a mélyhűtőmben. Merthogy így is született – mást terveztem, azt sutba vágtam, szétnéztem, és ezt improvizáltam. Ennek megfelelően alig van vele munka, gyors és egyszerű, de ami az ízeket illeti, azok nem szenvedtek csorbát.
Leveles lepény spenóttal, roquefort-ral és mákkal
Hozzávalók:
- 1 gyárilag előre kinyújtott, csupa vajas leveles tészta
- 1 evőkanál vaj
- 3 gerezd fokhagyma – durvára vágva (a megtisztított fokhagymára késsel erőteljesen rátenyerelek, hogy megtörjön, majd vékonyan felszeletelem)
- 30 dkg fagyasztott, aprított spenót (jobban kedvelem egyébként az egész leveleset, de véletlenül félrenyúltam a boltban, úgyhogy most ezt szerettük)
- 2 evőkanál créme fraîche (annak híján egy evőkanál tejföl és egy evőkanál tejszín, vagy csak tejszín, kinek hogy tetszik)
- só, frissen őrölt bors, szerecsendió
- nagyjából 50 g roquefort (vagy egyéb kéksajt, ízlés/hűtő szerint)
- 2 teáskanál mák (alapvetően ugye adja magát a dió a spenót és a roquefort után, de úgy döntöttem, itt az ideje kicsit variálni, és jól döntöttem)
A sütőt előmelegítem 200 fokra / gázon 6-os fokozatra. A tésztát kitekerem, a szélére vágok egy egy centis keretet, vigyázva, hogy nehogy átvágjam a tésztát, majd a kereten belül alaposan körbeszurkálom egy villával, hogy sütés közben ne púposodjon fel. Ahogy a sütő elérte a kívánt hőfokot, illetve a tészta már nem hűtőhideg, 5-10 perc alatt elősütöm.
Közben egy nagy serpenyőben felolvasztom a vajat, majd úgy fél perc alatt kicsit megpirítgatom benne a fokhagymát. Eztán beleszórom a spenótot, sózom-borsozom, majd időnként átkevergetve elfőzöm a levét. Végezetül leveszem a tűzről, reszelek rá egy kevés szerecsendiót, belekeverem a créme fraîche-t, és elosztom a leveles tésztán a kereten belül. Megpöttyözöm a roquefort-ral, megszórom a mákkal, és nagyjából 20 perc alatt készre sütöm.
Ketten még aznap este élvezettel eltüntettük az egészet.