Óóó, szentségtelen lustaság! Másfél hete nem posztoltam semmit – a főzéssel nem volt probléma, de arra képtelen voltam rávenni magam, hogy le is írjam, mit készítettem. Elég stresszes időszak volt, klaviatúra melletti kreativitásra már nem futotta sem erőből, sem lelkesedésből.
Pedighát!!!
Főztem ezt és főztem azt, no meg amazt, ésígytovább. De ha terveim szerint sikerül összekapnom magam, akkor utólag posztolom a többséget, mennyiségeket-arányokat ugyanis leírtam, sőt, amennyire emlékszem, fotót is készítettem.
Eltűnési időszakom legmeghatározóbb gasztroeseménye, hogy Húsvétkor felfedeztem magamnak Anyukám fűszerkertjét. Oregánó, lestyán, kakukkfű, citromfű. Az elmúlt két hétvégén eszetlenül feltankoltam valamennyiből, majd folyamatosan azon kattogott az agyam, miből mi legyen.
Ezúttal az oregánót vettem célba. És egy kis extracsavarral pesztót készítettem belőle. Az extracsavar a mogyoró volt. A végeredménytől eldobtam az agyam. Monsieur is. Talán a legjobb pesztó került ki a kezeim közül, amit valaha ettem. Ja, és a szerénység (pláne az álszerénység :-) ) sosem volt a legfőbb erényem.
Penne mogyorós-oregánós pesztóval
Hozzávalók:
- 1 csokor oregánó
- fél fej új fokhagyma (imádom, imádom, imádom – az új fokhagymának szerintem nincs párja!)
- 30 g pörkölt, sótlan földimogyoró
- 2 evőkanálnyi reszelt parmezán
- 1-1,5 dl extra szűz olívaolaj
- kevés (!) só
- 25 dkg penne
- 2 paradicsom
Mi sem egyszerűbb: főzővíz forralódik a tésztának, sózódik, olajozódik, penne kifőződik.
Amíg a penne a fogunkra puhul, mehet minden a turmixgépbe: a földimogyoró, a zúzott fokhagyma, a parmezán, a darabokra tépkedett oregánó, majd úgy egy deci jó minőségű olívaolaj. Turmixgép dolgozik. Eredmény ellenőriz. Nem elég folyékony? Akkor még egy kis olívaolaj, újabb pár másodperces munka a gépnek. Pesztó kipipálva.
És mivel úgy gondoltam, hogy ez a pesztó elég testes, úgy döntöttem adok neki egy kis frissességet némi kimagozott, apróra kockázott paradicsom képében.
Éés a pesztó a pennéhez adódik, majd a paradicsom is hozzákeverődik, további oregánó hiányában bazsalikommal díszítődik, majd nagy hévvel tálalódik, és két ember belőle boldogan jóllakódik.