Monsieur aktuális multija egy bizonyos szempontból messze elmarad az eddigi magyarországi multijaitól: a világvégén van egy businessparkban, ahol se közel, se távol semmiféle extra ebédelési lehetőség, csakis és kizárólag a központi parkmenza. Ahova a földi halandók nem sétálhatnak be csak úgy: először nyitniuk kell egy számlát, amire szépen be kell fizetniük egy összeget, és csak utána állhatnak neki azon gondolkodni, mit fogyasszanak a lényegében sosem változó, 4-5 ételt felsorakoztató étlapról. Ráadásul ezen az étlapon csak nagyon brit, nagyon túlméretezett, roppant kalóriadús étkek szerepelnek, nem éppen jutányos áron. Úgyhogy az ottani ebédelést lényegében azonnal elvetettük mint lehetőséget.
Csakhogy akkor mi legyen?
Monsieur már otthon is állandóan arra panaszkodott, hogy mennyire hiányzik neki a francia módi. Azaz ebédidőben az emberek többsége szépen kisétál egy közeli pékségbe, vesz egy szendvicset (Paulnál frissen sült bagettben példul bivalymozzarella, isteni érett paradicsom, bazsalika, extraszűz olívaolaj), és ha az időjárás kegyes, egy közeli parkban kedélyesen elfogyasztja. Uram szerint ez az eljárás a legtökéletesebb munkaidőben, ugyanis nem tölti meg olyannyira a gyomrot, hogy a kedves dolgozó delikvensünk rá óhajtson borulni az asztalára, hogy kipihenje az emésztés fáradalmait.
Úgyhogy ebben maradtunk: minden reggel legyártom Monsieur-nek a kielégító szendvicsmennyiséget. Ezidáig működött csak a dolog kiválóan, mivelhogy JóUram egyszercsak belesokallt a szendvicsekbe. Szóval valami újat kellett kieszelnem. Azaz,mostantól bizonyos időközönként igyekszem olyan vacsorát készíteni, ami olyféle salátaszerűség, aminek a maradékát reggel becsomagolhatom, és nagyjából megtölti éhező Emberem gyomrát.
Az első ilyen étek az alábbi szimpla csoda, ami sajnos túlontúl finom ahhoz, hogy kétszer is csomagolhassak belőle.
Balzsamecetes kuszkusz paradicsommal és kecskesajttal
Hozzávalók:
- 20 dkg kuszkusz
- 2 dl zöldségleves (harmad kocka)
- 2 evőkanálnyi balzsamecet
- 4 szép érett paradicsa
- 1 maréknyi bazsalika
- 15 dkg kecskesajt
- kevés só és sok frissen őrölt bors
- pár evőkanál extraszűz olívaolaj
A kuszkuszt egy nagy hőálló tálba szórom, leöntöm a levessel, és úgy negyed órára letakarom, hogy szépen megszívja magát. Az idő leteltével egy villával átkeverem (a kuszkuszt ugyanis nem szabad kanállal, mert összeragad), majd hozzákeverem a balzsamecetet, a közepesre kockázott paradicsát és kecskesajtot, az apróra metélt bazsalikaleveleket, majd icipicit sózom, erőteljesen borsozom. Ezután finoman meglocsolom az olívaolajjal, és alaposan átkeverem, ismétcsak villával.
A 15 perc áztatási időt beleszámítva 20 perc alatt kész. Na jó, tálalás előtt várhatunk úgy 20 percet, hogy kicsit összeérjenek az ízek. Mennyei lesz!