Péntek este. A munkahét véget ért. November közepe lévén korán besötétedett, és bár napközben szépen sütött a nap, négy óra után már elég csípős volt az idő. Nyugalomra vágytunk, az otthon melegére, esetleg egy jó pohár barna sörre, de legfőképpen valami kiadós, puha ízre: illatos ragura, krémes krumplipürére...
Csirkemáj-ragu vajban párolt hagymával, pikáns, krémes krumplipürével
Hozzávalók a raguhoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 20+20g vaj
- 3 nagy vöröshagyma
- 50dkg csirkemáj
- 60ml száraz sherry
- 2 paradicsom
- 2dl csirkehúsleves kockából
- só és frissen őrölt bors
Hozzávalók a krumplipüréhez:
- 80dkg krumpli
- 5 kicsi paszternák (fehérrépával nyugodtan helyettesíthető), úgy 25 dkg
- 20g vaj
- 1 púpos evőkanálnyi pikánsan csípős angol mustár (ha nagyon akarjuk, helyettesítsük dijoni mustárral, de az kevésbé „éles”, kevésbé csípős)
- 1,5dl zsíros tejszín
- 0,5 dl tej
- só
Megpucolom, és félholdakra vágom a vöröshagymákat, majd az evőkanálnyi olaj, és 20 gramm vaj keverékén, kevés sóval, mérsékelt tűzön 20-25 perc alatt édes-krémesre párolom a szeletkéket.
A csirkemájjal könnyű dolgom van, ugyanis a vas-ember-lány saláta készítésekor extra fél kilót megtisztítottam, és nagyobb darabokra vágtam, ami a mélyhűtőben várakozott egészen péntek reggelig, mikor is áttettem a hűtőbe kiolvadni, tehát ezúttal csak kiveszem a fagyasztózacskóból, és alaposan leitatom konyhai törölközőn.
A püréhez megpucolom a krumplit és a paszternákot, és nagyobb darabokra vágom őket, majd enyhén sós, lobogó forró vízben 12-15 perc alatt megfőzöm őket. Hozzájuk dobom a 20 gramm vajat, egy teáskanálnyi sót, és egy krumplitörővel elkezdem alaposan összetörni. A nagyjából összetört krumpli-paszternák pároshoz hozzákanalazom a csípős angol mustárt, hozzáöntöm a mikróban felmelegített tejszínt és tejet, pépesre töröm, majd egy fakanállal finom habosra keverem, és lefedem, nehogy kihűljön.
Az időközben krémes-karamellesre váltott vöröshagymát szűrőlappáttal egy tányérra szedem, a helyére dobom az utolsó adagnyi 20 gramm vajamat, és feltekerem alatta a lángot. Mikor elkezd habosodni, rádobom a májdarabokat, és úgy 3-5 perc alatt alaposan átpirítom őket. Ezen a ponton az a célom, hogy a külsejüket barnára pirítsam, de a belsejük még rózsaszín maradjon. Ekkor mehet a serpenyőbe a sherry, és amíg egy-két perc alatt elpárolog az alkoholtartalma, apróra kockázom a paradicsomokat. Következő lépésként a serpenyőbe öntöm a húslevest, visszarakom a hagymát, belesöpröm a paradicsát, és néhány perc alatt a levet alaposan beforralom. És kész az igazi melengető vacsora. Méghozzá négy adagnyi, de egy percig nem aggódom, el fog az fogyni mind, ha nem rögtön, hát másnap.
Ilyet nem ehet az ember étteremben. És bizony eljön az a késő őszi pillanat, amikor pontosan erre van szüksége a gyomornak, a szívnek és a léleknek is.