HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) Bordeaux (1) bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) créme fraiche (1) creme fraiche (12) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) Húsvét (2) húsvét (1) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) julia child (2) Julia Child (11) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) Karácsony (1) karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) mastering the art of french cooking (2) Mastering the Art of French Cooking (8) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) nigella (10) Nigella (8) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) provence (1) Provence (2) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizottó (6) rizotto (1) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

A rizs halála szép halál

2011.12.13. 10:15 HunMoiselle

Szombat késő délután szokás szerint egyik kedvenc tevékenységemnek hódoltam, vagyis a jövő heti menüt állítottam össze. Az alkotói szabadságnak némileg gátat szabott az, hogy előzőleg összeállítottam azon alapanyagoknak a listáját, amiket a héten fel kell használnom ilyen-olyan megfontolásból. A lista relatíve hosszúra sikeredett, így az sajnos nem nagyon jött számításba, hogy csak úgy csapongjak, netán lazán felüssek egy szakácskönyvet ihlet után kutatva. A sorrend sem volt mindegy, több romlandó hozzávaló szerepelt a felsoroltak között, amiknek gyorsan le is kellett ellenőriznem a szavatossági idejét. És ekkor konstatáltam, hogy a füstölt lazaccal alaposan eltájoltam magam, ugyanis az szigorúan véve 11-éig jó. Ennyit arról, hogy valamikor a jövő héten az ír, zabos zsemlével, citromos sajtkrémmel és rengeteg kaporral lesz belőle vacsora…

Mivel 11-ére már kőbe volt vésve, hogy aranydurbincs lesz (szombat reggel csak azért zarándokoltam el a piacra), nem maradt más, mint hogy a lazac szombaton kerüljön terítékre a vargányás rizottó helyett (szárított vargányából, az szerencsére eláll).

Na de mi legyen a lazaccal, a gyönyörűsége skót füstölt lazaccal?

Hirtelen semmi nem jutott eszembe, ezért úgy döntöttem, szépen elmosogatok, hátha az egyéb tevékenység közepette beugrik valami. És jól döntöttem: kevés edény volt, tehát nem arról a belefulladok-a-mosatlanba típusú rabszolgamunkáról volt szó, ráadásul bekapcsoltam a rádiót, amiben épp Iggy Poptól a The passenger ment, hát a négy-öt tányért, pár villát és a serpenyőt gond nélkül végigtáncoltam. És ami még ennél fontosabb, ahogy lekapcsoltam a rádiót beugrott: a két tervezett ételt, vagyis a vacsorára előirányzott rizottót és a lazacos-krémsajtos zsemlét összedolgozom. Vagyis a zsemléből veszem a citromot és a sajtkrémet (nagyon-nagyon sajnálatos módon kaprom nem volt itthon), amit a lazaccal együtt összeházasítok egy alaprizottóval, és így remélhetőleg mindenki boldog lesz. Annál is inkább, mert bár ugyan a blogból eddig nem derült ki, de a rizottó a kedvenc ételeim közé tartozik, és szentül és töretlenül hiszem, hogyha az embernek van otthon arborio rizse, akkor már nem elveszett ember.

A rizottó készítésnek egyébként van néhány alapszabálya, amiket ha az ember betart, akkor már nem nagyon lőhet félre. Ezek az alapszabályok a következők:

1. Megfelelő rizsfajta. Ne próbáljunk meg „közönséges” rizsből rizottót készíteni, mert az olyan lenne, mintha egy kőműves papírból akarna házat építeni. Vannak direkte rizottó rizs fajták, mint mondjuk az arborio (ezt a legegyszerűbb beszerezni, gyakorlatilag bárhol kapható), a vialone nano vagy a carnaroli, melyeknek fajtasajátossága, hogy  a saját súlyuk sokszorosát kitevő folyadékmennyiséget képesek felvenni, magas keményítő tartalmúak és tapadós textúrájúak.

2. Rizsszemek előpirítása. Olívaolajon vagy vajon elő kell pirítani a szigorúan mosatlan rizsszemeket, hogy minden egyes darabot külön-külön bevonjon az általunk kiválasztott zsiradék. A legtöbben, köztük én is, a rizsszemek pirítása előtt még valamilyen fajta hagymát dinsztel az olajban, mert isteni alapízt kölcsönöz elkészült ételnek.

3. Megfelelő alaplé. A rizst alaplével főzzük fel. A későbbi fűszerezés, illetve az egyéb hozzávalók határozzák meg, hogy hal-, szárnyas-, marha-, borjú-, netán zöldség alaplevet használunk, de példul ha szárított gombával ízesítünk, akkor a gomba leszűrt áztatóleve is kitűnő alapléként szolgál. Emellett fontos, hogy minimum háromszor annyi alaplevet használjunk, mint a rizs mennyisége, illetve az alaplevet a főzési idő alatt folyamatosan forrón, de lehetőleg forráspont alatt tartsuk. Mindig csak egy merőkanál alaplevet adunk a rizshez, és a következő kanállal akkor adagoljuk, mikor az előzőt már elfőtte. Sokan egyébként kötelező elemként tüntetik fel a házi alaplé-készítést, és igen, aláírom, azzal bizonyára finomabb, de belátó vagyok, és azt mondom, hogy ugyan kinek van kedve és ideje annak az elkészítésével bajlódni? Nekem nincs. Helyette arra törekszem, hogy a lehető legjobb minőségű, organikus kockát, illetve sűrítményt használjam.

4. Alkohol.  Az olasz mondás szerint a rizs vízben terem, és borban hal meg. Tartsuk magunkat ehhez, azaz miután a rizsszemeket átpirítottuk, először egy kevés borral, netán vermuttal öntsük fel, mert azt szereti.

5. Folyamatos keverés. A rizottónkat míg el nem készül, vagyis úgy 20 percig, folyamatosan kevergetni kell, ugyanis ez segíti elő, hogy a rizsszemekből kioldódjon a keményítő tartalom, ami krémessé teszi a kész ételünket.

6. Még egy merőkanál alaplé. Ezt a szabályt én állítottam fel magamnak, de esetleg másnak is hasznos lehet. Arról van szó, hogy megfigyeltem, akkor készítettem a legfinomabb rizottót, mikor valamilyen okból még egy adag alaplevet mertem, pedig normál esetben már késznek nyilvánítottam volna az ételt. Azóta mindig, ha úgy látom, nincs az az ég, hogy még egy merőkanálnyi levet ügyesen felvegyen a rizsem, igenis rámerem, és újra és újra rácsodálkozom, hogy de bizony felveszi, és így lesz zseniális.

7. Hideg vaj. Miután elkészült a rizottó, húzzuk le a tűzről, és adjunk hozzá némi kockára vágott hideg vajat, az ugyanis még krémesebbé teszi.

8. Parmezán. Egy kevés, a vaj után a rizottóhoz kevert parmezán a kész ételt mennyei magasságokba emeli. Nem érződik az agresszív, erős parmezán íz, helyette inkább valami tökéletes harmónia.

9. 5 perc pihentetés. Az elkészült rizottó húzzuk le a tűzről, fedjük le, és tálalás előtt 5 percig pihentessük.

10. Azonnali tálalás. Rizottót soha ne készítsünk előre, csak frissen az igazi. Épp ezért, nem a legideálisabb vendégváró fogás, hacsaknem kötetetlen az alkalom, és mondjuk amerikai konyhánk van, ahonnan csodásan bele tudunk folyni a nappaliban zajló társalgásba.

11. Tapasztalás. Végül egy olyan tanács, amit én magam nem követtem, csak utólag jutott eszembe, hogy bizony hasznos lehet(ett volna): mielőtt rizottókészítésbe kezdünk, menjünk el egy kitűnő olasz étterembe, és tapasztaljuk meg, milyen az igazi, autentikus, kitűnően elkészített rizottó, hogy legyen igazi viszonyítási alapunk.

Ennyi. Most, hogy mindezt a sokmindent leírtam (és egyébként ez a rengeteg írnivaló volt az oka, hogy az eddigi rizottóimról nem szóltam), ismertetek egy olyan receptet, amiben áthágom a vaj- és a parmezán-szabályt, ugyanis egyikkel sem dúsítom a kész produktumot. Egész egyszerűen azért, mert a vaj jelen esetben túlságosan elnehezíteni az ételt, ami nem illik a légies lazachoz, csak úgy, mint a parmezán. Helyettük most kivételesen krémsajt krémesít.

Citromos rizottó füstölt lazaccal


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 salotta hagyma apróra kockázva
  • 2 kis gerezd fokhagyma finomra aprítva
  • 25 dkg arborio rizs
  • 1 dl száraz fehérbor (nálunk most chilei Chardonnay)
  • 1 liter zöldségleves (kockából)
  • 2 evőkanál krémsajt (most Philadelphiát használtam)
  • kis csokor kakukkfű, a levelek a szárról letépkedve
  • 1 citrom reszelt héja és a felének a leve
  • 120 g füstölt lazac apró kockákra vágva

Egy kisebb lábosban elkészítem (kockából) az alaplevet, és kis lángon forrón, de forráspont alatt igyekszem tartani.

Egy nagyobb, fedővel rendelkező serpenyőben három evőkanál olívaolajon kevés sóval üvegesre pirítom a hagymát, beleszórom a fokhagymát is, átkeverem,  majd hozzáadom a mosatlan rizst, és türelemmel átpirítgatom. Eztán kicsit lejjebb veszem a lángot, felöntöm a borral, és addig kevergetem, míg az egészet beszívja. Ekkor belekezdek az alaplé adagolásba: egy evőkanál alaplé, nyugodt kevergetés, míg a rizs felissza, majd ismét alaplé és ismét kevergetés. Így járok el egészen addig, míg az összes alaplevem el nem fogy, ugyanis a 25 deka rizsnek elvileg nem kéne, hogy problémát okozzon az egy liter. No de azért persze mikor már csak néhány merőkanálnyim van, árgus szemekkel figyelem a rizst, illetve kóstolok, ne hogy túllőjek a célon. Mikor a rizs elkészült, lezárom alatta a lángot, belekeverem a krémsajtot, majd a reszelt citromhéjat és a citromlevet, no meg a kakukkfüvet, lefedem, és 5 percre magára hagyom. Eztán belekeverem a lazackockák ¾-ét, és két személyre tálalok, végül a maradék lazacot becsülettel elosztom a két tányér rizottón.

Monsieur, bár alapvetően nem a kedvence a rizottó, mivel nincs benne harapható komponens (példul egy véres steak), igencsak el volt ragadtatva. És én is. Hát ha még lett volna itthon kapor is!
 

Szólj hozzá!

Címkék: lazac citrom rizottó kakukkfű füstölt salotta krémsajt olaszos halacska

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr783459808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása