Időnként, legnagyobb meglepetésemre, egy spontán módon, mondhatni hirtelenjében, elfekvő alapanyagokból készülő, egyszerű tésztaétel is olyan jól tud sikerülni, hogy még egy hét elteltével is eszembe jut, hogy mennyire jól esett. Ebbe a kategóriába tartozik az alábbi fogás is. A hűtő zöldségrekeszében belebotlottam egy szinte teljesen elfelejtett padlizsánba, amit kis kockákra vágva megsütöttem, készítettem egy szimpla, icipici fahéjjal bolondított paradicsomszószt; spagettivel forgattam őket össze, és az első falatnál megfeledkeztem arról, hogy odakint süvít a szél, tombol a tél, és a nyár fuvallatát éreztem magam körül. Jólesően reményteljes érzéssel töltött el.
Spagetti padlizsánnal és paradicsomszósszal
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
- 1 padlizsán, nagyjából 2 x 1,5 centis kockákra vágva
- 3 evőkanál olívaolaj
- 33 dkg spagetti
- 1 vöröshagyma finomra vágva
- 3 gerezd fokhagyma finomra vágva vagy összezúzva
- 1 bird’s eye chili vékonyan felkarikázva (magozza ki, aki nem szereti, ha csíp)
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 teáskanál szárított rozmaring
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- leheletnyi fahéj (a móka kedvéért)
- só és frissen őrölt bors
- a tálaláshoz néhány bazsalikomlevél és kevés extra szűz olívaolaj
Egy nagy serpenyőben egy-egy evőkanál olívaolajon két adagban megpirítom a padlizsánkockákat, majd félreteszem őket.
Vizet melegítek a tésztának.
A padlizsánhoz használt serpenyőbe belelötykölök egy újabb evőkanál olívaolajat, majd kis lángon pár perc alatt kevergetve, kevés só kíséretében megpárolom a vöröshagymát. Mikor már kellőképp megpuhult, hozzáadom a fokhagymát és a chilit, átkeverem, és ahogy megérzem a fokhagyma illatát, öntöm is a serpenyőbe a paradicsakonzervet, a paradicsapürét és a balzsamecetet, megszórom a kakukkfűvel, a rozmaringgal és a fahéjjal, sózom és borsozom, alaposan átkeverem, és 10 perc alatt alacsony lángon összerotyogtatom.
Ezalatt kifőzöm a tésztát. Ha a tízperces összerotyogtatás alatt a paradicsomszósz nagyon besűrűsödne – amire több mint nagy az esély -, rámerek egy-egy evőkanállal a tészta főzővízéből.
A megfőtt tészta főzővizéből félreteszek egy bögrényit, majd leszűröm a spagettit, és összekeverem a szósszal. Ha úgy ítélem meg, ismét lötykölök rá főzővizet.
A konyhába betéréstől számított nagyjából negyed órán belül tálalok is. A kész adagokat néhány csíkozott bazsalikomlevéllel és pár csepp extra szűz olívaolajjal illatosítom.
(Ha akad belőle maradék másnapra, akkor immár a tárolódobozban mindenképp lötykölök rá kevés főzővizet, így biztos nem szárad ki az újramelegítéskor.)