A minap úgy esett, hogy ebéd nélkül maradtam. Úgy értem, hogy abban a hitben ringattam magam a tervezési folyamat során, hogy lesz maradék valamelyik korábbi vacsorából, ezért nem készültem ebédfőzésre. Rögtönöznöm kellett hát, és mint máskor is oly gyakran - ha nem leves mellett döntök -, saláta mellett tettem le a voksom.
Hihetetlen nagy szerencsém volt mondjuk, meg kell hagyni, mert akadt itthon egy csomagnyi zöldborsóhajtás és kecskesajt is, amik egy egyszerű, ám izgalmas salátához szolgáltatták a sárga utat, hisz oly csodásan kiegészítik egymást. A kecskesajt, pláne grillezve, enyhén sós, erőteljesen aromás, míg a zöldborsóhajtás lényegében a borsó esszenciája, azaz mennyeien édes és harsogóan ropogós. Hogy a levelek édességét némileg kompenzáljam, kevertem egy kevés dijoni mustárt a salátaöntetbe, a kecskesajt pedig dióért kiáltott, míg a céklával a borsó édességét akartam kissé visszatükrözni, ugyanakkor egy újabb textúrát is hozzáadva az ételhez.
Saláta grillezett kecskesajttal
Hozzávalók vagy egy ebédhez, vagy két adagnyi előételhez:
- két kis szelet félbarna kenyér (vagy négy szelet bagett)
- kis maréknyi dió
- némi sóvirágos (annak híján normál) vaj
- 4 közepesen vastag szelet kecskesajt (a puha rúdformából)
- 70 g zöldborsóhajtás (vagy bármilyen egyéb kis salátalevél rukkolát kivéve, amit én itt nem használnék)
- fél közepes főtt cékla
Az öntethez:
- 1 csapott teáskanál dijoni mustár
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál dióolaj
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- só és rengeteg frissen őrölt bors
A két kenyeret benyomtam a kenyérpirítóba, a grillsütőt pedig előmelegített maximális hőfokra. A diót száraz serpenyőben megpirítottam, az öntet hozzávalóit összekevertem, a céklát vékonyan felszeleteltem.
A megpirított kenyereket vékonyan megkentem vajjal, mindegyikre ráfektettem két-két karika kecskesajtot, majd betoltam őket a grill alá, míg a sajt belülről olvadozni kezdett, de tartotta a formáját, és nem pirult meg.
A zöldborsóhajtásokat összekevertem az öntettel, majd egy tányér közepére halmoztam őket. Megtűzdeltem a salátát a céklafélholdakkal, megszórtam a dióval, a két oldalára odaraktam a kecskesajtos kenyereket, majd az egészet még egyszer alaposan megborsoztam.
Királyi ebédem volt. Ha pedig két tányér között osztom el ezt az adagot, és a sajtot nem kenyér, hanem bagettszeleteken grillezem, csodás előételt szolgálhatok fel.