Nem vagyunk valami nagy gyümölcsfogyasztók. Kivételt képez ezalól a hétvége, mikor is Monsieur a sportfoglalkozás előtt és alatt csak banánt fogyaszt, illetve én az elmúlt hetekben rákaptam arra, hogy késő délután megegyek egy-egy granny smith almát (kicsi, zöld, ropogós és csodásan savanykás, majdnem annyira finom, mint a szüleim kis almafáján termő, ami sosem érik be normálisan, és mikor Magyarországon éltünk, én szoktam mindig leszedni). Ennek ellenére hetente-kéthetente a kosaramban landol egy csomag narancs, mandarin, körte, ringló vagy valamilyen barack, ami aztán persze sehogy sem akar elfogyni. Így előbb-utóbb valamennyien Monsieur aktuális reggeli miffinjában végzik.
Mivel reggeliről van szó, próbálom ezeket a sütiket a viszonylag egészségesebbre alkotni: mindig kerül beléjük zabpehely és fahéj (a fahéj hivatott semlegesíteni a cukor és a gyümölcs negatív kölcsönhatását), a cukrot szűkmarkúan porciózom, és általában megtagadom Monsieur-től azt, amire egy muffinban a legjobban vágyik, vagyis a csokoládét, hisz kora reggel mégsem kellene azzal indítani a napot. Ámde ma, azaz Valentin-napon úgy döntöttem, üsse kő, hadd kezdjen már el reggel örülni: nemcsak hogy étcsokit, de fehércsokit is adagoltam a körte mellé a sütibe (a körte egyébként is nagyon szereti a csokit, és ha már itt tartunk, a mák is isteni ebben a muffinban!). És hogy végképp felterjesszen a házitündér címre, még arra is képes voltam, hogy fél órával korábban keljek, és reggel süssem meg az este bekevert tésztát…
Körtés, duplacsokis muffin
Hozzávalók:
A szárazak:
- 20 dkg liszt
- 50 g zabpehely
- 10 g mák
- 80 g cukor
- 25 g fehércsoki pasztilla
- 25 g étcsoki pasztilla
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
A nedvesek:
- 1 dl olaj
- 1 dl tej
- 1 tojás
- és egy érett körte negyedelve, magháza kivájva, majd nagyon-nagyon vékonyan felszeletelve, mely csíkok nagyon-nagyon vékony pálcikává szeletelődnek tovább, hogy azokból aprócskánál aprócskák kockák legyenek (aki akarja, végül is le is reszelheti, de én annyira homogénre azért nem akarom)
A sütőt előmelegítem 190 fokra / gázon 5-ös fokozatra.
A metódus a szokásos: külön-külön edényben alaposan elegyítem a száraz és a nedves összetevőket is. A szárazak tetejére rászórom az apróra kockázott körtét, majd ráöntöm a nedveseket is, és alaposan elkeverem, de azért túl nem dolgozom.
A masszát kiadagolom a muffintepsibe (akinek nem szilikonos, az előtte rakjon bele papírkapszlikat), majd a sütőben 20-25 perc alatt készre sütöm.
Vacsorára egyébként, ha sikerül szép friss kagylót szereznem, fehérboros feketekagylót eszünk.