HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) Bordeaux (1) bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) créme fraiche (1) creme fraiche (12) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) karácsony (1) Karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) mastering the art of french cooking (2) Mastering the Art of French Cooking (8) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) nigella (10) Nigella (8) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizottó (6) rizotto (1) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Agresszív kismalac helyett göngyölt pulykamell

2013.03.11. 17:30 HunMoiselle

aszalt_paradicsomos_pulykatekercs_pesztos_tagliatellevel_1_130311.jpg

Péntek reggel, ahogy tettünk-vettünk a konyhában szokás szerint a helyi BBC rádióadót hallgatva, bemondták, hogy hideg lesz és felhős, mindez „wintery showers-szel” (télies záporokkal) megbolondítva. Én ekkor még el bírtam ereszteni egy ironikus mosolyt, tudván tudva, hogy a wintery showers lényegében egyet jelent mostanság a jégesővel és/vagy havazással, de Monsieur már ezen a ponton is fölöttébb morcosan letromfolta a bemondót, hogy „hja, ma ilyen, meg az elmúlt hat hónapban, baszki”. Aztán később, bár a jégesőt és a havazást megúsztuk egyelőre (persze az azóta eltelt 3 napban felváltva vannak porondon), olyan iszonyú sötét és borongós volt minden odakint, ami a meglehetősen negatív elvárásaimat is messze túlszárnyalta, így legszívesebben bebújtam volna a takaró alá nyüszíteni, míg végre ki nem süt a nap. (Persze nem tettem meg, mert abban az esetben ki tudja, mikor bújhatnék elő.) Rég voltam ennyire lehangolva bizony, és belülről olyan szinten feszített a düh, hogy a gondolataim még a viccekből ismert agresszív kismalacot is megszégyenítették volna. Amikor késő délután elmentem bevásárolni, egyszer csak arra eszméltem, hogy szinte görcsbe rándult az arcom az elfojtott indulattól, és mivel udvariasságra neveltek, feléledt bennem a késztetés, hogy ez ellen sürgősen tegyek valamit, mert ilyen arckifejezéssel egyrészt a frászt hozom mindenkire, másrészt ha mondani kell valamit, akkor csak röffentést tudok kipréselni egy ilyen eltorzult szájból…

Eltökéltem hát, hogy vacsorára egy csupanapízű (sic!), mediterrán csodát fogok rittyenteni biza, hogy két pillanat alatt a Côte d'Azur-on, helyesebben az olasz tengerparton érezzük magunkat, pláne ha kibontunk mellé egy üveg bort is. A pulykamell mint központi elem használata már egy-két napja eldöntött tény volt, de míg korábban tejszínes ilyen-olyan szósszal képzeltem, most hirtelenjében eldőlt, hogy aprított aszalt paradicsommal fogom felgöngyölni, majd beletekerem a hűtőben megbúvó pancettába. A kávés-teás sornál elég kicsi volt a forgalom, hogy a köretet is kényelmesen kitaláljam - igazság szerint utólag nem is értem, mért kellett vagy 5 percet rágódnom rajta, hisz annyira egyértelmű: az aszalt paradicsomos husi pesztós tésztáért kiállt. A kiegészítő zöldségnek már csak annyi gondolatot szenteltem, míg a teáktól visszaraliztam a zöldségekig, majd a kocsiba dobtam egy tálcányi koktélparadicsát, mondván megsütök belőle párat a pulykamell mellett a jénaiban. 

Aszalt paradicsomos, pancettába burkolt pulykamelltekercs pesztós tagliatellével és sült koktélparadicsommal

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 x 15 dkg pulykamellfilé
  • 8-10 olajban eltett aszalt paradicsom finomra vágva
  • 6-8 vékony szelet pancetta, vagy annak hiányában bacon
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1-1,5 dl száraz fehérbor
  • 16 koktélparadicsom
  • 20 dkg tagliatelle tészta
  • 2 evőkanál fenyőmag
  • 1 cserépnyi bazsalikom
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 10 g parmezán lereszelve
  • 6-7 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • só és frissen őrölt bors

Először is töltöttem magamnak egy pohár bort, és meghallgattam ezt:

Aztán...

A pulykamellszeleteket két fólia között egy sodrófával (vagyis egy kiürült Ricard-os üveggel) vékonyra ütögettem, alaposan leitattam, sóztam és borsoztam, majd elosztottam rajtuk a finomra vágott aszalt paradicsomot, és feltekertem . Eztán mindkettőt körbetekertem a pancettával, és korábban vízbe áztatott fogpiszkálóval megtűztem, hogy véletlenül se nyíljon szét sütés közben.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra/ gázon 4-es fokozatra.

Egy serpenyőben felhevítettem a 2 evőkanál olívaolajat, majd közepes lángon pár perc alatt körbepirítottam rajta a pulykatekercseket, és elzártam alatta a lángot. Eztán átemeltem őket egy olívaolajjal vékonyan kikent közepes jénai sütőedénybe, köréjük szórtam a koktélparadicsákat. A még forró serpenyőbe belelöttyintettem a bort, körbelötyköltem, hogy felszedjem vele a leragadt pörcöket, hagytam kicsit (tényleg kicsit, 20 másodpercet mondjuk) sisteregni, majd a húsokra öntöttem, befedtem az edényt alufóliával, és így sütöttem 15 percig. Eztán leszedtem a fóliát, és így is adtam neki 5 percet – ekkor ellenőriztem, hogy átsült-e a hús (nem olyan könnyű kalkulálni ugyanis, minden attól függ, milyen vékonyra sikerült őket püfölni), és mivel még nem, további kétszer 5 percet kellett adnom neki.

A tésztát lobogó sós vízben kifőztem. A fenyőmagot száraz serpenyőben pár perc alatt átpirítottam, majd a fokhagymával, bazsalikomlevelekkel, 6 evőkanál extra szűz olívaolajjal és a reszelt parmezánnal a robotgépbe dobtam, majd nagyjából homogénre turmixoltam. Ellenőriztem a fűszerezést, és mivel úgy ítéltem meg, elbír még egy kevés sót és egy újabb evőkanál extra szűz olívaolajat, azokat is beledolgoztam, végül 2 evőkanálnyi kivételével a lazán leszűrt (nem rázogattam le alaposan, hagytam, hogy egy kis főzővíz maradjon rajta, hogy jobban „hozzátapadjon” a pesztó) tésztához kevertem.

Végül a tésztához kevertem a koktélparadicsomokat is, elosztottam két előmelegítettem tányér között, majd körberaktam mindkét adagot a srégen felszeletelt pulykamelleldarabokkal, meglocsoltam a jénaiban maradt mennyei nedvekkel, továbbá az egy-egy evőkanál extra pesztóval, és végre ehettünk!

aszalt_paradicsomos_pulykatekercs_pesztos_tagliatellevel_2_130311.jpg

Mennyei lett. Minden, amit vártam tőle, és még annál is több!

7 komment

Címkék: serge gainsbourg fokhagyma húsevő parmezán fenyőmag bazsalikom pulykamell pancetta szárított paradicsom olaszos pesztó mediterrán ízek koktélparadicsom extra szűz olívaolaj göngyölt pulykamell

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr85128137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zenóbia 2013.03.14. 10:15:24

De szeretem ahogy írsz! a hangulatot maximálisan átérzem, és tény, hogy bármilyen szar hangulaton segít a jó étel :) én persze sütirecepthez nyúlok egyből, de ilyenkor mindig azt érzem, hogy de szeretnék főzni is ilyen jókat. Csak hát sokkal kevésbé vagyok magabiztos főzés vonalon, mert ott már nekem kell eldönteni, hogy miből mennyit és melyik fűszer mit tud, és az rontás esélyes, ami nem lenne baj feltétlen, de ha az ember lányának egy olyan férje van, aki a hús-krumpli vonalon megrekedt, úgy nehéz. :) de ilyenkor mindig elhatározom, hogy megcsinálom én a magam kedvéért is, mert annyira állati finom lehet, én meg szeretem a finomat. :)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.03.16. 00:59:51

@Zenóbia: Irulok-pirulok-örülök! De a komment többi részére majd holnap reagálok, mert Monsieur-vel pezsgőt bontottunk 15-e megünneplésére... :-D

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.03.18. 17:25:14

@Zenóbia: Na, azt akartam még írni (csak ez a hétvége hipp-hopp elszállt), hogy én meg pont fordítva! Sokáig nehezen szántam magam rá a sütésre, mert meg voltam róla győződve, hogy ott be kell tartani a receptben leírtakat, különben katasztrofális lehet a végeredmény, én pedig nagyon nehezen tudom rászánni magam arra, hogy maximálisan lekövessem az utasításokat. Azért persze időnként próbálkoztam (muszájból), és rájöttem, hogy itt is van játéktér - ha nem is minden sütifajtánál -, azóta pedig előszeretettel randalírozok...

Egyébként nekem az a meggyőződésem, hogy ételt ehetetlenre rontani csak úgy lehet, ha az ember agyonsózza vagy elégeti /agyonfőzi – egyébként mindig lehet korrigálni valahogy. Ami meg a sózást illeti, az a legegyszerűbb, ha az ember lépésenként sóz, és mindig csak kicsit, folyamatosan kóstolgatva – a végén meg mindig lehet ugye hozzáadni, csak elvenni nem.

Na az viszont tényleg kemény dió, hogy valakit új dolgokra szoktassunk. Mikor M. anno hozzám költözött, ő sem evett példul zöldségeket, leszámítva némi paradicsomot a camembert mellé, esetleg előétel zöldsalit, a vacsora meg egyébként egy szelet véres hús volt aszámára rendszerint krumplival – na ehhez képest én homlokegyenest mást adtam neki, de neki ugye nem volt választása mellettem, egy idegen országban: kénytelen volt megenni (ha nem akart éhen halni... :-) ), aztán ráeszmélt, hogy így is lehet élni, és még finom is. Persze úgy ezt nem lehet megtenni, hogy az ember már régóta együtt van/él valakivel, aztán egyik napról a másikra mindent megváltoztat. Én időről időre próbálnék új alapanyagokat becsempészni a helyedben, és reménykednék, hátha…
M is még mindig sok mindenről állítja, hogy nem szereti, de néha-néha készítem őket, aztán vagy kipiszkálja, vagy rájön, hogy tulképp ízlik neki.

...bár még most is vannak olyan dolgok, amikről tudom, hogy fanyalogva enné meg, ha egyáltalán, pl. gyümölcsök sós ételben, vagy natúrabb tészták, mint az alio e olio (arra a végén még képes lenne édes chiliszószt nyomni, én meg rosszul lennék) – ezeket olyankor készítem magamnak, mikor valami miatt nincs itthon, vagy fáradtan túluzsonnázza magát munka után, aztán korán elvonul hajcsikázni. Először egyébként tök fura volt, hogy csak úgy nekiálltam kizárólag magamnak normálisat főzni (értsd: nem gyors salátát, ebédre való főzeléket), de mostanra úgy döntöttem, listát írok az összes általa vétózott fogásról, aztán majd direkte várom, hogy alkalmam legyen magamat kényeztetni velük! :-)

Egyébként képzeld, három napnyi viszonylag elfogadható idő után, ma ismét havazik és fujj, rám meg olyan elemi erővel tört a fáradtság, hogy alig bírom nyitva tartani a szememet. Vagy másfél óra alatt írtam meg ezt a kommentet is...

Zenóbia 2013.03.21. 14:38:48

@HunMoiselle: Na lássuk csak! :) Nem eszik zöldségeket főve vagy sütve, mert úgy szottyosak. Kukoricát meg répát esetleg. Nyersen is csak paprikát meg uborkát, a paradics :) ősellenség, a káposztafélék is mind azok. Édeset sóssal az neki is istenkísértés, én meg imádom. Nem eszik pulykát, mert a pulyka csúnya állat. Tényleg :) Nem eszik semmit ami mártásos vagy szószos, mert azt nem kell rágni, annak meg akkor semmi értelme. :) nem eszik belsőséget, nem eszik bőrös húst vagy zsírosat, vagy igen, mert szereti mondjuk az oldalast, de lekapargatja róla a zsíros részeket, én meg sírok ettől. Szóval most már én is főzök magamnak külön időnként, meg szerencsére anyu főz, és egymás felett lakunk, úgyhogy én azért nem maradok ki semmi jóból. Csak azt sajnálom, hogy így nincs túl sok kedvem főzni, mert eleinte sütöttem folyton krumplit meg húst, de már meguntam, így elmaradnak a meglepi vacsik, pedig olyan jók voltak. Asszem kreatívabbnak kéne lennem nekem is, mert azért még így is marad mozgástér, még ha úgy is tűnik hogy kevés, de azért lehetne még így is alkotni. Csak nekem a sütivel egyszerűbb a sikerélmény, úgy látszik. De az utóbbi időben sokat gondolok erre, hogy mégiscsak kéne ebben a főzés irányban is alkotni néha, ez egyékbént asszem a te hatásod lesz. :) szóval köszi :)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.03.22. 18:35:44

@Zenóbia: Mamma mia, na erre aztán nehéz nehéz bármit is mondani! Hipnózison gondolkodtál esetleg? :-)
Szerencsés lány vagyok, hogy az én Emberem (pláne az általad leírtakhoz képest) kvázi mindenevő (lett). Te pedig szerencsés vagy, hogy Anyukád alattad sokad javít a helyzeten! :-)
És ismét irzlok-pirulok-örülök!!!
Aztán meg ha a hipnózison kívül egyéb is eszembe jutna, mindenképp megírom! Addig meg csak annyit, hogyha kedved van magad "megünnepelni" valami finommal, akkor igenis ünnepeld meg magad valami finommal! Én újabban többször is főztem csak magamnak, és bár először nehezen állt rá a fakanalam, de aztán arra jutottam, hogy kiváló móka! (Most szinte várom, hogy mikor lesz a következő kiszámítható alkalom, mert nemrég hirtelen felindulásból a halasnál megvettem az utolsó,egyetlenegy tengeri sügérfilét, ami azóta kitartóan várakozik a mélyhűtőben...)

Zenóbia 2013.03.26. 15:14:47

@HunMoiselle: a hipnózis nem egy hülye ötlet :D az elmúlt három napban fantasztikusan fantáziadús szalonnás-tojásos-nokedlivel örvendeztettem meg, ez pl. az a kaja, amiért totálisan odavan, és képes három napig ezt enni, mert amúgy az is ritka, hogy valamit megeszik melegítve. :D azta, hát így leírva tényleg állati macerás egy férjem van :)
Fogok is magamra főzni, mert hiányzik egy csomó féle étel, pl. ilyen prózai dolgok is, mint a káposztás tészta, vagy a resztelt máj. :)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.03.29. 20:25:50

@Zenóbia: Úgy van, úgy van! Csak aztán nehogy elcsábítsák az illatok, és a végén galádul elegye előled, amit magadnak főztél! ;-)

Jaj egyébként az a resztelt máj! Ezer éve nem ettem, de jó, hogy eszembe juttattad! Mikor legközelebb hazamegyek, kérni fogok Anyukámtól az biztos! (Ez is egy olyan étel, amit csak ő készíthet.)
süti beállítások módosítása