HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) bordeaux (1) Bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) créme fraiche (1) creme fraiche (12) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) Karácsony (1) karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) Nigella (8) nigella (10) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) provence (1) Provence (2) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizotto (1) rizottó (6) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Brioche-t mindenkinek!

2013.04.12. 13:59 HunMoiselle

brioche_1_130411.jpg
Ahogy az előző bejegyzésben említettem, Nagyszombaton ismét sütöttem brioche-t, ezzel mintegy tisztelegve mindkettőnk kultúrájának, hiszen Magyarországon a hagyomány azt diktálja, hogy Húsvétkor együnk kalácsot, a brioche-ra pedig ha úgy tetszik, gondolhatunk francia kalácsként. Így esett a Marie-Antoinette-nek tulajdonított mondat magyar fordításában is ugyebár, melyben a lázongó párizsiak azon skandálására felel, miszerint nincs kenyerük (Akkor egyenek kalácsot!), mely franciául úgy hangzik: „Qu'ils mangent de la brioche!”. No persze Marie-Antoinette nem mondott ilyet, ehelyett vélhetőleg monarchiaellenes történészek adták utólag a szájába, hogy ezzel is hangsúlyozzák, hogy az arisztokrácia mennyire semmibe vette a nép mindennapos problémáit. No de hagyjuk most a szomorú sorsú királynét, és térjünk vissza a bejegyzés tárgyához!

Nos! Az angol nyelvű wikipédia szerint a brioche első írásos említése 1404-re tehető, és bár erről ugyanazon médium francia változata egy kukkot sem ír (helyette annyit ír, hogy a 16. századból, méghozzá Normandiából ered), szavazzunk neki bizalmat, mivel forrásként a meglehetősen komolynak hangzó Le Trésor de la Langue Française informatisé-t jelöli meg.  Ami a szó eredetét illeti, ott sincs egyetértés. Az első felvetés a „bris” (törés) és „hocher” (ráz) szavak összeolvadásából származtatja. A második teória az, hogy a „Briochin”, vagy is Saint-Brieuc lakosainak elnevezéséből született, mely nekem személyes kedvencem, tekintve, hogy Monsieur nagyszülei ott élnek, és a család mindkét ága ennek a festői szépségű breton városnak a környékéről származik. És a harmadik, legképletesebb elképzelés szerint, mely nem mellesleg Alexander Dumas-nak tulajdonítható, a brioche a brie szóból ered, méghozzá azért, mert eredetileg brie sajttal dúsították a tésztáját. Akárhogy is, a brioche sok-sok évszázados múltra tekint vissza, és történetének jelentős hányadában a gazdagok kiváltsága volt, tekintve, hogy a szokásos kenyértészta vajjal (vagy brie sajttal?) és tojással van benne dúsítva. Mára természetesen a helyzet megváltozott, és bárki, bárhol (mármint Franciaországban), bármikor élvezhet egy-egy szeletet ebből a puha, omlósan fenséges süteményből. Bár egyébként a franciák nem élvezik bármikor, mert a többi viennoiserie-vel* (mondjuk kis bécsiekkel) egyetemben a reggeli szerves részét képezi, mikor is vajjal, esetleg lekvárral kenik meg, majd a reggeli kávéjukba mártogatva kényelmesen elfogyasztják. (Igen, ez a tunkolás nem túl gusztusos, bár mindenki azt állítja, hogy miután kipróbálta, csatlakozott a tunkolókhoz maga is, mert így finomabb – én vagyok a kivétel. Pláne, miután párszor megesett, hogy véletlenül felhajtottam Monsieur maradék fekete teáját, aminek az alján ott úszkáltak az ilyen-olyan darabkák…)

brioche_2_130411.jpg
Ami a formáját illeti, az is bizony akár régiónként vagy alkalmanként is eltérő lehet. Ott van például a Brioche á tête (fejes), más néven Brioche parisienne, amikor a tésztából egy nagy, és egy kisebb, a nagy harmadát kitevő golyót formáznak, majd a nagyot a kicsire ültetve sütik meg. Aztán ott van a Brioche aux fruits confits kandírozott gyümölcsökkel, mely szintén nevezendő Gâteau des rois-nak, vagyis királyok tortájának, és Vízkeresztkor fogyasztják a Galette des rois alternatívájaként. A Gâche Normandia és Vendée egyszerű, kenyérformájú variációja. A Brioche tressée de Metz Lotaringia ünnepi asztalait díszíti, és formája hasonlatos a mi háromfonatú kalácsunkhoz annyi különbséggel, hogy a tetejét bőségesen megszórják nagy szemű cukorral. A Tarte tropézienne egy narancsvirágolajjal illatosított változat, melyet még vajkrémmel és cukrászkrémmel is megtöltenek. Utolsónak említeném a Brioche Nanterre-t, melynek a formáját egyelőre fedje homály, ugyanis annak a készítéséről fogok az alábbiakban beszámolni. Mindezekből is látszik egyébként, hogy a brioche-sal szabadon játszhatunk magunk is: megtölthetjük aszalt gyümölcsökkel, csokoládéval, megszórhatjuk mákkal, szeletelt mandulával vagy cukorral, és formázhatjuk is kedvünk szerint. Sőt, senki nem tiltja meg, hogy esetleg sós változatban készítsük el, akár aszalt paradicsommal, különböző sajtokkal!

Már csak annyit bocsátanék előre, hogy bizony a tésztájával elég nehéz dolgozni. Alapvetően ragad a tojástól, majd nem könnyű a rengeteg vajat sem beledolgozni – megdolgoztatjuk az izmainkat keményen. Aztán ahhoz, hogy formázni tudjuk, hosszú időre (ideális esetben egy éjszakára) be kell tenni a hűtőbe, úgyhogy bizony nem pusztán néhány óra kérdése, hogy végre megízlelhessük. Épp ezért először tavaly készítettem Monsieur születésnapjára, aztán sokáig bizony hanyagoltam is. Ugyanakkor sietek leszögezni: a türelem és a kitartás bizony ebben az esetben is meghozza a gyümölcsét!

Brioche Nanterre aszalt gyümölccsel

brioche_3_130411.jpg
Egy aprócska megjegyzés még: az eredeti recept – amit sajnos már nem emlékszem, honnan vettem – két veknit tesz ki, így én megfeleztem a mennyiségeket, azért ilyen furák a számok. Minden egyes készítés után persze eszembe jutott, hogy teljesen gyagya vagyok, mert nem kötelező egyszerre mindkét brioche-t megsütni, a tészta fele nyugodtan ellehetne még két-három napot a hűtőben… (Na most, hogy ezt leírtam, remélhetőleg legközelebb nem felejtem el… )

Hozzávalók 1 veknihez:

  • 187,5 g fehér kenyérliszt
  • 25 g kristálycukor
  • 3,5 g instant szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 50 ml zsíros tej
  • másfél tojás a tésztába, majd a maradék fél kenegetni
  • 87,5 g puha vaj kis kockákra vágva
  • 70 g szárított gyümölcs (korábban sárgabarackot használtam, de most épp datolya volt itthon) nyolc egyenlő részre osztva, és apró darabokra vágva 

Este későn, nem sokkal lefekvés előtt…

Egy nagy keverőtálban összekeverem a lisztet, a cukrot, a sót és az élesztőt, majd a közepén kutat képzek. Ebbe öntöm a tejet, majd beleütöm az egyik tojást, míg a másikat egy kis tálkában felverem, és a felét (saccra) szintén a tálba öntöm. (A másik felét befedem, és berakom a hűtőbe másnapig.) Most jön az első gyúrás: addig kell a tésztát gyömiszkölni, míg selymes lesz – ez úgy 8-10 percet vesz igénybe. Én úgy tapasztaltam, hogy egy nagy tálban a legegyszerűbb, és egy kézzel szabad csak csinálni, főképp az ujjakkal, mert nagyon-nagyon ragad, továbbá érdemes időnként kiemelni a tésztát, és óvatosan a tál aljához csapdosni. Amint ezzel megvagyok, továbbra is egy kézzel elkezdem beledolgozni a vajkockákat. Ahogy egyre többet dolgozom bele, annál selymesebb lesz a tészta, és annál kellemesebb vele dolgozni, de senkinek ne legyenek illúzió, továbbra is ragadni fog. Mikor az utolsó kockát is beledolgoztam, újra átgyúrom, és ellenőrzöm, hogy nem maradt-e eldolgozatlan vajdarab. Eztán labdává formázom, egy kevés olajat öntök a tálba, megforgatom benne a tésztát, fóliával betakarom, és éjszakára berakom a hűtőbe.

Másnap igyekszem minél korábban felkelni, mert bizony még jó néhány óra, míg illatozni kezd a konyha…

brioche_4_130411.jpg

Előveszek egy őzgerincformát (vagy akinek van sima vekniformája, az használja azt), és kivajazom. Eztán előveszem a tésztámat a hűtőből, ami még mindig picike, ellenben már hozzá lehet úgy nyúlni, hogy ne kelljen utána fél órán keresztül suvickolni a kezemet. Először félbevágom a gombócot, majd a két felet is félbevágom, és végezetül az így nyert darabkákat is felezem, hogy összesen 8 egyforma részt kapjak. Mindegyik golyóba belegyurmázok egy-egy adag aszalt gyümölcsöt, és apró labdacsokká görgetem őket. A labdacsokat két sorban egymás mellé rendezem a sütőformában – aprócskának tűnnek, és elveszettnek, ránézve könnyedén kétségbe eshetünk, hogy sosem fogják kitölteni a formát, de csigavér! Ismét lefedem őket fóliával, és egy melegebb sarokban 3 órán kelesztem, míg duplájára nőnek. (Még mindig kicsinek tűnnek, de a sütőben majd kikupálják magukat.)

A 3 óra leteltével előmelegítem a sütőt 200 fokra / gázon 6-os fokozatra. Előveszem a fél tojást a hűtőből, hozzákeverek úgy egy fél evőkanálnyi vizet, alaposan lekenegetem vele a süteményt, majd 20 perc alatt aranybarnára sütöm, végül óvatosan kifordítom a formából,és rácson kihűtöm.

Monsieur csak úgy magában két perc alatt eltűnteti a felét, míg én a délutáni teám mellé eszem, Anyukám házi baracklekvárjával bőségesen megkenve. Ha maradna másnapra, én szeretem kicsit megpirítani, mert nekem egyébként már egy csöppet száraz, de M nem ad efféle badarságokra, helyette lelkesen tunkolja a reggeli teájába. 

brioche_5_130411.jpg
*Közéjük tartozik még például a Chausson au pommes (almás papucs), a Pain au chocolat (csokis párna, amit egyébként Bordeaux környékén Chocolatine-nak hívnak, de ha így hivatkozom rá, Monsieur nővérének tősgyökeres párizsi párja nem érti, miről beszélek), Pain aux raisins (mazsolás csiga) és a leghíresebb, nem mellesleg magyar eredetű Croissant is. Igen, magyar eredetű! Tegnap minden kétséget kizáróan megbizonyosodtam róla, ugyanis lapozgattam a Francia Kulináriát, ahol a francia szerző (szintén) azt írja, hogy magyar pékek sütötték először, mikor is emléket akartak állítani annak, hogy a korahajnali kenyérsütés közepette felfedezték, és így megakadályozták a Budát ostromló törököket abban, hogy fondormányos módon a sötétség leple alatt bevegyék a várost. Ezért leveles tésztából a törökök jelképét, a félholdat megtestesítő kifliket sütöttek. Ezek a kiflik Buda után gyorsan meghódították a bécsi arisztokráciát is, ahonnan a már korábban említett Marie-Antoinette vitte őket magával a francia királyi udvarba.

Szólj hozzá!

Címkék: reggeli kalács sütemény péksütemény briós francia konyha brioche brioche nanterre viennoiserie

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr665219492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása