Igen, tudom, hogy a bacon & eggs a világ egyik legegyszerűbben elkészíthető fogása, és vélhetőleg minden kedves látogató tudja az elkészítésének módját, de mivel annyira nagyon imádom, hogy havonta legalább kétszer reggelizem ezt szombatonként, sőt, Monsieur a szombat-vasárnapi futás után állandóan ezt kéri, nem tudtam megtenni, hogy kihagyom. Pláne, hogy megtaláltam a képet egy az úrnak még nyáron készített adagról, és olyan színpompás, olyan gyönyörűséges, hogy imádok ránézni! Remélem, más is…
Bacon & Eggs
Hozzávalók:
- 3 szelet bacon
- 2 tojás
- 1 evőkanálnyi olívaolaj
- frissen őrölt bors
- A körítéshez:
- 2 gyönyörű, édes, lédús paradicsom (csak nyáron, különben lássuk be, íztelen lótúró!)
- 7-8 illatos, ropogós bazsalikomlevél
- némi extraszűz olívaolaj
- pirítós
Veszem a 18 centi átmérőjű csodaserpenyőmet, belelöttyintek egy kevés olajat, és erős lángon (illetve esetemben áramon) felhevítem. Ha már kellemesen forró, belefektetem egymás mellé-alá az ollóval kétfelé vágott baconöket, és egyik oldalukat alaposan megsütöm. Ha késznek ítélem, leöntöm a serpenyőből a felesleges zsiradékot, megfordítom a bacont, visszaveszek a tűzerőből, és beleütöm a tojásokat, amiket borsozok, de nem sózok (a bacon elég sós). Veszek egy üvegfedőt, és letakarom a fődögélő ételt, mivel így szépen átfő a fehérje, de a sárgája isteni folyékony marad, és mi így szeretjük (illetve Monsieur néha kéri, hogy az egyik tojássárga legyen robbantva még a serpenyőben, lásd alább).
Azalatt a pár perc alatt, amíg a tojás tökéletes állagú lesz, kenyeret pirítok, apróra vágom és tányérra rendezem a paradicsomokat, rávágom a bazsalikát, és meglocsolom némi extraszűz olívaolajjal. Majd boldogan mellétálalom a tojásokat, hmmmmm!