HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) Bordeaux (1) bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) créme fraiche (1) creme fraiche (12) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) karácsony (1) Karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) nigella (10) Nigella (8) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) provence (1) Provence (2) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizotto (1) rizottó (6) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Ducasse made simple

2011.02.23. 12:44 HunMoiselle

Most pedig kérem hosszú lélegzetű írás következik, kéretik türelemmel viselni, vagy a receptre ugrani.

Monsieur szülei két évvel ezelőtti látogatásuk alkalmával leptek meg Alain Ducasse, Sophie Dudemaine és Linda Dannenberg koprodukciójával angol nyelven, mivel abból, ahogy előző nyáron Bretagne-ban rácuppantam a nagymama hiperszuper-extraóriás nagykönyvére, jogosan következtetettek a kitörni készülő gasztro-őrületemre. A teljességhez hozzátartozik, hogy a vizslatott könyv természetesen franciául íródott, az én e nyelven magamévá tett tudásom meg enyhén szólva satnya (pláne akkor), de gondoltam, hogy bősz forgatás által a receptek (képek) élvezete mellett majd csak a fejembe száll némi lexika. Úgyhogy nagyon örültem volna biza egy francia nyelvű könyvnek is…

Alain Ducasse egyszerűen korunk egyik legnagyobb séfóriása, és e ponton hadd dicsekedjek el azzal, hogy a Grévin-ben készült csudiszép közös képünk is, csakhogy a laptop amire mentve volt, bekrepált, és eleddig nem jutottunk el nagy bánatomra a memóriamentésig (apropó, tudja azt valaki, hogy azt megbízható módon hol és mennyiért?). Ducasse egyébként Dél-Nyugat-Franciaországban született egy farmon, s tanulmányait Bordeaux-ban kezdte (:-)). Dolgozott Michel Guérard-nál, illetve Gaston Lenôtre-nál is, de tanulóéveinek legmeghatározóbb szakaszát a Moulin de Mougins-ban töltötte, a legendás Roger Vergé keze alatt, ahol elsajátította a később védjegyévé vált provence-i stílust. 24 évesen, 1980-ban helyezkedett el először séfként, amikor is a L’amandier konyhafőnöke lett, első két Michelin-csillagát pedig a Juan-les-Pins-i Hôtel Juana La Terrasse nevezetű étteremben érdemelte ki. (Egy kis személyes adalék: ’84-ben, tehát ugyanezen évben egyedüli túlélője volt egy légi balesetnek.) 1987-ben átvette a monacói Hôtel de Paris éttermeinek vezetését, és innentől gyakorlatilag nem lehetett megállítani: a Luis XV-tal 1990-ben megszerezte a három Michelin-csillagot.

(Fotó innen.) Az egész világra kiterjedő cégbirodalmat hozott létre (még fogadói is vannak), melynek tagjai sorra söpörték be a legrangosabb elismeréseket (három Michelin pl. a párizsi Hôtel du Parc-nak és a Plaza Athénée-nek vagy a New York-i Essex House-nak), modernebb, Spoon nevű étteremláncának pedig vannak szentélyei példul Saint Tropez-ban, Tokióban, Monacóban, Mauritiuson és Londonban. Állítólag ő egyébként az a fajta ember, aki személyesen is képes mindenhol egyszerre jelen lenni (és lássuk be, olyanból aztán nem sok lehet!). És végezetül, számos alapműként számon tartott szakácskönyvet köszönhetünk neki, és az ő iskolájában végzett séfek a világ legjobb éttermeiben részeltetik fenséges örömökben azokat a szerencséseket, akik így-úgy-amúgy ($) ezt megengedhetik maguknak.

Sophie Dudemaine Franciaországban az otthoni főzés nagynője: közel 20 best-selling szakácskönyvet adott ki, ráadásul háziasszonya egy heti rendszerességgel futó szórakoztató tévé show-nak. Alapvető törekvése, hogy olyan recepteket prezentáljon, melyeket (szinte) bárki otthon is ügyesen le tud követni, ráadásul színesek, változatosak és fenségesek. A hagyományokat otthonról hozta: nagyapja az Eiffel torony speciális rendezvények igazgatója volt, nagybátyja az ismert chef, André Daguin, de ezen felül felmenői között számos hoteltulajdonos, illetve –vezető volt.  (Tehát volt honnan!) 

(Kép innen.) Tanulóéveit Párizs olyan topéttermeiben töltötte, mint a Faugeron, Apicius és a Carré des Feulliants, majd helyi kiscégek és gazdag párizsiak számára exkluzív cateringbe csapott, mely szegmensben is azóta a legjobbak között tartják számon. Ma, a szakácskönyv-szerzés és tv-szereplések mellett Normandiában egy kis fogadója is van (La Maison de Sophie), ahol főzőtanfolyamokat is vezet (nahát ide egyszer muszáj eljutnom!). Ó, és mindemellett Ducasse egyik legnagyobb rajongója.

Linda Dannenberg egy újvilági nő (prózaian kimondva amerikai). És bocsánat, de róla itt most szűkmarkúan írok, pláne a többiekhez képest, tekintve, hogy jelen könyv/recept szempontjából az ő szerepe elenyésző (bár a neve valahogy teljes jogúan került a többiek közé…). Mindenesetre neki magának is vannak szakácskönyvei (leginkább francia témában), adott ki könyvet Ducasse-szal, illetve ő intézte jelen könyvünk amerikai kiadását is.

És végre A Könyv maga! Tehát, van nekünk egyszer egy Ducasse-unk, aki egy zseniális konyhafenomén, kifinomult, non-plus-ultra receptekkel. Amik lássuk be, földi halandók számára nem épp (könnyen) elkészíthetőek. És ekkor jön a képbe Sophie. Sophie ugyanis elhatározta, hogy némi lefelé fazonírozással elérhetővé teszi kedvenc Ducasse-receptjeit a nagyközönség számára. És Ducasse volt olyan jófej (vagy a PR-esei győzték meg?), és belement. Et voliá! (Ó, és a becsületmondat: Linda Dannenberg ügyködte ki az amcsi kiadást.)

Szóval a könyv megszületett, és egy példánya nálam landolt. (Ezúton is köszönöm!) De azt azért mindenképpen leszögezném, hogy senki ne merészelje azt hinni, hogy Sophie annyira hű de nagyon redukálta a színvonalat. Mert nem. Szerény véleményem szerint még ilyen állapotukban is akkor készítendők a receptek, ha az ember villantani akar. Egy nagyot.

Két év alatt most főztem belőle először. Persze kerülgettem, lapozgattam néha, de a lustaság mindig győzött. (Bonyolult elkészítés, kacifántos prezentáció, angol nyelv, és hát nincsenek benne személyes sztorik, amikért megveszek. Ja és persze szeretett hazánkban a hozzávalók többsége bizony felettébb borsos áron -ha egyáltalán! - beszerezhető.) És most is a legegyszerűbben elkészíthető ételek egyike került az asztalra. (A kép forrása az Amazon.)

Padam, rizsának vége, jöjjön a recept!

Brokkoli-krémleves ricotta-gombóccal,

vagyishogy nagyzoljunk: Crème de Brocoli en Cappuccino, avagy Cream of Broccoli Capuccino Style with Ricotta Dumplings

Hozzávalók a leveshez:

  • ½ kg brokkoli felaprítva (a fás részektől megfosztott szárat se felejtsük ki!)
  • 1 liter csrikealaplé
  • 2 dl habtejszín (a recept heavy cream-et ír, ezért döntöttem a főzőtejszínnél zsírosabb habtejszín mellett)
  • közepes szemű tengeri só és frissen őrölt fekete bors

Bármilyen megrázó, a levesnek magának az elkészítése abszolút gyerekjáték, azt kell mondjam. Lényegében mindent összeöntünk – a só és a bors kivételével -, és időnként megkevergetve főzzük 45 percig. (Ami azt illeti, erre a 45 percre abszolút boci szemekkel bambultam - én úgy 12 percig főzöm általában, és a tejszínt is csak ezután rakom bele -, de ha a nagy Ducasse a forrás, ám legyen.) Eztán az egészet átöntjük egy turmixgépbe, és pürésítjük. Kóstolunk, és sózunk-borsozunk, majd visszaküldjük a leveses fazékba, és melegen tartjuk.

Most jön a „némi-macera”. 

Hozzávalók a gombócokhoz:

  • 2,5 dl ricotta
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 nagy tojás
  • frissen őrölt fekete bors
  • kb. 11 deka parmezán (eredetileg ¼ font) lereszelve

A recept szerint itt is csak fogunk mindent, és villával összekeverjük. Azért én kicsit merengtem, hogy mi lenne a legjobb sorrend, hogy okés legyen textúra, és a következőkre jutottam. Tojás felver, a liszt meg kézihabverővel belekever. Ricotta villával összetör, zutty a tojásmasszához, bele a parmezán is, és kever sóval-borssal.

Na, most egy közepes lábosban vizet forralunk, mellé egy másik lábosba pedig hideg vizet töltünk. A lobogó vízbe két teáskanál segítségével három adagban galuskákat szaggattunk a ricottás masszából, 3 percig főzzük őket, majd fordítunk rajtuk, és egy percet adunk a másik felüknek is. Eztán szűrővel kiszedjük, és 15 másodpercre a gyengéden a hideg vízbe engedjük, végül paprítörlőn szárogatjuk őkelmüket. Ha mindhárom adaggal megvagyunk, nagyot sóhajtunk, és megkönnyebbülten tálalunk.

De előtte még két megjegyzés:

  1. Ha csak két személyre tálalunk azonnal (mint ahogy én is tettem), csak a massza felét főzzük ki, ugyanis a gombóc csak frissen jó,
  2. A könyvben szereplő kép maga az idill: fehér hajó parmezán vitorlával pöpec módon úszik a zöld tengeren. Na már most: én nem tudom, hogy elbabráltam-e valamit, de nekem azok a gombócok rendre elmerültek. Végül csak kiviteleztem, hogy valahogy egy részük kilógjon, na de banyek! Szal a teljes értékű vetítés sajna nem jött össze. Ha valaki kivitelezné, kérem ossza meg velem a titkát.     

Szólj hozzá!

Címkék: leves zöld ricotta parmezán alain ducasse húsmentes brokkoli némi macera sophie dudemaine

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr182683385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása