Rendezgetem a Newcastle-ben készült fényképeket – többségében természetesen mind ételről készült… És ráakadtam erre.
Az egyik legelső reggeli, amivel megleptem magam itt. És mit tagadjam, még most is, így fotóról is rendkívül csábítónak találom. Egyszerű guacamole (avokádó, citromlé, chili, lilahagyma), némi koriander, koktélparadicsom és retek sokmagvas-barnakenyér pirítóson, kiegészítésnek egy zöldhagymával. Szemet gyönyörködtetően színes, kellőképpen felráz, egészséges és nagyon finom. A legszebb benne pedig, hogy épp annyi erőfeszítésbe kerül elkészíteni, avagy inkább szépen összerendezgetni, amennyi időben nem sok, viszont az ember érezheti, hogy most bizony kicsit törődik magával, meglepi magát néhány csábító falattal. Amíg készíti, elképzelheti, hogy milyen lesz, eljátszhat a gondolattal, hogy valamit még kombinál a hozzávalókon, és esetleg meg is teszi. A koncepció némileg ráérős reggelt feltételez, mikor az ember megadja a kellő tiszteletet a napot indító néhány falatnak.
Ha valakinek eddig nem lett volna egyértelmű, én bizony imádom az ilyen reggeleket. Jól megadjál az alaphangulatot…
A leggyakoribb/most felkapott kombinációim a következők:
- hummusz, reszelt sárgarépa, görög joghurt, koriander, esetleg menta,
- majonéz, egy főtt tojás felkarikázva, reszelt cheddar, csíkozott saláta, karikázott retek és zöldhagyma,
- füstölt paprikás körözött lilahagymával,
- másik guacamole variáció (ezúttal apróra kockázott, kimagozott paradicsa is kerül a kencébe): tehát guacamole, reszelt cheddar, némi tejföl (soured cream) elpötyögtetve, néhány salátalevél,
- pirítós, ezúttal fokhagymával nagyvonalúan bedörzsölgetve, vékonyan megvajazva, igazi házisonka katonákkal (igen kérem, Anyukám néhány hete meglepett egy szép darabbal), lilahagymával,
- szintén fokhagymás pirítós chilivel gazdagított olajos szardíniával, retekkel, zöldhagymával,
- lágytojás sós vajjal vékonyan megkent pirítóssal mártogatva, esetleg néhány karika házikolbásszal (szintén Anya szeretetcsomagjából, itt maximum chorizo van),vaj, némi morzsolt gorgonzola, salátalevelek, egy-két csepp balzsamecet.
Remélem, nem hagytam ki semmit. Illetve de, nagyon is kihagytam a különböző rántottákat, omletteket, tortillákat. Ámde szándékoltan. Azok ugyanis kizárólag a hétvégi kényeztetés részét képezik, legalábbis nálunk.
Mások (vajon) mit reggeliznek?