Nem hinném, hogy a blogot olvasva egyértelmű lenne, mivel túlságosan ad hoc jelleggel írogatok, hogy az az egyik alapszabály a konyhámban, hogy egyik nap húsos/halas, míg a következőn pedig vega fogás kerül az asztalra. A vega dologgal azért annyira nem vagyok szigorú, ha valami azt kívánja, hogy füstölt szalonnán pirítsam, az még lazán belefér. Mindenestre így is elég nehéz volt állandóan valami újabb húsmentes fogást kiagyalni, egészen addig, amíg Angliába nem költöztünk, és felfedeztem magamnak Indiát. Vagyis inkább azt kéne mondanom, hogy Anglo-Indiát, mivel az általam készített curryk úgy hiszem, már erőteljesen az európiai ízlésre vannak hangolva, és az elkészítésük meglehetősen egyszerű, hiszen a rengeteg igazi fűszer könnyedén helyettesíthető a különböző curry pasztákkal és szószokkal. Egy problémám van ezekkel a fogásokkal: első fogyasztásra isteniek, de a következő napi ebédadagon rendszerint fanyalgok, és az édeskés utóhangulatuk miatt kolbászért, húsért őrjöngök. Na ezzel a curryvel másként áll a helyzet: a tegnapi vacsi után ma ebédre is jól esett.
A receptért egyébként Jamy Olivert illeti a dicsőség. Én lényegében csak feleztem az adagot, és minimálisan az otthoni készletekre hangoltam. Így használtam curry paszta helyett curry szószt (eredetileg harmad üveg paszta kellett volna). Nem a legszerencsésebb csere, de legutóbb benéztem a szupermarketben, és kaját nem pazarlunk, tehát azt nyomtam ebbe a fogásba. Annyi történt, hogy a felhasznált adagot dupláztam belőle.
Ezen kívül a csicseriborsót mindig magam készítem (értsd nem veszek konzervet). Szeretem előző este beáztatni, másnap kóstolgatni, hogy megfőtt-e. Ráadásul szerintem jobb íze van, mint a konzervnek, és nincs vele macera. Tényleg annyi az alapszabály, hogy éjszakára be kell áztatni, másnap pedig só nélkül minimum egy órán át (nekem átlagban 80 perc) főzni. Mindig legyártok egy nagyobb mennyiséget, és amit nem fogyasztunk el azonnal, azt kisebb adagokban egyszerű fagyasztozacskóban lefagyasztom. Voilá.
Zöldséges jalfrezi curry
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 evőkanálnyi olaj
- 1evőkanélnyi vaj (vagy az olaj és vaj helyett az autentikusabb ízek kedvéért a türelmesek készítsenek ghít – én nem vagyok türelmes, és bioboltba se mentem)
- 1 nagy fej vöröshagyma felaprítva
- 1 nagy piros chilipaprika felkarikázva (aki akarja, magozza ki, de én tüzesen szeretem)
- 1 hüvelykujjnyi friss gyömbér megpucolva, vékonyan felszeletelve
- 2 gerezd fokhagyma vékonyan felszeletelve
- 1 csokor koriander – a szárai elkülönítve apróra szeletelve, a levelek egészben hagyva
- egy kisebb sütőtök fele kis kockákra vágva
- fél fej karfiol rózsáira szedve
- 2 kisebb zöld kaliforniai paprika vékonyan felszeletelve
- 1 csicseriborsó konzerv vagy 90 g szárított csicseriborsó megfőzve
- 2/3-ad üveg jalfrezi curry szósz (szerintem Sherwood márkájú kapható otthon a Tescóban is)
- 1 hámozott, szeletelt paradicsakonzerv
- 1 paradicsa nagyobb darabokra vágva (hogy mi a haszna a paradicsakonzerv után, nem tudom, de ám legyen)
- 2 evőkanál balzsamecet (ebben a hozzávalóban rejlik szerintem Jamie zsenialitása!)
- só és frissen őrölt bors
- fél citrom leve
A tálaláshoz:
- naan kenyér
- görög joghurt
Első körben egy viszonylag nagy lábosban összeolvasztom a vajat az olajjal, majd alacsonyabb lángon kevés sóval aranybarnára pirítgatom az alapot, azaz a hagymát, fokhagymát, gyömbért, chilit és a korianderszárakat.
Ezt követően hozzáadom a zöldségeket (sütőtök, csicseriborsó, karfiol, kaliforniai paprika) a paradicsa kivételével, átkeverem őket, majd belezuttyintom a lábosba a curryszószt, és még alaposabban átkevek mindent, hogy biztosan bevonja a zöldeket és a kevésbé zöldeket a szósz. Ha ez megtörtént, mehet a fazékba a paradicsa és a paradicsakonzerv is, meg a balzsamecet, illetve az üres paradicsakonzervet két harmadig töltöm vízzel, és azt is lábosba öntöm. Felforralom, lefedem, lejebb veszem alatta a lángot, és 30 percig főzöm.
Eztán mustrálom mennyi a leve – vélhetőleg túl sok lesz, ezért fedő nélkül főzöm további 10 percig. Lezárom a lángot, belekeverem a currybe a citromlevet és a korianderleveket, majd a naannal és görög joghurttal tálalok.