Kezdek egyre jobban beállni a sorba. Értem ezt arra, hogy mindinkább angol médiumokból merítem az ihletet, de ami számomra még ennél is sokkal megdöbbentőm, vagyis inkább viccesebb, hogy fejben minden nap ellenőrzöm, hogy meg van-e a napi öt adagnyi zöldségem-gyümölcsöm. Ugyanis bármelyik főzéssel kapcsolatos újságot nyitom ki, a receptek címe alatt rendszerint megtalálom a „counts as 1/2/3/4, netán 5 of 5-a-day” összetételt. A helyzet ugyanis a következő: a brit egészségügyi szervek naponta 5 adag zöldség vagy gyümölcs elfogyasztását javasolják, melyből egy adag 80 grammnyit tesz ki. Lényegében ez a 80 gramm bármi lehet, egyedül a burgonya és a yamgyökér nem számít, illetve kerülendő, hogy ugyanabból a produktumból, például almából próbáljuk meg letudni a teljes napi adagunkat.
Pár hónapja még teljesen hidegen hagyott a dolog, mondván százszázalékosan biztos vagyok benne, hogy egészségesen étkezem, rajongok a zöldségekért, ergo mit nekem egy olyan nemzet mércéje, ahol kegyetlen sok a nagyon kövér ember (komolyan!). De be kell látnom, ha valamit nagyon sokat szajkóznak, az előbb-utóbb az én fejembe is beeszi magát, mert bizony most már nem nagyon telik el úgy nap, hogy megnyugodva ne konstatálnám magamban, hogy igen, minimum 6 megvolt ma is…
Ennek a salinak az eredetijéről is az volt az első gondolatom, hogy ez 5-re van hitelesítve. Van benne ugyanis avokádó, fekete bab, koktélparadicsa, kukorica, és egy erőteljes lime-os dresszing. Számomra sok falat Mexikó. Az eredetije a Good Food Magazinból van, de itt-ott újraértelmeztem, hogy nagyobb legyen benne az összhang.
Tortilla nélküli tortilla saláta
(…mert ha jól belegondolunk, az összes hozzávaló kitűnő tortilla-töltelék…)
Hozzávalók 3 adaghoz:
- 2 kopasz (azaz hajától fosztott) cső kukorica
- 2 avokádó felkockázva
- 20 dkg koktélparadicsa felezve
- 1 feketebab konzerv leszűrve, átöblítve
- 10 dkg feta közepes kockákra vágva
Az öntethez:
- 1 lime leve és reszelt héja
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 evőkanál tabasco szósz (nem tévedés, evőkanál – de senki ne ijedjen meg, ettől sajnos nem tüzes a sali, legközelebb chilit is kell belevágnom)
- kevesebb mint egy teáskanál méz
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
A tálaláshoz:
- a konyhámban fellelhető összes koriander (ami közel sem elég, de csak tálalásnál jött az ötlet, és nem vettem újabb növényt)
Vizet forralok a kukoricának, majd 10 percig főzöm. Amíg fő, alaposan elkeverem az öntet hozzávalóit, illetve tálba halmozom a saláta törzsét adó hozzávalókat.
A megfőtt kukoricáról leöntöm a főzővizet, hideg vizet engedek rá, egy-két percig hagyom húlnni, majd leszűröm, és türelemmel lemetélem a szemeket. Hozzáadom a többi zöldséghez-fetához, ráöntöm az öntetet, óvatosan átkeverem, hogy a feta és az avokádó a lehető legkevésbé törjenek össze, és tálalok.
Villám egészségbomba hétköznapokra. Ráadásul élvezetes is. No meg tényleg kiadós. Pláne egy kevés pirítóssal.