Abszolút rápörögtem újabban a minden-maradékot-építsünk-be-egy-új-ételbe mozgalomra (ha eddig véletlenül nem létezett volna, ezennel megalapítom, tessék bátran csatlakozni), sőt, azt kell mondjam, hogy kissé rá is játszom, mert rizsből és krumpliból mindig többet főzök, a sült csirke mánia hátterében is részben a másnapi vacsora ígérete áll, sőt, a kiürült lekváros üvegek is ott sorakoznak a hűtőben arra várva, hogy majd valamilyen öntetként szülessen újjá az aljukon megbúvó maradék.
Ez az egyszemélyes gyorsebéd is eme mozgalom jegyében születtet. Már dunsztom nincs, a rizs minek a maradéka volt, de a kibontott tonhal, kukorica és kapribogyó tonhalas torilla folyományai. Chili, retek, citrom és valamiféle zöldsaláta mindig van itthon, az extra szűz olívaolaj pedig úgy hiszem nem szorul magyarázatra.
Tonhalas rizssaláta
Hozzávalók:
- 50 g főtt basmati rizs (újabban a basmati nálunk a leggyakoribb, ugyanis még nem sikerült itt olyan barna rizsbe botlanom, aminek maximálisan elégedett lennék a minőségével)
- 2 zöldhagyma ollóval vékonyan felkarikázva
- 3 kicsi retek (becézhetjük hónaposnak) vékony pálcikákra vágva
- 35 g tonhal konzervből
- 2 teáskanál kapribogyó
- 2 teáskanál kukorica
- 1 kicsi birds eye chili ollóval vékony karikákra vágva (aki nem bírja a nagyon csípőset, magozza ki)
- 2 római saláta levél falatnyi darabokra tépkedve
- fél citrom leve
- úgy másfél evőkanál olívaolaj
- só és frissen őrölt bors
A kifacsart citromlében feloldok egy kevés sót, majd kézi habverővel hozzákeverem az extra szűz olívaolajat.
A rizshez hozzászórom a zöldségeket és a tonhalat, kegyetlenül megborsozom, nyakon öntöm az öntettel, és jó alaposan összekeverem. A keveréshez szigorúan villát használok, mert Nigellától megtanultam, hogy a rizst fővesztés terhe mellett csak azzal szabad, különben megtörjük a szemeket.
Tálaláskor ismét arra járok a borsörlővel.
Kivételesen hétvégi ebédként végezte, de abszolút ideális ebéddoboz-jelölt is.