HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) Bordeaux (1) bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) creme fraiche (12) créme fraiche (1) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) karácsony (1) Karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) mastering the art of french cooking (2) Mastering the Art of French Cooking (8) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) Nigella (8) nigella (10) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizottó (6) rizotto (1) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Keresztezett húsvéti zsemlekonty

2012.04.08. 19:07 HunMoiselle

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyar Húsvétot a jövő hétvégén ünneplünk, mert akkor érkezik Anyukám szeretetcsomagja kötözött sonkával, no meg magyar ecetes tormával, ami ugyebár esszenciális kelléke a húsvéti lakomának (az angol sonkáról nem nagyon tudok nyilatkozni, de a tormához már volt szerencsém, és az bizony fertelmes, fertelmes). Ezért úgy döntöttem, hogy Húsvét vasárnap, azaz ma, tradicionális angol péksütivel kelünk, amit nem tudtam nem észrevenni, tekintve, hogy mindenféle gasztronómiai orgánumban ott mosolygott, meg a szupermarketek is reklámozták bőszen a saját terméküket, szinte már árversenyt hirdetve a tévében.

Úgyhogy tegnap este begyúrtam, kelesztettem, dúsítottam, majd ismét kelesztettem, végül ma reggel formáztam, kelesztettem, jelöltem, megsütöttem, olvasztott lekvárral bevontam, majd mosolyogva föltálaltam őt, a hot cross bunt. Viszont most, miután én már belakmároztam belőle, észleltem, hogy bizony hibát vétettem, ugyanis ezt a gyümölccsel dúsított tejes-vajas zsemlét a hagyomány szerint Nagypénteken kellett volna feltálalni, ugyanis a tetejére rajzolt keresztminta azt a keresztet hivatott szimbolizálni, melyen Jézust megfeszítették. (Így jár, aki egy tradicionális étel eredetét csak akkor kutatja, mikor abból blogbejegyzést készít. Minő hiányosság, minő gondatlanság!)

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ugyanakkor, azt is megtudtam, hogy valószínűsíthető, hogy ezeket a süteményeket már a keresztény idők előtt is készítették: egyesek szerint a germánok, ősi angol-szászok sütötték őket Eostre (Éostre, Ostara) istennő tiszteletére, akinek a nevéből az angol Húsvét szó, az Easter is származhat. Mások szerint ellenben már az ókori görögök ettek hasonszőrű zsemlécskéket. Egy biztos: az első írásos emlék, mely „hot cross bunként” nevezi a őket, 1733-ból származik.

Elizabeth David kulináris szakíró azzal árnyalja a képet, hogy a protestáns angol uralkodók veszélyforrásként tekintettek a „kontyocskákra”, melyeket ostyatésztából sütöttek, így a katolikus ellenállást sejtettek mögötte. Ezért megpróbálkoztak a visszaszorításukkal, például megtiltották a pékeknek a készítésüket, azonban ez lényegében hatástalan volt, mert túl nagy népszerűségnek örvendtek a köznép körében. Ezért Erzsébet (természetesen az első) úgy döntött, engedélyezi az árusításukat, de csak és kizárólag Húsvétkor.

A hot cross bunhoz egyébként több népi folklór is kötődik. A babona gyógyító erőt tulajdonít nekik: az a beteg, aki eszik belőle, nagy eséllyel hamarosan meggyógyul. Aztán azok, akik megosztják egymás között, barátságukat erősítik meg különösképpen az elkövetkező évre, már ha közben egyszerre a következőt mondják: „Half for you and half for me, Between us two shall goodwill be” (valahogy így: Egy fél neked, egy fél nekem, hogy köztünk jóakarat legyen – azóta már eljátszottuk Monsieur-vel, bár én már csak csippentettem, mert reggelire befaltam kettőt). Vannak olyanok is, akik azt mondják, hogy mivel kereszt van a tetején, fogyasztás előtt meg kell csókolni azt. És ha tengeri útra kelnénk, mindenképpen vigyünk magunkkal belőle, mert megóv a hajótöréstől! De ha felakasztjuk a konyhában, akkor nem kell tartanunk tűzesetektől, ráadásul a kenyereink is mind csudijól sikerülnek. Persze csak akkor, ha minden évben cseréljük a bucit.

És most, hogy mindezt megtudtuk, következzék a hot cross bun receptje, ahogy az angol sütőfenomén, Great British Bake Off zsűri, Paul Hollywood készíti. És remélem, a britek nem orrolnak meg érte, ha innentől kezdve én ezt péksüteményt keresztezett húsvéti zsemlekontynak becézem.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók 15 darabhoz:

(én részemről fele adagot készítettem, nyolc zsemlekontyot formázva belőle, és azóta jól meg is bántam)

  • 300 ml zsíros tej (én félzsírossal dolgoztam, mert az volt itthon)
  • 50 g vaj
  • 500 g kenyérliszt
  • 1 teáskanál só
  • 7 g szárított expressz élesztő
  • 75 g kristálycukor (én nádcukrot használtam)
  • 1 tojás felverve
  • 75 g mazsola
  • 50 g apróra vágott kandírozott narancs- és citromhéj vegyesen
  • 1 narancs reszelt héja (elhagyható)
  • 1 alma kis kockákra vágva
  • 1 teáskanál fahéj

A keresztezéshez:

  • 75 g liszt

A tetejére:

  • 3 evőkanál sárgabarack dzsem (én Anyukám által készített birsalma lekvárral dolgoztam)

Óvatosan forraljuk fel a tejet egy kisebb lábosban, majd zárjuk el a lángot, és keverjük bele a vajat, majd hagyjuk langyosra hűlni.

Ezalatt egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sót és az élesztőt. (Aki fél attól, hogy így nem éled fel az élesztő, az futassa fel külön a langyos vajas tejben.) Ezután képezzünk kutat a közepébe, és öntsük bele a vajas tejet, majd a felvert tojást, és egy fakanállal keverjük össze. (Előfordulhat, hogy a lisztünk több nedvességet kíván, akkor adjunk hozzá még egy evőkanál tejet.) Mikor összeállt a tészta, álljunk át kézi üzemmódra: tegyük a labdánkat egy lisztezett felületre, majd ragadjuk meg az egyik kezünkkel, a másikkal meg húzzuk ki a másik oldalát, végül húzzuk vissza, hajtsuk kvázi félbe (ergo dagasszuk). Ezt ismételgessük 5 percig, majd tegyük az immár rugalmas, finom, labdára formált tésztánkat egy kiolajozott tálba, fedjük be konyharuhával vagy fóliával, és meleg helyen hagyjuk nagyjából egy óra alatt duplájára dagadni, prózaibban kelni.

Mikor megkelt, dolgozzuk bele az almadarabokat, a kandírozott héjakat, a reszelt narancshéjat, a mazsolát, no meg a fahéjat is, majd ismét tegyük olajozott tálba, fedjük be, végül meleg helyre költöztessük, és újra hagyjuk duplájára dagadni. Vagy, cselekedjünk, ahogy én tettem: éjszakára tegyük be a hűtőbe (vagy más hideg helyre), hogy reggel süthessük készre őket.

Egy óra elteltével, avagy másnap reggel, osszuk 15 felé a tésztánkat (Hollywood azt ajánlja, hogy mérjük le őket, hogy tökéletesen egyformák legyenek, és összhangban süljenek, no de én ezt túl macerásnak találtam, és enélkül is nagyon szépen együttsültek), majd gömbölygessük őkelmüket labdacsokká, és ültessük szépen rendezett sorokba egy (vagy kettő) sütőpapírral borított sütőlemezre. Ügyeljünk arra, hogy hagyjunk közöttük elég helyet arra, hogy ismét kétszeres méretűre nőhessenek. Takarjuk be őket ismét egy kiolajozott fóliával, vagy konyharuhával, és ismét hagyjuk őket magukra egy órára.

Eztán melegítsük elő a sütőt 220 fokra (gáz 7-es fokozat), és készítsük el a kereszttésztát. Mi sem egyszerűbb: a 75 grammnyi liszthez keverjünk 4-6 evőkanálnyi vizet, szigorúan kanalanként, míg egy sűrű masszát kapunk. Ezt töltsük nyomózsákba, majd szépen rajzoljuk meg vele a kereszteket a kontyzsemlék tetején, pontosabban vigyük le a vonalat az oldalakra is. És ezzel elérkeztünk végre a sütéshez. Erre a sütő középső rácsán, 20 perc alatt kerüljön sor, avagy míg a zsemlécskéink szép aranybarnára sülnek.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szedjük ki őket, majd a dzsemet olvasszuk fel kis lángon folyamatos kevergetés mellett egy kisebb edényben. Ha nagyon száraznak mutatkozna, adjunk hozzá egy evőkanál vizet. Utolsó lépésként egy kenőecset segítségével kenegessük meg az olvadt dzsemmel a bucik tetejét, várjuk kicsit, hogy ne legyenek durván forróak, készítsünk melléjük egy jó teát, majd essünk nekik.

Reggelire én betermeltem kettőt: váltakozva egy felet vajjal, egy felet Anya birsalma lekvárjával. Tudtam, hogy utána nem leszek jól, mert nem ehetek reggelire büntetlenül édeset, de mégsem bírtam megállni. Reggel sütöttem meg ugyebár a 8 darabot, most délután 5-kor már csak két és fél zsemlekontyunk van. Bizony teljes adagot kellett volna készítenni…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És most következzék Monsieur sk hozzáfűzése: monsieur boldog uujujuj!

Békés, boldog, sonkában gazdag Húsvétot mindenkinek!
 

Szólj hozzá!

Címkék: alma húsvét narancs mazsola fahéj péksütemény hot cross buns keresztezett húsvéti zsemlekonty kandírozott citrushéj

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr834371823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása