Régóta motoszkált a fejemben Nigella egy a Nigella Bites első évadában (törölték már a youtube-ról a dögök) foghegyről odavetett megjegyzése, miszerint a karfiol sütve hihetetlenül finom, olyannyira, hogy össze sem lehet hasonlítani a főtt változatával. Gondolatban azonnal és fenntartások nélkül igazat adtam neki, és lestem az alkalmat, hogy mikor tesztelhetem végre az elhangzottakat a gyakorlatban.
Nemrég jött el az ideje: sok zöldség ugrált a kosaramba bele, köztük egy szépséges karfiolfej is. Azt ugyan még nem tudtam, hogy mégis hogyan fog kinézni pontosan ez a karfiolsütés, mert az ugye nyilvánvaló, hogy pusztán sült karfiollal felnőtt ember nem igazán tömheti kellemesre a bendőjét.
És akkor elmentem a távolabbi hipermarketbe, hogy vegyek az isteni mangós-gyömbéres-citromos teájukból, és ott rám mosolygott az ihlet korianderes hummusz képében. (Igen, szégyen, hogy gasztroblogger létemre boltban veszem a hummuszt, mikor mindössze annyiról van szó, hogy az ember összeturmixol némi csicseriborsót, tahinit, extra szűz olívaolajat, citromlevet és fokhagymát, de sajnos turmixgép hiányában per pillanat mellőzni vagyok kénytelen a házi kivitelezést.) Hipp-hopp a kosaramban landolt, és már futottam is pitáért - és láss csodát, sokmagvas, félig teljeskiőrlésűre leltem, amit pozitív előjelként könyveltem el a továbbiakra vonatkozóan!
Merthogy a következőt gondoltam: a megpirított pitát belül megkenem a hummusszal, belelapátolok a sült karfiolból, amit csicseriborsóval és fűszerekkel finomhangolok, megspékelem néhány fetakockával, salátával, uborkaszelettel, és mennyei nyárias vacsoránk lesz belőle!
Fűszeres sült karfiol csicseriborsóval
Hozzávalók:
- 2 + 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kisebb fej karfiol rózsáira szedve
- 1 teáskanál római köménymag
- 1 teáskanál fekete hagymamag
- 1 teáskanál őrölt koriander (lényegében a szimpatikus, odaillőnek vélt fűszereket emelgettem le a fűszerpolcomról)
- 1 konzerv csicseriborsó
- 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
Előmelegítettem a sütőt 200 fokra / gázon 6-os fokozatra.
Egy jénai sütőtálat kikentem egy evőkanál olívaolajjal, beleszórtam a karfiolrózsákat, sóztam, majd megszórtam a fűszerekkel, meglocsoltam a másik evőkanálnyi olívaolajjal, és 30 percig sütöttem. Eztán hozzákevertem a csicseriborsót és a finomra vágott fokhagymát, meglocsoltam a harmadik evőkanál olívaolajjal, és 10 percre visszatoltam sülni.
Végül a fent leírtak szerint hummusszal kikent pitában tálaltam némi feta, saláta és kígyóuborka társaságában.
Fejenként 2 pitával lehet számolni, a karfiol pedig úgy 5 darabhoz elég (tehát ha ketten fogyasztják, a férfiembernek jut egy repeta).