A szerda az Apa-nap. Vagyis minden héten ezen a napon Apával beszélgetek rendszerint egy-másfél órát, mikor végzett a munka utáni futással, no meg a vacsorájával. Ez azt jelenti, hogy hívás pont arra az időintervallumra esik, amit főzéssel töltenék, úgyhogy ha nem gondolkodom előre (ami bizony időnként előfordul), akkor igencsak megcsúszunk a vacsorával. A megoldás az, hogy vagy előre készül valami ragus étel, vagy valami villámfogást tüsténkedek össze a skype-idő leteltével mondjuk 20 perc alatt.
Legutóbb a második lehetőség győzedelmeskedett, és egy duplán időkímélő, abszolút egyszerűen kivitelezhető tésztaételt főztem ki seperc alatt. Duplán időkímélő alatt pedig azt értem, hogy amellett, hogy magas hangon 15 perc alatt megvan, lényegében bevásárlást sem igényel, mert csupa olyan hozzávalóból áll, ami szinte mindig van itthon, és a kamrapolcon vagy a hűtőben hetekig békésen elfekszik. (Igen, a rukkola is vagy egy hétig elvan, mert mindig a mosatlan verziót veszem, aminek egyébként a rányomtatott „használd eddig” dátum után sincs semmi baja napokig sem, legalábbis a hűtőben biztosan.) Ez is a fő oka a születésének, merthogy eredetileg egy bonyolultabb fogást terveztem, mikor belém hasított, hogy hékás, szerda van! Szétnéztem, és ez lett belőle. Spontán készült, de bekerül a receptoáromba.
Borsmustárral élénkített kamraspagetti
Hozzávalók:
- 40 dkg spagetti
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 bird’s eye chili
- 1 hámozott konzervparadicsom
- 1 evőkanál balzsamecet
- ½ teáskanál nádcukor
- 60 ml tejszín
- 1 púpos evőkanál krémsajt
- 20 fekete olívabogyó
- 3 nagy (egész) olajban eltett, szárított paradicsom
- 45 g rukkola
- 10-15 g vaj
- só és frissen őrölt bors
A tésztát a szokásos módon forrásban lévő sós vízben felteszem főni.
Egy nagy serpenyőben az olajon pár perc alatt némi só kíséretében megpárolom a vöröshagymát. Hozzáadom a finomra vágott fokhagymát és ollóval hozzákarikázom a chilit. Amint megérzem az illatukat, a serpenyőbe öntöm a hámozott paradicsát, a cukrot és a balzsamecetet, sózom és borsozom, majd úgy 5 percig alacsony lángon rotyogtatom.
A kiürült paradicsomos konzervet a feléig feltöltöm vízzel, körbelötykölöm, hogy minden, a dobozban maradt paradicsadarab belekerüljön, majd ezt is a serpenyőbe öntöm a tejszínnel és a krémsajttal egyetemben. Így újabb egy-két percig totyogtatom őket, és közben felkarikázom az olívabogyót, és apróra vágom a hámozott paradicsomot, majd őket is a serpenyőbe szórom.
Újabb pár merőkanálnyit kimerek a tészta főzővizéből, majd leszűröm a tésztát, és összekeverem a vajjal, majd a rukkolával is. Végül elegyítem a tésztát a szósszal, ellenőrzöm a konzisztenciáját, és ha úgy ítélem meg, még egy keveset hozzálötykölök a félretett főzővízből, majd tálalok is.
Ismét hangsúlyozom: felső hangon maximum 15 perc alatt meg is van a vacsora. Elvileg négy embert kéne, hogy jóllakasson, de Monsieur úgy beindult, hogy egy incifinci adag maradt csak nekem másnap ebédre… Megértem mondjuk, isteni finom, én is alig bírtam ellenállni a repetának.