HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) bordeaux (1) Bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) créme fraiche (1) creme fraiche (12) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) karácsony (1) Karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) nigella (10) Nigella (8) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizottó (6) rizotto (1) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Boldogságos születésnapok

2013.01.17. 14:56 HunMoiselle

szuletesnapok_9_130115.jpg
Legnagyobb sajnálatomra január 1-én (igen, elsején!) pár óra alvás után hajnalban feltápászkodtunk, hogy kimenjünk a bordeaux-i reptérre, és visszatérjünk Kasztliba. Ez már önmagában is elég bús menete az eseményeknek, hisz ott hagytuk a családi fészket és a gyönyörű, ráadásul (a szezonhoz képest) meleg Dél-Nyugat-Franciaországot, de rádobott még egy lapáttal az, hogy a születésnapom a hét szombatjára esett, és nagyon, de nagyon szerettem volna, ha Monsieur arra hétre is szabadságot vesz ki, és szerény személyemet ott ünnepelhetjük…

No de nem, Monsieur sokallta volna a hiányzást. (Hiába mondtam neki, hogy január első hetében tutira alig lesz valaki az irodában, mert az angolok végig másnaposak lesznek, és gyanítom, a svájciak meg inkább síelnek, vagy a Bahamákon lógatják a lábukat, mint hogy Monsieur intézkedéseire ácsingózzanak.) Így hát beletörődtem: boldogságos szülinap Kasztliban. Meg aztán az is gyógyír volt a lelkemnek, hogy Anyukám szeretetcsomagot ígért, benne többek között Hungária pezsgőkkel, úgyhogy gondoltam, majd buborékokba és Anyukám minden Karácsony szerves tartozékát képző kókuszos sütijébe (no meg egyéb hazai finomságokba) fojtom Kasztlit.

Az egy pillanatig nem merült fel bennem, hogy étterembe menjünk a nagy napon – vagy egyáltalán akárhova. Szombat este 45 év alatt némi túlzással mindenki a városban van: rendszerint elkezdenek otthon alapozni, majd elmennek vacsorázni, végül valamelyik clubban folytatják az ereszd el a hajamat. Tehát az éttermek zsúfolva vannak meglehetősen (kellemetlenül) spicces és fölöttébb zajos közönséggel, majd az utcán a jóravaló járókelő esztétikailag cseppet sem tolerálható félmeztelen embereket kerülgethet (ahogy azt jEnci is megénekelte), akik jó esetben még lábon állnak.

Mivelhogy egyaránt féltem, és sokra becsülöm mind a fülemet, mind a szememet, maradt az a lehetőség, hogy én főzöm meg a születésnapi vacsorámat, aminek a megtervezésén már a hét elején elkezdett kattogni az agyam. Két dologban az első perctől maximálisan biztos voltam: reggelire habart tojást akarok füstölt lazaccal, és pezsgővel (!), főételnek pedig csak tonhal-steak kerülhet számításba. Aztán a számítgatást némileg megzavarta Anya telefonja: a szeretetcsomag nem érkezik meg szombatig. Péteken ugyanis nem akarta feladni, mert hétvégén akkor egy raktárban dekkol, hétfő-kedden (az ünnepek alatt) nem veszik fel, maradt a szerda, de az pedig azért nem jó, mert péntek estére érkezik meg Kasztliba, és ismét ott vagyunk, hogy csak hétfőn szállítják ki. Mit lehetett tenni, belenyugodtam, a boldogságos szülinapot kétszer kell megünnepelni: a napján, és a rákövetkező szombaton is, nehogy a magyar pezsgő túl sokáig álljon (Monsieur-nek pedig a lelkére kötöttem, hogy a közbeeső napokon is elvárom a felköszöntést).

A fentiek jegyében folytattam a tervezgetést…

Először is vettem egy üveg Hiedsieck Monopole Champagne-t és pár üveg Proseccot, gondolván, hogy ha már pezsgővel kezdek reggel, minek variáljam a sort, annál is inkább, mert az aperitif pezsgőt kíván, és a tonhal sem bánja túlzottan a buborékokat. És ha már végig pezsgő, akkor legyen az előétel is tengeri kütyü – megmaradtam a legkézenfekvőbbnél: fokhagymás-chilis garnélánál. Desszertnek olyat akartam, ami előre elkészíthető, és mivel a panna cotta egy ideje ott motoszkált már a fejemben, neki is bizalmat szavaztam.

szuletesnapok_3_130115.jpg

Már csak az volt a kérdés, hogy készüljön a tonhal. Átbújtam az összes halas könyvemet, aztán a többi szakácskönyvet is átfutottam, a neten is körbekémleltem, de valahogy egyik lehetőség sem nyerte el különösebben a tetszésemet. Még a provence-i megoldás volt szimpatikus, mikor is a halat paradicsommal, kaliforniai paprikával, cukkinivel és olívabogyóval sütik össze, de megfelelő méretű sütőedény híján ezt a megoldást is elvettem. Ugyanakkor ez vezetett végül rá a megodásra: provence-i módra, Provence, ratatouille! Amivel ráadásul sok-sok legyet üthetek egy csapásra! Előre elkészíthető, köret, zöldség és szósz egyben, ergo nincs utolsó pillanatos fel-alá rohangálás, idegeskedés, hisz csak a tonhalat kell tökéletesre sütnöm! Azért az felmerült, hogy Monsieur esetleg nem éri be csak zöldkörettel, így arra jutottam, az előétel garnélához és hal mellé is tökéletes lesz, ha sütök pain d’épit, vagyis a már sokszor emlegetett szépséges francia kenyeret.

Első boldogságos szülinap

Felkelés után a liternyi fekete teám iszogatása közben elkészítettem a panna cottát.

Citromos panna cotta

szuletesnapok_7_130115.jpg

Hozzávalók úgy 2 adaghoz:

  • 180 ml zsíros tejszín
  • 180 ml zsíros tej
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 alaposan lesikált citrom zöldséghámozóval lemetélt héja
  • 2 zselatinlap

Előrebocsájtom, hogy zselatin és zselatin között sok a különbség, ezért javaslom, hogy mindenki olvassa el, hogy a gyártó pontosan miként javasolja a felhasználást. (Én Dr Oetker finom zselitanlapjaival dolgoztam, de ugye angliaival, tehát ha ugyanaz a termék, csak ugyebár a magyar piacon kapható verziója, akkor is érdemes elolvasni a hátlapot, sohase lehet kérem tudni…)

Egy kis lábosban gyöngyözésig melegítettem az összekevert tejszínt, tejet, cukrot és citromhéjat, majd hagytam teljesen kihűlni – így veszi át a folyadék megfelelőképpen a citrom aromáját.

Míg hűlt a panna cotta alap, 5 percre hideg vízbe beáztattam a zselatunlapokat.

A kihűlt krémalapot leszűrtem, majd langyosra melegítettem. Belekeverem a kinyomkodott zselatinlapokat, addig kevergettem, míg azok feloldódtak, majd ismét gyöngyözésig melegítettem (kislángon) a folyadékot - ahogy megláttam az első buborékkezdeményt, elzártam a lángot, majd elosztottam két kiolajozott ramekin között (egy icipici még maradt, azt ramekin híján beletöltöttem egy szintúgy kiolajozott bögrébe). Az esti tálalásig beraktam őket dermedni a hűtőbe. (A panna cotta általában 3 óra alatt dermed ki.)

Jöhetett a reggeli!

Habart tojás fekete kenyéren füstölt lazaccal és pezsgővel

szuletesnapok_1_130115.jpg

Hozzávalók egy becses személy részére:

  • 2 tojás
  • 1 darabka vaj (úgy 20 g)
  • 1 evőkanál creme fraiche (annak híján tejszín, esetleg tejföl)
  • 5-6 szál kapor felaprítva
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 nagy szelet német fekete kenyér felbe vágva, megpirítva (az a csomagolt-szeletelt, de tartósítószer- és egyéb mesterséges trutymómentes, sokmagvas, aminek enyhén savanykás íze van)
  • füstölt lazac és pezsgő igény szerint

Egy kis lábosba (igen, kicsibe, és nem serpenyőbe) beleütöm a tojásokat és beledobom a vajat, majd spatulával úgy ahogy összekutyulom.  Felrakom, és a legkisebb lángon elkezdem melegíteni, a spatulával közben veszettül kavargatva. Ahogy látom, hogy elkezd kicsapódni a fehérje, leveszem a lángról, és még erőteljesebben keverem. Eztán újra visszateszem a lángra, és ahogy szilárdul, ismétlem ezt a játékot: tűzön kavarom, lekapom, kavarom, visszateszem, kavarom. Az a cél, hogy a lehető leglágyabb rántottaszerűséget kapjam, és ne legyenek benne nagy, „megkötött” darabok. Akkor jó, mikor már feltételezem, hogy  épp nem folyik le a pirítósról. Ekkor ismét leveszem a lángról, belekeverem a creme fraiche-t, újra visszateszem a lángra pár másodpercre – csak addig, míg visszamelegszik, hisz a hideg creme fraiche hűtött rajta. Ekkor már tényleg elzárom a lángot, sózom, belekeverem az aprított kaprot, majd elosztom a pirítósokon.A tetejüket füstölt lazaccal koronázom, amiket alaposan megborsozok. (A módszert Gordon Ramsay-től láttam valahol.)

Kibontottam mellé a pezsgőt, kényelmesen elhelyezkedtem a kanapén, és elfogyasztottam a világ legeslegjobb reggelijét.

Reggeli után elkészítettem a Julia Child-féle ratatouille-t, aminek a receptjét itt már bőségesen taglaltam.

A ratatouille után a pain d’épi begyúrása, dagasztása következett. Szegénykémet már annyiszor emlegettem, hogyha ember lenne, akkor már régen rosszul lenne a csuklástól... és receptet most sem adok, sose fejezném be akkor ezt a bejegyzést ugyanis, de most már tényleg igyekszem hamarosan orvosolni a csorbát.

A pain d’épi után jött a sós karamellszósz a panna cottához.

Sós karamellszósz

Hozzávalók 2-3 adaghoz:

  • 50 g kristálycukor 
  • 10 g sózott vaj
  • úgy fél dl zsíros tejszín
  • egy csipet nagy szemű tengeri só

Egy serpenyőben összekevertem a cukrot egy evőkanálnyi vízzel, majd közepes lángon összeolvasztottam őket. (Kevergetni nem szabad onnantól kezdve, hogy hő is részt vesz a folyamatokban, maximum a serpenyőt döntögetni.) Mikor összeolvadtak, feljebb vettem a lángot, és addig bugyborékoltattam óvatosan, míg karamellszíne lett. Ekkor levettem a tűzről, belekevertem a vajat, hozzálötyköltem a tejszínt, átkevertem, és végezetül belekevertem a sót is, majd félreraktam. (Ha felhasználásig esetleg megkötne – ami a tejszín miatt nem valószínű – kicsit visszateszem melegedni a tűzhelyre tálalás előtt.)

Eztán megformáztam és megsütöttem a megkelt kenyeret, és végeztem minden olyan munkával, ami előre kivitelezhető.

Miután Monsieur előkészítette a terepet és magát a vacsorához, elkészítettem az aperitif falatokat.

szuletesnapok_2_130115.jpg

Füstölt lazacos falatka: két szelet német fekete kenyeret megpirítottam, majd mindegyiket nyolcfelé vágtam. Összekevertem úgy másfél deci creme fraiche-t egy fél citrom levével, megsóztam, majd belekevertem egy kis csokornyi aprított kaprot. A kencével megkentem a kenyérdarabkékat, mindegyikre rátéptem egy darab füstölt lazacot, borsoztam, majd egy kis kapordarabbal díszítettem valamennyit.

Caprese falatka: egy 125 grammos mozzarella labdát 10 darabra vágtam, majd elrendeztem a tálalásra kijelölt tányéron, és mindegyiket finoman megszórtam nagy szemű tengeri sóval, és rájuk ültettem egy-egy darab bazsalikomlevelet. 5 koktélparadicsát elfeleztem, és a bazsalikomra ültettem őket, majd finoman meglocsoltam a falatkákat extra szűz olívaolajjal. Ha többen ettük volna őket, mindegyiket átszúrtam volna koktélpálcikával, de így csak kettővel bajlódtam.

A fentieken kívül még elosztottam a tányéron némi felaprított saucissone-t (francia szalámiszerűséget).

Igen, ez valóban rengeteg két embernek aperitif falatka gyanánt (normál esetben beérném ezzel vacsorára), de ha a két ember kibont mellé egy üveg Hiedelsieck Monopole champagne-t, akkor nagyon kényelmesen elfogy.

Miután mindent elfogyasztottunk, kilibbentem a konyhába, és elkészítettem az előételt.

Fokhagymás-chilis garnéla

szuletesnapok_4_130115.jpg

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 10 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma vékonyan felszeletelve
  • 1 bird’s eye chili felkarikázva
  • 20 dkg nyers, tisztított garnéla
  • 1 löttyintésnyi (úgy fél deci) száraz vermut (talán kevés brandyvel még jobb lett volna…)
  • nagy szemű tengeri só

Egy nagy serpenyőben összeolvasztottam a vajat és az olajat, majd közepes lángon épphogy megpirítottam a fokhagymát és a chilit. A serpenyőbe szórtam a rákokat, addig kavargattam őket (kb. 1 perc), míg szürkéből rózsaszínre váltottak, majd feljebb vettem a lángot, és rájuk öntöttem a vermutot is. (Próbáltam flambírozni, de a manónak sem akart meggyulladni, és túl sokáig nem mertem őket melegíteni, nehogy a rákok túlsüljenek – sajnos a dobozból kivéve jóval kisebbnek bizonyultak, mint amekkorának első blikkre tűntek.) Úgy egy percig rotyogtattam, hogy elforrjon az alkohol, majd előmelegített tányérokban tálaltam őket pain d’epie által kísérve.

(Közvetlen az előétel tálalása előtt kivettem a tonhalakat a hűtőből, leitattam róluk a nedvességet, majd egy kis téglalap alakú tálkába fektettem őket egymás mellé, amiben előzőleg összekevertem egy fél citrom levét némi extra szűz olívaolajjal és frissen őrölt borssal.)

Finom volt az előétel, de a már fentebb említett okok miatt nem voltunk a garnélával tökéletesen elégedettek, bár a kenyér lényegében ezért is kárpótolt.

Jöhetett a főétel.

Tonhal ratatouille-jal

szuletesnapok_5_130115.jpg


Két gyönyörűséges, két és fél centi vastag tonhalsteaket vettem, amikkel igazság szerint nem sok mindent kell csinálni, csak minimálisan pácolni egy kevés citromlével, frissen őrölt borssal és extra szűz olívaolajjal, majd megsütni. Ahogy fentebb írtam, közvetlenül az előétel fogyasztása előtt beletettem a tonhalat a páclébe (a páclé körülbelül a hal harmadáig ha ért), majd az előétel után megfordítottam, és 10 percig pácoltam a másik oldalát, míg a ratatouille-t felmelegítettem. Ezt követően a halat letörölgettem, egy nagy serpenyőt felhevítettem, majd beleöntöttem a páclevet, és pár másodperc múlva a két szép szelet halat. Oldalanként 2 percig sütöttem őket, ez egy ilyen vastag szelet esetén azt jelenti, hogy a halat szinte csak körbepirítjuk, de a közepe gyönyörűségesen vörös marad (ahogy az alábbi kép is mutatja). Ha valaki teljesen át akarná sütni - amit igazság szerint én mélységesen elítélek, hisz a hal teljesen elveszíti mennyei karakterét -, akkor süsse 4-4 percig, majd nyugtázza, hogy a tonhal semmivel nem jobb bármelyik másik lényegesen olcsóbb halnál. De aki velem tart, vagy maximum-maximum 2,5-3 percet ad oldalanként a halacskánknak, az megérti, hogy az ára miért vetekszik a legkiválóbb minőségű bélszínével, és élete egyik legegyszerűbb, ám legjobb fogásának örvendezhet.

szuletesnapok_6_130115.jpg

A tonhalat előmelegített tányérokra helyeztem, megszórtam őket sóvirággal, melléjük kanalaztam némi ratatouille-t, amit kevés extra szűz olívaolajjal meglocsoltam, és folytattuk a kulináris élvhajhászást.

A panna cotta tálalása

Az első számú születésnapi ünnepségen elkövettem azt a hibát, hogy a panna cottát csak tálalás előtt vettem ki a hűtőből, majd az oldalát késsel óvatosan fellazítottam, és egy kistányérra fordítottam, majd próbáltam róla leemelni a ramekint. Természetesen nem sikerült, ezért beraktam tányérostul pár percre a grill alá, ami sikerhez vezetett, bár a desszert teteje egy icipicit megolvadt. Végül kanalaztam rájuk a karamellszószból, és ezt is örömmel elfogyasztottuk. A citromos karakter nagyon jól esett egy ilyen hosszú, és tetemes mennyiségű vacsora után, a sós karamellszósz pedig hogy úgy mondjam, kikerekítette az ízeket.

(Úgy rákaptam a panna cotta készítésre, hogy a kettes számú születésnapi vacsorára is azt készítettem – az arról szóló bejegyzésben megírom, mi a könnyen célravezető metódus a desszert tányérra helyezésére.)

Mint más ünnepi vacsorák esetében is, ez is igencsak hosszúra nyúlt: fél 9-korkezdtünk az aperitiffel, és úgy fél 3 felé fejeztük be a desszertet. De ami engem illet, én az egész napot végigbuliztam a főzőcske ellenére is (vagy pont azért?). Mit mondhatnék, soha ne legyen rosszabb boldogságos szülinapom!

Folyt. köv.

2 komment

Címkék: születésnap menü pezsgő ratatouille tonhal desszert panna cotta garnéla habart tojás füstölt lazac francia konyha aperitif fekete kenyér Julia Child

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr895023526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2013.01.17. 21:43:17

Boldog szülinapot! :)
A panna cottánál legközelebb próbáld ki, hogy meleg vízbe rakod a formát. Akkor ki fog jönni, de az nem fogja még megolvasztani a krémet. Anya is mindig ezt csinálja ha zselatinos sütit kell kiszedni a formából és mindig működik :)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.01.18. 13:32:58

@jEnci: Köszönöm szépen... a tippet is! :-) Bár a kettes számú szülinapon az jutott eszembe, hogy egyszerűen negyed-fél órával a fogyasztás előtt kiveszem a panna cottát a hűtőből, és ez is tökéltesen bevált. De ha legközelebbz nem működne, jön a meleg víz!
süti beállítások módosítása