Ó micsoda időnk volt az elmúlt hetekben! Megállíthatatlanul havazott, állandóan mínuszban volt a hőmérő higanyszála, és fújt a szél, csak fújt… Tudom, hogy ez télen otthoni viszonylatban nem éppen meglepő vagy rendkívüli, de itt Angliában sem az emberek, sem a hatóságok nincsenek ilyenre felkészülve. A házak szigetelése csapnivaló – siránkozik is mindenki a fűtési költségek miatt -, az utakat nem tisztítják normálisan, nem is beszélve a járdákról, úgyhogy kicsi és nagy esik folyton folyvást, a közlekedés csapnivaló. Iskolák zárnak be, angolok nem mennek dolgozni (csak az angolok, a külföldiek másképp szocializálódtak, ők becsülettel bejárnak), szóval teljes a káosz.
Ilyen körülmények között nyilván nem meglepő, hogy napsütés után sóvárgunk, nyárról álmodozunk, mediterrán tájakról. Így esett meg életemben először, hogy paradicsomlevest készítettem. Életemben először, mert valahogy sose voltam híve a műfajnak. Bizonyára a menzai paradicsomlevesek emléke égett bele mélyen az elmémbe, mintegy blokkolva minden ez irányú tudatalatti törekvésemet. Merthogy a menzai paradicsomleves – bár tény és való, hogy még a fogyaszthatóbb ottani ételek közé tartozik – bizony nem a paradicsomlevesek ideája, és megfertőzve a zsenge elmét hosszú-hosszú időre kiolthatja a paradicsomleves utáni vágyat. No de ez a leves, ami most következik túljutott az óvodán, jól vette az alap- és középszintű oktatást is, és kezében tartja jól megérdemelt egyetemi diplomáját Hölgyeim és Uraim! Nem túl édes, enyhén csípős, fűszerektől illatos, krémes, mélyen ízes, sűrű, kívánatos. És hogy ne csak ebédként legyen befutó, hanem vacsoraként tálalhassam, készítettem mellé kenyértésztából olívabogyós kencével töltött csigákat is.
És mi lenne a paradicsom-olívabogyó-bazsalikom triónál jobban hivatott megidézni a mediterrán napsugarakat, hüm?
Olívabogyós kencével töltött csigák
Hozzávalók:
- 50 dkg kenyérliszt
- 7 g szárított instant élesztő
- 1 csapott evőkanálnyi só
- 3 dl kézmeleg víz
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
A töltelékhez:
- 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
- egy kis csokor bazsalikom
- 170 g magozott fekete olívabogyó
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 4 olívaolajban tartósított szardellafilé
- 12 zöld olívabogyó
A kenyérlisztet egy nagy tálban alaposan összekeverem az élesztővel és a sóval, majd a közepén kutat képzek: abba öntöm a vizet és az evőkanálnyi olívaolajat. Egy villával alaposan összekeverem, majd úgy 10 percig dagasztom, míg a tészta rugalmas lesz, és nem ragad; megváltozik az állaga, a viselkedése, mintha életre kelne. Ekkor kevés olajat töltök mellé a tálba, és megforgatom benne a tésztalabdacsot, hogy ne száradjon ki, majd fóliával befedem, és nagyjából egy órára magára hagyom, míg duplájára nő. Ekkor kibokszolom belőle a szuszt, majd egy nagy darab sütőpapíron 30x40 centis téglalapformára nyújtom.
A töltelék hozzávalóit a zöld olívabogyó kivételével összeturmixolom, majd megkenem a kencével a kinyújtott tésztát, és az egyik rövidebb oldalát egy sorban kirakom a zöld olívabogyóval. Eztán a zöld olívabogyós oldalától a sütőpapír segítségével szorosan csigaformában feltekerem – így a zöld bogyók a tekercs közepébe kerülnek. Végezetül a tekercset 12 csigára vágom (pontosabban vágnám, de nem egyszerű ám, a tészta puha, sok a töltelék benne –nem ragozom, legutóbb 11 csiga jött össze, azokat is helyre kellett pofoznom a tepsiben, hogy jóképűre süljenek). A csigákat egymástól 3-4 centi távolságra sütőpapírral borított tepsire sorjázom, lekenem őket egy kevés extra szűz olívaolajjal, befedem, és ismét hagyom őket egy fél órán át kelni.
220 fokra / gázon 7-es fokozatra előmelegített tepsiben 20-25 perc alatt sülnek meg. Rácson hűtöm ki őket. Amit egy napon belül nem eszünk meg, azt fagyasztózacskóban lefagyasztom, és majd ha enni akarunk belőle, előkapok párat, kiolvasztom, és 200 fokra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt átmelegítem.
Paradicsomi paradicsomleves
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 vöröshagyma felkockázva
- 1 szálzeller felcsíkozva
- 15dkg sárgarépa felkarikázva
- 25 dkg krumpli felkockázva
- 2 babérlevél
- 1 bird’s eye chili felkarikázva
- 2 rozmaringág levelei
- 2,5 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál balzsamecet
- 2 hámozott paradicsom konzerv
- 2,5 dl passata
- 1,5 zöldségleves kocka
- 1 teáskanál cayenne bors
- 3 dl zsíros tej
- a tálaláshoz bazsalikom és extra szűzolívaolaj
Az első nyolc hozzávalót (az olívaolajtól a rozmaringig bezárólag) egy nagy lábosban alacsony lángon időnként megkavargatva 10-15 percig pirítgatom, míg a hagyma garantáltan megpuhul. Ekkor hozzáadom a következő 7 hozzávalót (a paradicsompürétől a cayenne borsig bezárólag) fél liter forrásban lévő vízzel egyetemben, alaposan átkavarom, és 15 percig gyöngyöztetem, míg a zöldségek megfőnek. Ekkor leveszem a levest a lángról, kiszedem a babérleveleket, botmixerrel a lehető legsimábbra turmixolom, majd ellenőrzöm a fűszerezést. Végül beleöntöm a tejet, és összemelengetem,de már nem hagyom felforrni.
Tálalásnál kevés bazsalikommal és extra szűz olívaolajjal díszítem.
Mosolyogtatóan finomak együtt és külön-külön is. Az olívás csigákat pedig vendégváróként is könnyű szívvel feltálalnám.
A fogás alapjául szolgáló receptekre a BBC Good Food online oldalán leltem.