HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) bordeaux (1) Bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) creme fraiche (12) créme fraiche (1) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) Húsvét (2) húsvét (1) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) karácsony (1) Karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) mastering the art of french cooking (2) Mastering the Art of French Cooking (8) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) nigella (10) Nigella (8) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizotto (1) rizottó (6) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Párizsba indultunk, Saint-Germain-be érkeztünk

2013.08.13. 14:07 HunMoiselle

St_germain_1_130913.jpg
Hogyan is volt…?

Monsieur talán valamikor május vége felé félig komolyan jelentkezett egy párizsi állásra, június elején megkezdődött az interjúzási folyamat, majd június 12-én tudatták vele, hogy tárt karokkal várják, kezdjen legkésőbb augusztus elsején. Másnap felmondott a kasztli munkahelyén, és mivel rengeteg szabija volt még, úgy alakult, hogy a felmondási idő ellenére is indulhattunk Párizsba 29-én. Én azt hittem, hogy az ottani durván másfél hét lesz a legeslegfárasztóbb időszak, hiszen M azt még végigdolgozta, miközben én pakoltam, ügyeket intéztem. Próbáltam lezárni az ottani életünket, és bizonyos szempontból elindítani az újat: lemondogattam a közüzemi szolgáltatásokat, felmondtam az albérletet, költöztetési megoldásokat szondáztam, repülőt intéztem, hotelt foglaltam, Párizsban lakásokat kerestem… Végül számos majdnem-infarktust követően a teljes fizikai és idegi kimerültség határán megérkeztünk Franciaországba, hogy aztán ráeszméljünk: az itteni munkánk sem lesz sokkal könnyebb, az itteni napjaink sem lesznek kevésbé kimerítőek.

Rendszerint reggel 8-kor elindultunk a hotelből (ami csöppet sem úgy festett, mint a weboldalon persze), és mentünk egyik lakástól a másikig, én laptoppal a vállamon, hogy ha akad kieső időnk, tudjunk emaileket ellenőrizni, illetve további lakásokat keresni egy-egy üveg badoit mellől egy bisztróban. Alapvetően a város nyugati oldalán fekvő 16. kerületre koncentráltunk, amit talán úgy tudnék legegyszerűbben jellemezni, hogy a párizsi burzsoázia székhelye, ennek megfelelően elegáns, nyugodt, kevésbé pezsgő környék, turisták sem sokat forgolódnak arrafelé. És igen, láttunk egész gusztusos kis lakásokat, na de a konyhák kivétel nélkül szinte mind borzadályosak voltak. Apró kis lyukak, lényegében kétégős rezsókkal, semmi sütő, vagy maximum valami minibizgeráj, alig valami előkészítő felület, nyista mély-, csak egy aprócska vacak hűtő! Én megértem, hogy nehéz mindent belezsúfolni 30-35-40 négyzetméterbe, no de hogy egy olyan ország lakosai, akiknek az életében ilyen központi szerepet tölt be a gasztronómia, hogyan érhetik be azokkal a főzőfülkékkel…?

St_germain_2_130913.jpg
Úgyhogy miután M szülei folyamatosan azzal jöttek, hogy miért nem költözünk inkább Saint-Germain-en-Laye-be, pár nap után hajlandó voltam néhány kósza gondolatot szentelni az ötletnek, pláne, miután kimentünk oda M nővéréhez vacsorázni, és az RER-ről leszállva balra megpillantottam a kastélyt, jobbra pedig a görög jellegű monumentális templomot, majd este végighajtva a városon szembesültem az élénk éjszakai élettel. Azért tettünk még egy kósza kitérőt Levallois-ba is (Párizs egyik észak-nyugati elővárosa, olyan szinten összeépülve vele, hogy a metróról leszállva az ember nem érzékeli, hogy egy másik városban jár), de egy héten belül átköltöztünk egy saint-germain-i hotelbe, és elkezdtük módszeresen zaklatni a helyi ingatlanirodákat. Merthogy innen M megszabadul napi minimum 2 óra ingázástól (a munkahelye Le Peq-ben van, ami a szomszédos kisváros és RER-megálló), olcsóbban jutunk több négyzetméterhez, és bizony franciább Párizsnál (ezt nem fejtem ki, mindenki értse, ahogy akarja). Itt 4 napon belül megtaláltam az álomkonyhámat annyi szépséghibával, hogy a lakás (a többi helyi kiadó lakással egyetemben) bútorozatlan volt. Beindítottuk a bérbevételi folyamatot, és 4-én elindultunk Bordeaux-ba, hogy kicsit kifújjuk magunkat a családi fészekben. Persze az ottani nyaralás sem volt teljes egészében nyaralás, hiszen az ingatlanos egy ottani irodájában véglegesítenünk kellett a papírmunkát, és el kellett kezdenünk bútorokat felkutatni, no meg némi nyári ruhatárat is beszerezni, hiszen az elmúlt két évben Észak-Angliában semmifajta frissítés nem volt indokolt.

St_germain_3_130913.jpg
25-én úgy érkeztünk vissza Saint-Germain-be, hogy miután átvesszük a kulcsokat, majd megérkezik az ágyunk, egy kanapé és egy könyvespolc. Hát nem érkezett meg: két napig harcoltunk értük, míg végül sógornői segédlettel mi magunk hazaszállítottuk őket… Az elkövetkező napokban harcba kezdünk a francia bürokrácia ellen (per pillanat még ők vannak nyerésben), illetve nekiálltunk benépesíteni a lakást elektromos ketyerékkel, tisztítószerekkel és mindenféle kütyüvel, amik az élethez elengedhetetlenül szükségesek. Augusztus elsején M munkába állt, én elkezdtem belerázódni a saint-germain-i életbe, és most ott tartunk, hogy még mindig rengeteg minden hiányzik (köztük olyan esszenciális javak, mint székek, étkező- és dohányzóasztal), hiszen autó nélkül az ilyen beszerzések rémálomba illenek, de már világlik a fény az alagút végén (lekopogtam). Kezdem a konyhában is otthon érezni, magam, bár szinte úgy vagyok vele, hogy újra meg kell tanulnom főzni az elektromos főzőlapon. Úgyhogy itt az ideje, hogy a blogba is új életet leheljek, és megkezdjem a tudósítást a valódi FRANCIA konyhámból!

St_germain_4_130913.jpg
Ma azért még nem recept jön, hanem az alábbiakban megosztok Veletek néhány random tudnivalót az új otthonunkról, Saint-Germain-en-Laye-ről:

  • 1025-ben alapította (Capet) II. (Jámbor) Róbert,
  • királyi székhely volt lényegében addig, míg XIV. Lajos fel nem építette Versailles-t, bár utána is királyi város maradt a francia forradalomig,
  • a ma látható királyi kastély kápolna részét maga IX. Szent Lajos építtette 1238-ban,
  • számos egyéb francia uralkodó mellett maga XIV. Lajos is itt született a IV. Henrik pavilonban, melynek falát egy bölcső jelöli, amely bölcső a város címerébe is beépült,
  • a kastély parkját az a Le Notre tervezte, aki a későbbi a versailles-i parkot is kialakította,
  • a kastély ma archeológiai múzeumként funkcionál; itt található például a híres Brassempouyi vénusz,
  • a város leghíresebb „polgári” szülötte Claude Debussy, akinek a lakóháza a tőlünk szomszédos utcában funkcionál helytörténeti múzeumként,
  • 43 ezren lakják, melyből közel 8 ezer lakos angolszász, köszönhetően a helyi nemzetközi gimnáziumnak,
  • Párizs belvárosától 19 km-re fekszik, a Szajna partján,
  • az A jelzésű RER (mondjuk hév) vonal egyik végállomása, a Diadalív 25 perc alatt érhető el vele,
  • a valaha királyi vadászterületként funkcionáló, mesterségesen kialakított saint-germain-i erdő 48 négyzetkilométert tesz ki,
  • M nővére azt mondta, hogy Yvelines département (mondjuk megye) legszebb városává kiáltották ki, amiből az következik, hogy a kikiáltók Versailles-nál is szebbnek tartják,
  • akinek beugrik a foci, ráhibázott: a Paris SG, vagyis Paris Saint-Germain lényegében itt van,
  • sajnálatos módon úgy érzékelem, hogy drágább mint az „átlag” Párizs – az élelmiszer, a brasserie, az étterem, a minden, kivéve az albérletet,
  • itt ettem életem talán eddigi legfinomabb croissant -ját, abban a pékségben, ami a lakásunktól 3 percre található (ebben benne foglaltatik a lépcsőzés),
  • St_germain_5_130913.jpg
  • merthogy még sosem laktam ennyire városközpontban: a házunk egy sétálóutcában van, aminek ha kimegyek a tőlünk saccra 30 méternyire található elejére, velem szemben áll a kastély, mellettem a nagytemplom, és további 10 méternyire az RER-lejárat, a másik irányban pedig 5 perc alatt érem el a piacteret,
  • 100 méteres körzeten belül eddig 4 hentest számoltam, van egy zseniális halas és vagy 8 pékség (még keressük a legjobb baguette-t),
  • St_germain_6_130913.jpg
  • kedden, csütörtökön és vasárnap van piac – én vasárnap járok (eleddig),
  • múlt vasárnap M-mel is visszamentünk, és vettünk ludas porcelántányérokat, meg liba-rillettes-et (konfitált/abált husi apróra darálva és zsírban tartósítva), meg baguette-tet, majd ittunk egy ricard-t (ánizslikőr), és jóízűen megebédeltük a baguette-tet a rillettes-tel…

Hát egyelőre ennyi jutott eszembe, ill. ennyire van ma időm, de majd alkalmasint mesélek még Saint-Germain-ről (vélhetőleg a Facebook-on), legközelebb pedig már (remélhetőleg holnap) recepttel (is) jelentkezem.

St_germain_7_130913.jpg

2 komment

Címkék: költözés francia konyha Párizs Franciaország Saint-Germain Saint-Germain-en-Laye

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr535459009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2013.08.19. 11:31:03

Múltkor épp gondoltam rád, hogy hova lettél :)
A mókás az, hogy képzeld mi a nyáron ugyanezt játszottuk. Mármint a költözést meg az új munkahelyeket, csak nekünk még közben volt egy esküvő is, teljes káosz :) Mi most ott tartunk, hogy úgy néz ki, hogy megtaláltuk a megfelelő lakást, de a papírmunkát csak most fogjuk kezdeni vele...

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.08.19. 22:44:23

@jEnci: Olvastam ám a Square-es posztot, sőt, be is írtam, hogy hűha, és gratulálok, csak aztán hirtelen menni kellett valahova, mielőtt elküldtem volna, aztán meg bezúdult a káosz...
A házasságkötésetekre viszont ténylegesen kommenteltem, hogy sok boldogságot, és zseniálisak a fotók, és hát itt akkor még egyszer megerősítem (nagyon-nagyon zseniálisak, és le a kalappal, hogy ezt a New York palotás dolgot elintézted!!!), bár gondolom azok a hozzászólások téged még a rózsaszín felhő közepette értek! ;-)

A lakásos papírmunkához pedig hajrá, és kitartást, bár hidd el nekem, hogy az angol rendszer piskóta a franciához képest - immár elmondhatom, hogy mindkettőt megtapasztaltam. :-)
süti beállítások módosítása