Hazugság lenne azt állítani, hogy az alább következő fogást lazán össze lehet dobni 20 perc alatt, ezért hát nem mondok ilyet, mert hazudni nem szép dolog, pláne nem Nagypénteken. Ergo töredelmesen bevallom, hogy ezúttal vagy egy órát szórakoztam vele, ugyanis:
1. 15 percig frissre kell főzni a szárított gombát, levét leszűrni, félrerakni,
2. a tofut kb. 6 adagban kell kisütni, előtte adagonként keményítőbe forgatni, a felesleget lerázogatni,
3. a zöldségeket le kell reszelni, a gombát főzés után felcsíkozni,
4. az üvegtésztát be kell áztatni, leszűrni, félrerakni – na jó, belátom, ez még mindig százszor jobb, mintha főzni is kéne,
5. elő kell bányászni az óriáswokot a szekrény legmélyéről, előtte az összes eléhelyezett edényt kirámolva.
És mindezt az én extraminiatűr konyhámban…
De! A végeredmény mindenért kárpótol. Ugyanis mint a legtöbb ázsiai fogásra, erre is igaz, hogy rafinált, ámde mégis egyszerű, ezerízű, mégis harmonikus, és mindennek a tetejébe még egészséges is. A tofu pedig ily módon elkészítve ha nem is igazán finom ízű (mert azt be kell látni, hogy íze ugye nem sok van), de legalább izgalmas állagú.
Úgyhogy kalandra fel!
Üvegtészta sült tofuval, illatos gombával és gyömbéres zöldségekkel
- 30 dkg tofu (kéretik nem megijedni, az a normál kiszerelés – Kaisers, Tesco, stb.)
- 1-2 evőkanál keményítő
- ½ dl + 2 evőkanál olaj (semleges ízű, szigorúan nem olíva)
- 50 g szárított illatos gomba avagy shiitake (Erdészné mindenütt kapható)
- 2 nagyra nőtt sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma (ezúttal azért ilyen sok, mert csodálatos új fokhagymáról van szó, aminek gerezdjei nagyon apróak, zsengék)
- 10 centis gyömbérdarab (ha nagyobb kerülne a kosarunkba, a maradék mehet a mélyhűtőbe, úgy nem lesz fás)
- 1 teáskanálnyi nádcukor
- 1 dl szójaszósz (Kaiser’s, Match, Tesco, stb.)
- 2 evőkanál szezámolaj (Kaiser’s, Match, Tesco, stb.)
- 2 evőkanál rizsecet (na ebben nem vagyok biztos, lehet, hogy emiatt muszáj elzarándokolni pl. a Nagycsarnokba az Ázsia boltba, amit meg viszont megteszünk, akkor az összes hozzávalót egyhelyen megkapjuk)
- 2 chillipaprika
- egy nagy csomag üvegtészta (azt hiszem, az 20 deka, de sajna balga módra ellenőrzés előtt kidobtam a zacskót - Kaiser’s, Match, Tesco, stb.)
- 2 szál újhagyma
A gombát egy kislábosba szórom, felöntöm annyi forrásban lévő vízzel, ami egy ujjnyival ellepi, és kis lángon 15 percig főzöm, majd leszűröm (lehetőleg valamilyen anyagon át) a levét, és 2,5 decinyit félreteszek belőle – de akkor sem esek kétségbe, ha csak 2, illetve ha 3 a deci, azt is felhasználom.
A tofut kisebb, úgy 2X2 centis kockákra vágom, félreteszem.
A sárgarépát és a hagymát megtisztítom, a reszelő nagylyukú oldalán lereszelem, majd hasonlóan járok el a gyömbérrel is, csak azt a kislyukú oldalon metélem. A fokhagymát vékonyra szeletem, majd szépen összeforgatom a többi zöldséggel. Ha a gomba már kezelhető hőmérsékletű, ollóval felcsíkozom, és egy másik edénybe félrakom.
Az üvegtésztát egy tálba rakom, felöntöm forróvízzel, és lazán lefedem, míg megpuhul, majd leszűröm.
Magas lángon felforrósítom a wokot. Amikor már szinte füstöl, beleöntöm a fél deci olajat, a tofu darabkák hatod részét meghempergetem keményítőben, majd egy-két perc alatt minden oldalát megsütöm, végül papírtörlőre szedem. Ugyanígy járok el a további öt adaggal.
A wokból kiöntöm a megfáradt olajat, egy spatula segítségével papírtörlővel kitörölgetem, és visszarakom a tűzre 2 evőkanál olajjal egyetemben, majd ha serceg, beleöntöm a zöldségkeveréket, és alaposan átpirítgatom.
A leszűrt gombaléhez hozzáadok 1 dl szójaszószt, 2 evőkanálnyi szezámolajat és rizsecetet, majd az egészet a pirított zöldségreszelékhez adom. Hozzászórom a 2 kávéskanálnyi nádcukrot és a gombát is, és úgy 5-6 perc alatt összerotyogtatom. Az idő leteltével hozzákarikázom a chilit (én szigorúan maggal együtt), beledobom a tofu kockákat, átkeverem, majd hozzáadom a leszűrt üvegtésztát is, újfent átkeverem, a tetejére rámetélem a 2 szál újhagymát, végül pedig megkönnyebülten és jó étvággyal tálalok.
4 brutális vagy 6 közepes adag a fenti tevékenységfolyománya.