HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) bordeaux (1) Bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) creme fraiche (12) créme fraiche (1) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) Húsvét (2) húsvét (1) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) karácsony (1) Karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) mastering the art of french cooking (2) Mastering the Art of French Cooking (8) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) nigella (10) Nigella (8) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizotto (1) rizottó (6) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Ki az urát nem szereti, fehér kenyérrel tegye el láb alól!

2011.11.15. 15:44 HunMoiselle

Emlékszem, Stahl Judit Enni jó! című könyvében a házi kenyérsütés fejezethez érve az volt az első gondolatom, hogy soha-soha-soha nem leszek annyira gasztrovetemült, hogy nekiálljak. De persze ugyanez volt a gnocchi-készítéssel, a moules frites-tel (terveim szerint hamarosan posztolva), a házi chaussons aux pommes-mal, és még folytathatnám a sort… Aztán valahogy mindig eljön a pillanat, amikor mégis megtörténik, mert ha az ember megszállott – márpedig példul Monsieur szerint én az vagyok -, akkor mindig eljön a sohase pillanat. Hát most megszületett az első kenyerem. Azt azért hozzá kell tennem, hogy ez valószínűleg tényleg a világ legegyszerűbben elkészíthető kenyere: némi keverem-kavarom, semmi dögönyözés, semmi gyúrás. Ennek ellenére, semmivel össze nem hasonlítható jó érzéssel, és igen, büszkeséggel töltött el olyannyira, hogy a még hűlőfélben lévő csodabucit a szüleimnek is bemutattam skype-on (szívem szerint az utcában is körbefutottam volna vele).

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a titokzatos, dagasztást nem igénylő kenyér Doris Grant veknije, Anglia egészségbajnok nagyasszonyáé, aki 98 éves korában, 2003-ban hunyt el. Művésznek készült, tehetséges volt, egy római ösztöndíjat is elnyert, majd újdonsült férjurával, Gordon Granttel költözött vissza Angliába. Ekkor azonban olyan krónikus ízületi gyulladás jött ki rajta, ami örökre megváltoztatta az életét. Konkrétan négykézláb kellett felvonszolnia magát a lépcsőkön, az orvosok pedig gyakorlatilag tanácstalanok voltak. Ekkor a szintén orvos unokatestvére egy fölöttébb szokatlan gyógymódot, vagyis inkább étrendet javasolt, melynek három pillérét a fehérjék, a keményítő tartalmú ételek és a savas gyümölcsök képezték, szigorúan elkülönítve egymástól.

A gyógymód hatásosnak bizonyult, és ez terelte Doris Grant figyelmét a táplálkozástudomány felé, hogy hamarosan a friss, természetes alapanyagok és a minimálisan feldolgozott élelmiszerek bajnoknője legyen. Egész életen át tartó harcot folytatott a legnagyobb élelmiszerforgalmazó, illetve feldolgozó vállalatok ellen, különös tekintettel azokra, amelyek előszeretettel etették az embereket finomított szénhidrátokkal, főképp fehér kenyérrel és cukorral.

Először jobb esetben elutasításban volt része, rosszabb esetben pedig egyszerűen hülyének nézték. Még neves orvosok is annyival elintézték a fehér kontra barna kenyér felvetést, hogy ez pusztán a színek kérdése, továbbá hangsúlyozták, hogy hősnőnk egyáltalán nem folytatott orvosi tanulmányokat. Azonban a harmincas évek közepére Doris a Sunday Graphic heti kolumnistája lett, majd számos bestsellert publikált.

Gyerekkoromban néptáncoltam. Ha jól emlékszem, a dunántúli táncok között volt egy dal a következő szöveggel: „Ki az urát nem szereti,/ sárgarépát adjon neki,/ jól megsózva, paprikázva,/ hogy a hideg jól kirázza”. Doris Grant tovább ment ennél, elhíresült szólása valahogy így hangzik: „Aki szereti a férjét, távol tartja a fehér kenyértől… Arra az esetre, ha valaki nem szeretné, a cián gyorsabb, de a fehérített kenyér legalább olyan biztos módszer, és utána senki nem tesz fel kérdéseket”. Azt azért hozzá kell tennem, hogy akkoriban nitrogén trikloriddal fehérítették a kenyereket, ami egy erősen robbanékony folyadék, ugyanazokkal a hatásokkal, mint a könnygáz, bár ilyen célra sohasem használták. (A Wikipédia szerint manapság a hétköznapi életben kis mennyiségben keletkezik uszodák és strandok vizében, amiben hipoklorit alapú fertőtlenítő és szerves illetve szervetlen eredetű ammónia-származékok reakciójában keletkezik.)

Doris Grant szerette a férjét. Épp ezért maga sütötte a kenyerüket... Az alapkoncepció nagyon egyszerű volt: 3 kenyérhez 3 font (egy font közel fél kiló) teljes kiőrlésű liszt, 2 pint (egy pint kicsit több mint fél liter) víz, két teáskanál só, három teáskanál Barbados cukor vagy 1 evőkanál méz és három teáskanál szárított élesztő. A kenyér igazi „összetevője” véletlenül alakult: Doris már egy ideje sütögette a kenyerét, mikor beléhasított, hogy a dagasztásról egy az egyben megfeledkezett. Ekkor kísérletképpen készített egy adagot dagasztott tésztából is, és barátaival együtt arra jutott, hogy a dagasztást mellőző kenyér bizony finomabb volt.

Hát ezt a kenyeret készítettem el annyi lényegi változtatással, hogy a kenyeremet lazítandó, fele-fele arányban fehér és teljes kiőrlésű lisztből készítettem, ugyanis nekem már nem kell a nitrogén-trikloridtól tartanom...

Doris Grant veknije


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 225 g erős fehér kenyérliszt
  • 225 g erős teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál só
  • 7 g szárított élesztő
  • 1 evőkanál folyékony méz
  • 3 dl langyos víz
  • kevés olaj
  • kevés tej

Egy nagy tálba kimérem a fehér lisztet, majd hozzászitálom a teljes kiőrlésű lisztet is. Azért szitálok, hogy a korpát kinyerjem, ugyanis annak egy részét félretéve a formázás után a bucim tetejére szórom, mert így szebb is, finomabb is. A két harmadát azonban visszakeverem a lisztekhez, hogy dúsítsa a tésztát. A tálba keverem a sót és az élesztőt is (aki fél, hogy az élesztője nem fut fel, az kevés vízzel és a mézzel próbálja először felfuttatni).

Eztán kvázi egy kutat képezek a lisztkeverék közepére, majd beleöntöm a vizet és a mézet. Óvatos, finom mozdulatokkal összedolgozom az összetevőket, míg egy finom, selymes, ruganyos tésztát kapok. Ha túl száraz lenne, még egy kevés vizet adok hozzá.

A tésztámat kiemelem egy sütőpapírral bélelt tepsire, bucit formázok belőle, majd egy darab alufóliát finoman beolajozok, végül befedem vele a veknit. Erre azért van szükség, hogy a tészta ne száradjon ki, míg úgy egy, másfél órára meleg helyre félreteszem kelni.

Amikor a buci duplájára nőtt, előmelegítem a sütőt 200 fokra (gáz 6). Egy nagyon éles késsel szép félholdakat vágok a tetejébe, egy kenőecsettel lekenem tejjel a tetejét (illetve én egy spatulával szerencsétlenkedek, mert itt nincs kenőecsetem), majd szépen megszórom a félretett korpával, és betolom a sütő közepére 30-40 percre, hogy gyönyörű aranybarnára süljön. Pusztán egy tennivalóm maradt: egy kis sütőedénybe úgy 10 jégkockát szórok, és a kenyér alá tolom, hogy az általuk képződő gőz megóvja a kenyerem szélét attól, hogy túl hirtelen süljön meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezt ettük vacsorára. Isteni bretagne-i, fleur de sel-lel (guérandi sókristály) dúsított vajjal és sok-sok apróra vágott fokhagymával. Na jó, meg azért összedobtam még mellé egy kvázi salátát a következőképp:
- 7 vagy 8 piros és sárga kaliforniai paprikát félidőben megfordítva 200 fokon fél órát sütöttem, míg a héja kvázi megfeketedett, majd letakartam a sütőedényt alufóliával úgy 10 percre, míg felpuhult a bőr, és le tudtam húzni,
- a sült paprikákat kimagoztam, kisebb-nagyobb csíkokra tépkedtem,
- rátépkedtem egy gömb bivalymozzarelát,
- szintúgy egy maréknyi bazsalikalevelet,
- megszórtam maldon sóval, rátekertem egy nagyadag borsot, és meglocsoltam kevés olívaolajjal.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igazi rusztikus mennyország kerekedett belőle, a büszkeség pedig még most is fűt!  
 

Szólj hozzá!

Címkék: bazsalikom kaliforniai paprika mozzarella péksütemény házi kenyér doris grant

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr703385039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása