A most következő meleg salátát három okból is nagyon szeretem: egyrészt gyerekjáték összedobni, másrészt izgalmasan finom, végezetül pedig mindössze arról kell gondoskodnom, hogy legyen belőle némi maradék, és máris nem kell reggel fél órát Monsieur ebéddobozának összeállításával pecsmegelnem.
Az egyik fő összetevője a franciák eredetvédett lencséje, a puy lencse, ami kisszemű, áztatást nem igényel, és nagyjából 20 perc alatt fő meg. Az íze valahogy koncentráltabb, a széle roppanósabb, a belseje krémesebb, mint a normál lencsének (amit én mindettől függetlenül imádok, és gyanítom, hetekig bírnék non-stop lencsefőzeléket enni), és magasabb a fehérjetartalma. Salátának egyértelműen kézenfekvőbb választás.
A másik főszereplő a halloumi sajt. Ezzel a hagyományosan juhtejből készülő finomsággal a ciprusiak büszkélkedhetnek. Állagra és ránézésre egy keményebb mozzarellára emlékeztet, azonban az íze sokkal karakteresebb, sósabb, érettebb, és a leginkább kamatoztatható tulajdonsága, hogy kiválóan süthető, illetve grillezhető, és nem olvadozik szanaszéjjel.
Lencsesaláta sült halloumi sajttal
Hozzávalók 3 adaghoz:
- 175 g puy lencse
- fél citrom leve
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 zöld bird’s eye chili
- só és frissen őrölt bors
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 2 és esetleg még egy evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 fej lilahagyma
- 275 g koktélparadicsom
- 1 csokor koriander
- 25 dkg halloumi sajt
A lencsét 15-20 perc alatt megfőzöm. Amíg fő, egy keverőtálba facsarom a citrom levét, majd beleszórom a finomra vágott fokhagymát, és ollóval belenyiszálom a chilit, sózom, átkeverem, majd hozzáadom a dijoni mustárt és a félholdakra vágott lilahagymát. (Az az alapgondolat mögötte, hogy a citromlé és a só kicsit szelídít a fokhagyma és a chili, majd a lilahagyma erején is.) A koktélparadicsákat megmosom, leszárogatom, majd félbe vágom, és az olívaolajjal, no meg a finomra vágott korianderszárakkal együtt a keverőtálba szórom. Végül leszűröm a megfőtt lencsét, és azt is a többiekhez keverem.
A halloumit úgy ujjnyi vastag csíkokra vágom, majd egy felhevített serpenyőben oldalanként úgy egy-egy perc alatt megsütöm.
Ha a sajt is megvan, akkor az időközben kicsit lehűlt lencséhez keverem a durvára vágott korianderleveleket, és ellenőrzöm, hogy kell-e még hozzá só, illetve adjak-e hozzá még egy evőkanál olívaolajat.
Eztán jöhet a tálalás: két tányér, mindegyikre a sali egy harmada, majd a tetejükre a sajt egy harmada és egy kis extra koriander. Békés-boldogan befaljuk, majd visszamegyek a konyhába, és a maradék salit Monsieur ebéddobozába öntöm, falatnyi darabokra vagdosom (ollóval, úgy a legegyszerűbb) a maradék sült halloumikat. és a lencséhez keverem. Másnap reggel már csak annyi dolgom van, hogy kifőzzek 80 grammnyi pennét, és esetleg egy fél citrom levével együtt a salátához keverjem, mielőtt útjára bocsájtom az Uracsot, hogy szembeszálljon az aznapra jutó kimutatásokkal.