HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) bordeaux (1) Bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) creme fraiche (12) créme fraiche (1) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) Húsvét (2) húsvét (1) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) Karácsony (1) karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) mastering the art of french cooking (2) Mastering the Art of French Cooking (8) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) nigella (10) Nigella (8) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizotto (1) rizottó (6) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Mindennapi kenyerünk

2012.03.23. 19:09 HunMoiselle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ma egy hete, hogy én sütöm a kenyerünket. Egyébként már korábban is felmerült bennem a gondolat, hogy végképp száműzöm az életünkből a műanyag bolti vackokat. Ekkortájt készültek az ír zabos zsemlék és a Doris Grant-féle vekni, majd egy vegyes barna kenyér, amivel azonban nem lettem maximálisan elégedett, így bejegyzés sem készült belőle, sőt, azt kell mondjam, a lelkesedésem is alábbhagyott.

Majd nem olyan rég megvettem a Good Food Magazin április számát (itt a magazinoknál az a módi, hogy az áprilisi február végén vagy március elején jelenik meg, és így tovább), amiben megláttam a Hairy Biker páros skandináv rozskenyerét, mellette a legújabb, Bakeation nevezetű programjuk beharangozójával. A műsor címe a bake és a vacation szavak összeolvasztásából jött létre, így gondolom, senkit sem lep meg, hogy a gasztromán motorosok ezúttal nagy utazásra indulnak a kontinensen, és áthaladva egy-egy országon megsütik a helyi specialitásokat, illetve felkeresik a legnevesebb helyi mestereket. Ez már önmagában sem hangzik rosszul, azonban számomra tovább tudták fokozni a műsor csáberejét, ugyanis kiszúrtam, hogy a páros Magyarországra és Erdélybe is ellátogat. Több se kellett, a műsor sugárzási ideje belekerült naptáramba, majd a vacsorát hozzáigazítva elfészkeltem magam a kanapén, mikor eljött az idő.

Csodás volt a program! Norvégiába motoroztak el először, ahol is norvég pirogot, sűrű tőkehallevest, kardamomos és citromos kekszet, illetve a már említett rozskenyeret készítették akkora lelkesedéssel, olyan magával ragadóan, hogy szinte az ujjaimon éreztem, ahogy éltre kelnek a tészták. Ráadásul festői tájakon haladnak keresztül, szó szerint egy folyó FÖLÖTT éjszakáznak (a szoba mintha egy szakadék fölé nyúlna be), „peergyntesdit” játszanak, és a borzalmasan hideg idő ellenére is kedvet csinálnak egy norvég úthoz. Eleddig nem voltam elkötelezett hívük, de ezzel a programmal teljesen megnyertek maguknak.

  

Nem tudom, otthon mennyire ismertek, vagy fut-e műsoruk (én korábban sosem hallottam felőlük), úgyhogy következzék most néhány szó a szelíd motorosokról. A szinte már fiatal kiadású télapó-külsejű, jól megtermett bajszos Simon „Si” King Anglia észak-keleti csücskében, azaz Kasztli környékén nőtt fel, ezért jókat vidultam, mikor meghallottam a jócskán ízes, és avatatlan fül számára nehezen érthető helyi tájszólását. Munkáját tekintve filmes produkciók, így például a Harry Potter helyszínfelelőseként dolgozott. Dave Myers, bár maga sem filigrán termet, Si mellett olyan, mint annak védelemre szoruló kistestvére, félhosszú barna hajával, körszakállával a szelíd motoros mintapéldánya. Szépművészetet hallgatott, majd az élet úgy hozta, hogy sminkmester lett belőle a BBC-nél. Ott találkoztak, és hamar felismerték, úgy mindketten ugyanabban a két tevékenységben teljesednek ki, nevezetesen a motorozásban és a sütésben, és ezzel létre is jött a duójuk, a „hajas/szőrös motorosok”. Tekintve, hogy mindketten a BBC-nél dolgoztak, nem kell nagy fantázia hozzá, hogyan is keveredtek a képernyőre. Immáron számos sorozatot tudhatnak a hátuk mögött, és Nigella, illetve Jamie után Nagy-Britannia harmadik legkedveltebb szakácskönyvszerzői lettek. És mostanra bennem is megszületett az elhatározás, hogy megveszem az út nyomán született The Hairy Biker’s Big Book of Baking című könyvüket.

A rész megtekintése során egyébként azonnal elhatároztam, hogy megsütöm a kenyeret, és aznap este már be is gyúrtam a tésztát, amit aztán másnap reggel sütöttem készre. Skandináv kenyér lévén rozskenyérről van szó, afféle laktató, robosztus, enyhén diós ízű tömör csodáról. A tésztája nem ragad különösebben, így könnyen formázható, viszont kemény, ezért a dagasztása viszonylag nagy erőkifejtést igényel. Az újság a receptet elvileg magabiztos szakácsoknak ajánlja, ami a benne szereplő legnehezebb recepteket jelöli, azonban én ezzel nem értek egyet. Ami kell hozzá, az egy nagyadag elszánás, kísérletező kedv, aztán pedig hagyatkozzunk az ösztöneinkre, a tészta megmutatja, mit kezdjünk vele.

Skandináv rozskenyér

Hozzávalók:

  • 175ml tej (elvileg zsíros kell hozzá, én viszont félzsírossal dolgoztam, mert az volt itthon)
  • 175ml víz
  • 2 evőkanál sötét, nagyon melaszos cukor (ne akarjuk elhagyni, ez élesztgeti az élesztőt)
  • 7g szárított instant élesztő
  • 250g rozsliszt
  • 200g erős kenyérliszt
  • úgy 1 teáskanálnyi őrölt lenmag (nem része az eredeti receptnek, saját kiegészítés a kenyér tetejére)
  • 1 evőkanál só
  • továbbá 2 teáskanál köménymag, amit én viszont elhagytam, mert nem volt itthon, és nem rajongok érte
  • napraforgó olaj a tál kikenéséhez

Először is gyengéden, kis lángon melegítsük össze egy kisebb lábosban a tejet, a vizet és a cukrot. Közben sűrűn kevergessük, és ne hagyjuk, hogy felforrjon. Amint a cukor felolvadt, zárjuk is el a lángot. Pár perc elteltével keverjük bele az élesztőt, és hagyjuk 10 perc alatt felfutni. Míg az élesztő felszívja magát, egy nagy keverőtálban elegyítsük a kétféle lisztet, a sót, és aki használ, az a köménymagot is, majd csináljunk a közepébe egy kutat. Végül a felfutott élesztős folyadékot öntsük a kútba, és egy fakanállal finom, körkörös mozdulatokkal keverjük bele a lisztet. Mikor nagyjából összeállt a tészta, tegyük félre a fakanalat: itt az ideje, hogy átálljunk kézi üzemmódra, jöhet a dagasztás.

skandinav_rozskenyer_en_120323.jpg

Finoman lisztezzünk be egy nagyméretű deszkát, és emeljük át tésztánkat. (Mivel nekem sem elég nagyméretű deszkám nincs, sem elég helyem a konyhapulton, én a tálban dagasztok. Kivonulok vele a padlószőnyeges folyosóra, letérdelek, a két térdem közé fogom, és nekirugaszkodom és gyúrom-gyúrom, időnként bekiabálva Monsieur-nek, hogy mondja már meg, mennyi az idő.) A dagasztást magát valahogy úgy tudnám leírni, hogy hátrafeszítem az egyik kézfejem, és a tenyerem alsó részével eltolom magamtól a tésztát, majd az ujjaimmal visszahúzom. Ugyanezt ismétlem aztán a másik kézzel, és a tésztán közben mindig fordítok egy kicsit. Ha ez a leírás nem lenne elég képletes, következzék egy videó az alábbiakban, bár szerintem itt már egy kissé túlmisztifikálják a dolgot. Általában úgy 10 percnyi dagasztásra van szükség, de az óra mellett hagyatkozzunk némileg jobban az ujjainkra, ugyanis a tésztánk jelzi, mikor áll a készen. Érezni lehet, ahogy szinte életre kel a kezünk között, ruganyos lesz, delejes, élő szövet. Ezen a ponton mindig újra és újra leszögezem magamban, hogy mennyire nagyon igaz az a mondás, hogy ahol kenyér van, ott élet van, és boldogan elmosolyodok, és néhány percre eltölt a tökéletes elégedettség érzése, bármennyire is kifárasztott egyébként a nap, illetve ez az igen kemény tészta.

 


Ezután emeljük át a tésztát egy kiolajozott, az eredeti keverőtálnál kisebb, ám arra elég nagy tálba, hogy a tészta duplájára keljen benne, forgassuk át, hogy mindenütt bevonja az olaj, és ne száradhasson ki, majd fedjük be fóliával vagy konyharuhával. Majd attól függően, hogy mikor akarjuk sütni a kenyeret, vagy meleg helyre tesszük 1-1,5 órára, vagy a hűtőbe, illetve egyéb hűvösebb helyre egy egész éjszakára. Én általában este gyúrom be a kenyérnekvalót, így másnap reggel friss házi kenyeret ehetek reggelire. Attól függően, hogy milyen nehéz a tészta teszem a hűtőbe vagy a mindig fűtetlen kishálóba - ezt a skandináv kenyeret szobában altattam.

Másnap, avagy az egy-másfél óra leteltével vegyük elő a tésztát, szedjük le a takaróját, majd szorítsuk ökölbe a kezünket, és párszor derekasan húzzunk be neki. Majd mikor összeesett a tészta, egy-két perc alatt gyúrjuk át újra, majd formázzuk hosszúkásra, emeljük át egy sütőpapírral borított sütőlemezre, metsszük be a vekni tetejét négy-ötször egy éles késsel, borítsuk be olajozott fóliával (használjuk nyugodtan az első kelesztésből megmaradtat) és ismét hagyjuk magára 40-50 percre, hogy újra duplájára dagadhasson.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (gáz 4-es fokozat), amennyiben használunk lenmagot, óvatosan szitáljuk a kenyér tetejére, majd toljuk be a kenyeret a sütőbe úgy 40 percre. Közben egy-kétszer azért nézzünk rá, ha nagyon pirulna a teteje, fedjük be alufóliával. Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy megsült-e a veknink, hogy kivesszük a sütőből, óvatosan, mondjuk egy konyharuhával megfordítjuk, és ujjbeggyel megkopogtatjuk az alsó részét. Ha tompa hangot hallunk, kész, ha nem tegyük vissza a sütőbe a kenyeret, és ismételjük a mutatványt 5 perc múlva. A kész kenyeret fogyasztás előtt 20 percig pihentessük.

skandinav_rozskenyer_2_120323.jpg

A kenyér héja egyszerűen mesés lesz, igazi-igazi ropogós! Viszont sajnos csak frissen, ahogy telik az idő, folyamatosan veszít a ropogósságából. Monsieur-nek kicsit túl tömör volt, de ennek a kenyérnek ez a sajátja, vagy így kell szeretni, vagy nem kell készíteni. Nekem egyébként nagyon ízlett, és még aznap elfogyott az egész, és hadd ne mondjam, ki ette meg a nagyobb részét… ;-) 
 

2 komment

Címkék: tej kenyér rozskenyér élesztő péksütemény rozsliszt skandináv rozskenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr394335720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.05.01. 23:39:50

Megnyugtató, hogy nemcsak én vagyok ilyen bolond ha kenyérről van szó. :)

Nekem a nagymamám mindig azt mondta, hogy akkor jó a kenyér, ha már "izzad a plafon", vagyis ha már elég ideje dagasztjuk ahhoz, hogy a homlokunkról az izzadság elkezdjen csorogni. De ők még 5-6 kg-os kenyereket készítettek az azért keményebb munka kézzel, akkor más idők jártak, de nagyon szeretem ezt a mondást.
Anyu csak annyit mondott, hogy akkor van kész, ha már szépen elválik az edény falától és letisztítja azt, szóval "nem ragad". Ami igazából ragad, de nem úgy, mint amikor még nem vagy kész.
Némelyik kenyér tészta pedig cuppogó hangot hallat, ha elkészült.

Részemről mindig nagyon nehéz megvárni a 20 perc pihentetési időt. A friss kenyér illata mindig elbűvöl és nem tudok (szerintem nem is lehet) neki ellenállni. Vagy egyszerűen csak nem akarok, mert annyira szeretem? :)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.02. 15:12:30

Hát az egyszer biztos, hogy a frissen sült kenyér illatának nincs párja! Szeretem, ha betölti az egész lakást, valahogy mennyeien otthonos! És mikor az ember beleszippant a kenyérbe, az hihetetlen terápiás hatással bír!
Én gyakori szippantgatásokkal szoktam kihúzni a 20-30 percet. Igazából két okból is kényszerítem magam, bár nem vagyok benne biztos, hogy van-e bennük ráció. Az egyik, hogy valamiért az van bennem, hogy ha még forrón megvágom a kenyeret, gyorsabban kiszárad. A másik pedig, hogy Apukám egyszer azt mondta, hogy a meleg kenyér fogyasztása nem egészséges. (Meg is indokolta valamivel, de az indoklás persze már rég a feledés homályába süllyedt.) De szerencsére Apa nem mondott semmit a langyos kenyérről! ;-)
süti beállítások módosítása