Kíváncsi lennék, hogy egyszerre hány sült spárgát tudnék megenni. Csak úgy. Mindenféle kísérő nélkül, akár állva, csak egyiket a másik után. Gyanítom, betegesen nagy mennyiség lenne...
Imádom a spárgát: a világ legfinomabb zöldsége bizony, pedig erős a mezőny, nagyon erős, hisz annyian vannak oly csodásak. Csak szuperlatívuszokban tudok róla csicseregni, ezért most tovább nem is folytatom – hamarosan roppant elcsépelt lenne.
Beszélek inkább jelen írás tárgyáról, a spárgás omlettről. Igazi klasszikusról van szó, de be kell valljam, most ettem először. Valahogy nehezemre esett a spárgából reggeli zöldséget csinálni. Micsoda onktondiság volt a részemről! Pláne, hogy imádok reggelizni, legalábbis hétvégén.
Hát most a csintalan tündérek addig susmorogtak a fülembe, hogy úgy döntöttem, megérdemlem. (És tényleg: miért is ne?) És hogy még jobban megadjam a módját, előkotortam a hűtőben a dugirekeszben megbújó roquefort-t, és azzal tettem még kívánatosabbá, a tojást pedig hirtelen felindulásból kakukkfűvel ízesítettem tovább.
Omlett spárgával és roquefort-ral
Hozzávalók 1 omletthez:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 6 zöldspárga
- 1 evőkanálnyi vaj
- 3 tojás
- 1-2 evőkanál zsíros tej
- 3-4 kakukkfűág
- 40 g roquefort
- só és frissen őrölt bors
A spárgák fás végét levágom (félreteszem, lefagyasztom – csodás alaplé lesz belőle), majd forró serpenyőben egy evőkanál olívaolajon némi sóval és borssal rázogatva két-három perc alatt megsütöm, majd félreteszem a szépségeket. (A serpenyőt papírtörlővel kitörlöm, ebben sül az omlett is.)
A tojásokat a tejjel és sóval-borssal felverem, majd belekeverem az ágakról lecsípkedett kakukkfűleveleket is. A serpenyőben felolvasztom a vajat, majd beleöntöm a tojást. Ahogy szilárdul, oldalt keverőlapáttal benyúlok alá, és megdöntöm a serpenyőt, hogy a híg tojás az aljára kerülhessen. Mikor már szinte teljesen megszilárdult – amihez nem kell több 1-2 percnél, ha valaki olyan nagy serpenyőt használ, mint én -, a tetejére tördelem a roquefort-t, lefedem, de csak úgy 10 másodpercre, majd az omlett egyik oldalán elrendezem a spárgákat, a másik oldalát pedig ráhajtom, és tálalok is.
A spárga, a roquefort és a tojás csodás egységgé olvadnak össze, és igazi kulináris élménnyel indítják a napot. A többi étkezést nagyon át kell gondolni ezek után, hogy felérjenek a reggelihez!