Morgóhalat Karácsony előtt kutattam nagy erőbedobással, mivel Bouillabaisse-t (Provence-i halleves) készítettem Szenteste, aminek kiváló alapanyaga. Természetesen, ahogy az már lenni szokott, akkor nem kaptam. (Vettem helyette sok mást, meg halas által előre elkészített hallevet, de nem lett különösebben sikeres a végeredmény…) De a minap farkasszemet nézett velem három aprócska vörös, fejétől megfosztott, megnyúzott példány a halas pultban, és gondoltam, hogy akkor eljött az ideje, próbára teszem őket, ha nem is Bouillabaisse-ben.
Morgóhal (angolul gurnard, franciául grondin) egyébként akad az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceánban is, ennek ellenére korábban szinte csak Dél-Franciaországban fogyasztották előszeretettel – kis csúsztatással az angolszász világban a közelmúltban nyilvánították „fogyasztásra alkalmas” halfajtává. Aprócska termetű ugyanis, és tömegének akár 40 százalékát is kitehetik a csontjai. Számtalan fajtája van, lehet például vörös, szürke és repülő is, azonban Sophie Grigson angol gasztronómiai újságíró szerint nevükkel ellentétben valamennyien úgy néznek ki, mint Donald kacsa. A húsa egyébként feszes, és tömör, ezért is kiváló levesekbe, és az sem hátrány, hogy a fejéből, gerincéből, bőréből kiváló hallé főzhető.
Én azonban ezúttal nem hallevesben gondolkodtam. A közelmúltban rendeltem két halas könyvet, a már említett Sophie Grigson és William Black Fish című könyvét és a DK Kiadó gondozásában megjelent, CJ Jackson által szerkesztett Fish Cookbook című munkát, hogy kicsit elmélyedjek a tengerek fogyasztható élővilágában – magam elé vettem őket, átnéztem a vonatkozó tanácsokat, recepteket, és az alábbi igen egyszerű fogást prezentáltam az utóbbiból vacsorára.
Sült morgóhal baconnel
Hozzávalók:
- 3 aprócska piros morgóhal kibelezve és megnyúzva, de nem filézve
- 1,5 szelet bacon (nagyobb halakhoz kellhet több is, az a lényeg, hogy elég legyen a halacskák betakargatására)
- 3 szál kakukkfű
- olívaolaj
- só és frissen őrölt bors
- esetleg egy-két gerezd citrom és petrezselyem a tálaláshoz (én most egyikkel sem éltem)
A halacskákat átmostam, hogy nehogy maradjon rajtuk nem éppen fogyasztásra szánt maradék a belső szervekből, majd papírtörlővel alaposan leitattam, majd enyhén sóztam, és erőteljesebben borsoztam őket.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra / gázon 6-os fokozatra.
Egy jénai sütőtálat kikentem olívaolajjal, és egymás mellé sorjáztam a kicsikéket. Mindegyiküket befedtem egy darab baconnel, rájuk fektettem egy-egy kakukkfűágat, picit meglocsoltam ismét olívaolajjal, majd a meleg sütőben 7-10 perc alatt - míg a bacon színt kapott - készre sütöttem.
Aprócska pirított krumpli kockákkal és a korábban már bemutatott, Julia Child-féle vajjal párolt póréhagymával, no meg a megmaradt vajas párolólével körítettem.