HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) bordeaux (1) Bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) créme fraiche (1) creme fraiche (12) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) Julia Child (11) julia child (2) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) Karácsony (1) karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) Nigella (8) nigella (10) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) Provence (2) provence (1) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizottó (6) rizotto (1) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Ratatouille. Nem akárhogy!

2012.08.21. 16:46 HunMoiselle

ratatouille_1_120818.jpg


Szeretem a ratatouille-t. És mivel nagyon szeretem a zöldségeket, ez nyilván nem meglepő. Mert ugyebár a ratatouille a franciák, pontosabban a provence-iak megoldása a lecsóra. Azokból a terményekből készül, amikből dögivel terem a vidéken, vagyis padlizsánból, cukkíniből, kaliforniai paprikából, paradicsomból, hagymából, mindez olívaolajjal és fokhagymával ízesítve.

Ugyanakkor én még sosem készítettem ratatouille-t, amire most egyszer csak rácsodálkoztam, és úgy döntöttem, itt az ideje betömni ezt a lyukat is. És ha már ilyen hosszú ideig váratott magára a saját kivitelezés, úgy határoztam, hogy nem holmi szimpla „mindent összekeverek, jól összerotyogtatom” metódust követek, hanem Julia Child némileg macerásabb és kifinomultabb receptjét követem a Mastering the Art of French Cooking című örökbecsű könyvéből. (Julia Childról és a könyvről bővebben itt: http://budapest-bordeaux.blog.hu/2012/04/19/julia_child_belepett_az_eletembe.) Ő maga egyébként valahogy így fogalmaz az elkészítési módról:

„A ratatouille Provence esszenciájával illatosítja a konyhát, és kétség kívül a legkiválóbb mediterrán ételek egyike. (…) Egy valóban ízletes ratatouille nem egy gyorsan kivitelezhető fogás, mivel valamennyi alapanyaga külön-külön készül, mielőtt egy lábosba rendezzük őket egy rövidebb közös rotyogás erejéig. Ez az egyetlen általunk (a többes szám alatt a Les Trois Gourmandes tagjait, vagyis JC-n kívül Louisette Bertholle-t és Simone Becket kell érteni, akikkel együtt írta az első kötetet) elkészítési mód, mely olyan ratatouille-t eredményez, amelyben valamennyi zöldség megtartja a saját formáját és karakterét.”

Egyébként előre elkészíthető, sőt, elvileg másnap újramelegítve még finomabb (ezt immáron teszteltem, eredmények alant). Mivel elég karakteres ételről van szó, Julia azt ajánlja, hogy akár hidegen, akár melegen esszük, viszonylag natúrabb, sült, grillezett vagy főtt marha-, esetleg csirkehús mellé fogyasszuk. Ami minket illet, a ratatouille nem köretként került az asztalra, hanem őt körítettem a korábban már posztolt, stílszerűen szintén provence-i eredetű fougasse-szal (http://budapest-bordeaux.blog.hu/2012/08/08/level-lepeny-kenyer).

Ratatouille

Annyit előrebocsátanék, hogy mivel az én kötetem az angol olvasóknak készült, ezért birodalmi mértékegységeket alkalmaz, amelyek ugye grammra, decire, stb. átszámítva többnyire igencsak bántják a szemet. Mert ugye ha azt mondom, végy 454 gramm padlizsánt, akkor joggal nézel rám sandán, hogy miért nem azt mondom legalább, hogy 45 dekát… Mindazonáltal, itt most megtartom ezeket a nyakatekert számokat, hogy a lehető leghűebben tolmácsoljam a könyv utasításait.

Hozzávalók:

  • 227 g (1/2 font, a gyakorlatban egy közepes darab) padlizsán
  • 227 g (szintúgy fél font, a gyakorlatban két kisebb) cukkini
  • 1 teáskanál só
  • 3+1+1 evőkanál olívaolaj
  • 227 g (újfent fél font, vagyis két nagyobbacska) vöröshagyma
  • 2 zöld kaliforniai paprika (hát nekem zöld nem akadt, volt helyette egy piros és egy sárga)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 454 g (1 font, vagyis 5 kisebb) érett, kemény húsú paradicsom   
  • 3 evőkanálnyi aprított petrezselyem (úgy egy fél csokornyi)
  • só és frissen őrölt bors

 

Előkészületek:

A padlizsánt és a cukkinit hosszában egy centi vastag lapokra metéltem, amiket aztán 7,5 centi hosszúra és 2,5 centi szélesre vágtam. Legalábbis elméletben, merthogy a valóságban a padlizsán pölö 16 centi hosszú volt (igen, lemértem!), amiből nyilván nem vágtam kettő darab 7,5 centis részt, majd dobtam ki a visszamaradó egy centit, hanem inkább kiegyeztem a felezéssel, vagyis két darab 8 centis darabbal. (A padlizsánokat meg is kellett volna hámozni, de erre nem vitt rá a lélek: én nagyon szeretem a padlizsán héját is.) Ezután tálba szórtam a darabokat, majd megszórtam őket egy evőkanálnyi sóval, és fél óra alatt hagytam őket kiizzadni. Eztán lemostam róluk a sót, és alaposan leszárogattam őket.

A megtisztított, félbevágott vöröshagymákat és a szintúgy félbevágott, kimagozott paprikákat vékonyan felcsíkoztam.

A paradicsomok bőrét kereszt alakban vékonyan bevágtam, hőálló tálba szórtam őket, majd forrásban lévő vizet öntöttem rájuk, hogy felpuhuljon a héjuk. Fél perc után leöntöttem róluk a forró vizet, és hidegre cseréltem, majd attól is pikk-pakk megváltam, és lehúztam a héjukat. Ezután kivágtam csumájukat, majd félbevágtam őket, de nem a szokásos módon, az immáron kivágott száron keresztül, hanem arra a vágásra merőlegesen. Majd mintha citromot facsarnék, kinyomtam a levüket a magjaikkal együtt egy mérőkancsóba állított szűrőbe, ugyanis a lecsöpögött levet nem akartam elvesztegetni. Itt ugyan nincs rá szükség, de valamihez csak jó lesz. Miután ily módon megszabadultam a héjaktól és a magoktól, a gyümölcsöket úgy 2,5 centis csíkokra vágtam.

A főzési folyamat:

Egy nagy serpenyőben több adagban egy-egy evőkanál olívaolajon oldalanként egy perc megpirítottam először a padlizsánokat, majd a cukkiniket, és félretettem őket. (Ezen a ponton mérhetetlen önfegyelemről tettem tanúbizonyságot, ugyanis egy cukkini tesztelése után leállítottam magam és a többit nem háborgattam.)

Újabb egy evőkanál olívaolajat lötyköltem a serpenyőbe, és beleszórtam a hagyma- és a paprikacsíkokat. Majdnem takarékra tekertem le a lángot, és időnként megkevergetve nagyjából 10 perc alatt hagytam, hogy megpuhuljanak, Ekkor sóztam és borsoztam őkelmüket, majd hozzájuk adtam az összezúzott fokhagymát, és alaposan elkevertem. A tetejükön elosztottam a paradicsomot, ezt is sóztam-borsoztam, majd befedtem a serpenyőt, és továbbra is kis lángon hagytam, hogy a paradicsom kiengedje a levét, úgy 5 perc alatt. Ekkor leszedtem a fedőt, meglocsolgattam a paradicsákat a kifőtt levükkel, majd feljebb vettem a lángot, és pár perc alatt hagytam, hogy elforrjon a lé nagy része.

Elővettem egy nagy lábost, az aljára öntöttem egy evőkanál olívaolajat, majd rámertem a paradicsomos keverék harmadát. Megszórtam egy evőkanálnyi petrezselyemmel, elosztottam rajta a padlizsán és a cukkini felét, amire ismét egy harmadnyi paradicsás keverék jött, amit ismét petrezselymeztem, hogy betakarhassam a zöldségek második felével, amire értelem szerint rákerült a paradicsás mix utolsó harmada az utolsó adag petrezselyemmel egyetemben. Befedtem a lábost, és kis lángon 10 percig főztem. Ezután ismét lekerült a fedő, és feljebb láng, hogy újabb 15 perc alatt újfent elforraljam kisült levek nagy részét. Annyi mindössze a dolgom közben, hogy időnként a levekkel meglocsolgassam a ragut. Akkor van lényegében készen, mikor már nagyon nehézkes a locsolgatás, ugyanis alig akad mivel.

Nagyon finom volt, de az az igazság, hogy a készítés estéjén nem a ratatouille volt számunkra a sztár, hanem a fougasse (finomabb lett, mint valaha: vékonyabbra lapítottam, majd több eret vágtam rá, így megsokszorozódott a nagyon ropogós felület). Monsieur annyit fűzött hozzá, hogy jó, nagyon jó, de nem olyan jó, mint a magyar lecsó. Én a magam részéről nem hasonlítanám őket egymáshoz, mert bár közösek a gyökerek (nyáron kilószámra termő zöldségek hatékony felhasználása), de mégis teljesen mások, tekintve, hogy a (jó) magyar lecsóban kolbász és tojás/rizs is akad, és a ratatouille-jal szemben, ami elsősorban köret, a lecsó ugyebár egytálétel. De bevallom, hogy az első gondolatom az volt, hogy igen, Juliának (mint mindig, most is) igaza van, és a zöldségek valóban megőrzik a formájukat és karakterüket, de nekem bizony Anyósom egybefőtt, provence-i fűszerkeverékkel is ízesített, ha úgy tetszik, szottyosabb verziója bizony jobban ízlik.

Na de aztán! Mikor másnap újramelegítettem ebédre, hűha! Mennyei volt, zseniális, egyszerűen benne volt az egész nyár! Az illata, az íze! Egyszerűen csodás! Épp ezért arra gondoltam, hogy legközelebb egy nappal korábban készítem, mint ahogy A Fogásként színre lép.

ratatouille_3_120818.jpg

2 komment

Címkék: egytál ratatouille padlizsán cukkini húsmentes lecsó kaliforniai paprika francia konyha julia child Provence fougasse

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr564724339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zenóbia 2012.08.27. 14:41:10

A paradicsa egy jó szó lett szerintem. :) és a blog neve is tetszik, én is megtartanám. ezt meg megenném, paradicsástól. :)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.08.28. 14:07:22

@Zenóbia: Paradicsa régen született, nagyon régen, jóval Budapest-Bordeaux előtt. :-)
És ugye-ugye! Bizonyos dolgokba a férfiak jobb, ha nem ütik bele az orrukat - pláne, ha azokon már úgysem lehet változtatni! És örülök nagyon, hogy tetszik a főcím, a második taggal meg lassacskán kezdek majd valamit...
A ratatouille-t pedig próbáld ki tényleg: bár kicsit macerás, de jóval kevésbé, mint a csodasütik, amiket te alkotsz. :-)
süti beállítások módosítása