Mióta megérkezett Vercingetorix, minden lehetőséget megragadok arra, hogy használhassam. Gyakorlatilag az elmosást követően azonnal bevetettem a botmixer levesegységét a cukkinikrémleveshez, de tudtam, hogy még aznap muszáj próbára tennem az aprító alkalmatosságot is. Ekkor akadt meg a szemem az anyai szeretetcsomagban érkező mini Balaton szeleteken…
Miért is ne lehetne belőle egy adagot rögösre darálva belesütni muffinba?
...egy banánnal, hogy puha maradjon, némi kandírozott citrushéjjal, ami jól megy a csokihoz, és persze zabpehellyel, hogy kiadós legyen reggelire…
Muffin Balatonnal
Hozzávalók 12 muffinhoz:
- 50 g mini Balaton szelet / falat
- 75 g zabpehely
- 125 g liszt
- 25 g vegyes kandírozott citrushéj apróra vágva
- 70 g cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 1 banán
- 1 dl olaj
- 1 dl zsíros tej
- 1 tojás
Az aprítógépben nagyobb morzsákra pulzáltam a Balaton szelet darabkákat, majd egy közepes tálba szórtam. Hozzámértem a lisztet, a zabpelyhet, a kandírozott citrushéjat, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, no és a fahéjat is, majd alaposan összekevertem.
A sütőt előmlegítettem 190 fokra / gázon 5-ös fokozatra.
A banánt villával pépesítettem, majd a szárazanyagok után küldtem.
Egy keverőkancsóban elegyítettem az olajat, a tejet és a tojást, majd ezt is a tálba öntöttem, és lazán elkevertem a szárazakat a pépessel és a nedvesekkel. A kész tésztát szilikon muffintepsibe kanalaztam (akinek nem szilikonból van a tepsije, ne feledkezzen meg a papírkapszlikról), és 20 perc alatt megsütöttem.
Szupergyors, egyszerű, mégis izgalmas - egyszóval: nyam-nyam!