HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) Bordeaux (1) bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) créme fraiche (1) creme fraiche (12) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) Húsvét (2) húsvét (1) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) julia child (2) Julia Child (11) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) karácsony (1) Karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) Mastering the Art of French Cooking (8) mastering the art of french cooking (2) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) nigella (10) Nigella (8) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) provence (1) Provence (2) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizottó (6) rizotto (1) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Malackodásra adtam a fejem

2012.07.17. 15:41 HunMoiselle

 

malacszelet_sargarepaval_krumplival_mandarinos_salival_1_120715.jpg

 
Egész hétvégén arra készültem, hogy majd jól elmegyek a boltba, és veszek két szépséges (hétfőig) akciós szivárványos pisztrángot vasárnap estére vacsorára, de csak nem vitt rá a lélek. Úgyhogy itt találtam magam délután 3-kor pisztrángtalanul, és tanácstalanul a főétkezésünket illetően.

Mondjuk a helyzet csöppet sem volt kilátástalan, elég sok alapanyagot felhalmoztam a héten, sőt, akadt maradék joghurtos padlizsán és bulgursali is, de a gondolataim egyre-másra visszatértek ahhoz a négy szelet karajhoz, amiket valamelyik nap vettem csak úgy, mert jó áron voltak. Eredetileg azt terveztem, hogy egyszerűen lefagyasztom őket, aztán majd valamikor előveszem. Mert – annak aki követi a blogot, nem okoz meglepetést – nem vagyok különösebb barátja a malacnak. Mármint ha nem szalonna. Vagy sonka, esetleg kolbász, tehát ha nincs feldolgozva. Valahogy gyerekkoromban eldöntöttem, hogy nem szeretem, és kész. Persze tudom, hogy ez nem hozzáállás, ezért tudatosan igyekszem rajta változtatni. Már a VAKÁCIÓ (http://budapest-bordeaux.blog.hu/2012/06/26/vakaciooo_bordeaux) alatt is direkte beválasztottam a grillezett felhozatalból a vacsorabulin, és meg kell hagyni, csöppet sem volt rossz. Hát most itt volt a lehetőség, hogy én is elkövessek vele valamit.

Tűnődtem, hogy pácoljam-e avagy ne pácoljam, aztán a pác mellett tettem le a voksom. És innentől kezdve alakult a vacsora, mint a karikacsapás. Valahogy önkéntelenül nyúltam citromért, mézért, és persze chiliért, és ezzel kialakult a vacsora ízvilága is: kicsit édeskés, csöppet pikáns. Amibe tökéletesen beleesik Az egy falat Franciaország… (http://budapest-bordeaux.blog.hu/2011/02/15/szeretem_a_pikkelyes_alkoholistakat) című könyvből otthon többször készített Vichy sárgarépa elnevezésű köret, mikor is a karikára vágott répát némi vízzel, vajjal és cukorral főzzük, míg megpuhul, és elfővi a levét, így édeskés, fényes-vajas réteg alakul ki a felületén, végül pedig finomra vágott petrezselyemmel összeforgatjuk. És hogy Julia Child Mastering the Art of French Cooking (http://budapest-bordeaux.blog.hu/2012/04/19/julia_child_belepett_az_eletembe) című könyve ne heverjen továbbra is méltánytalanul parlagon, gondoltam az ottani recept szerint készítem el. Meg is találtam Carottes Étuvées au Beurre néven – így sokkal elegánsabban hangzik, mint fényezett sárgarépaként, nemde? Csak azzal nem számoltam, hogy mindösszesen kettő darab répa árválkodik a szekrényben… Sebaj, immáron beleéltem magam, hát lett belőle egy kisadagnyi, viszont így egyéb zöldségről is gondoskodni kellett.

Volt itthon szép római salátám – tökéletes lesz egy a páccal harmonizáló öntettel… Aztán megakadt a szemem a mandarinon – ott a helye neki is! És ha már mandarin, úgy véltem, rádobhatok még egy lapáttal, és benyúltam a mélyhűtőbe a saját otthoni fánkról származó dióért is.

Ó, és a pirított újkrumpli meg nem volt kérdés egy pillanatig sem.

Krémtengerben úszó malacszelet fényezett sárgarépával, pirított krumplival és mandarinos, diós zöldsalátávalmalacszelet_sargarepaval_krumplival_mandarinos_salival_2_120715.jpg


Hozzávalók a répához:

  • 15 dkg (két közepes) sárgarépa felkarikázva
  • 1 dl víz
  • 6 g vaj
  • ½ teáskanál cukor
  • 1 evőkanálnyi finomra vágott petrezselyem
  • némi só és bors

A petrezselyem kivételével mindent bepakolok egy szószserpenyőbe, nagy lángon felforralom, majd takarékra veszem a lángot, és úgy 30 perc alatt készre főzöm. Esetleg ha nem főné el a vizet, míg a répa megpuhul, akkor nagyobb lángon fedő nélkül elforralom róla a felesleget. A főzés végeztével hozzákeverem a petrezselymet is.

A krumplihoz:

  • 45 dkg közepes méretű újkrumpli (én jersey royalt használtam, valami fenséges)
  • 3 evőkanál olívaolaj

A krumplikat lesikálom, de nem pucolom meg, majd a nagyobbakat negyedelem, a kisebbeket félbevágom.  Az olajat egy közepes lábosba lötykölöm, rádobom a krumplidarabokat, majd nagy lángon alágyújtok és lefedem. (Ha nagyon-nagyon sisteregne, kicsit mérséklem a lángot.) Időnként átrázogatva pirítom úgy 20 percig, míg a krumplik tökéletesen puhák, és kívül csodásan kérgesek lesznek. Sózni csak közvetlenül a vége előtt sózom, de akkor alaposan.

A salátához:

  • 1 kisebb fej római saláta
  • 2 mag nélküli mandarin
  • 1 marék dió 
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 kisebb bird’s eye chili
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál petrezselyem (igazság szerint úgy keveredett az öntetbe, hogy túl sokat aprítottam fel a répához)
  • só és frissen őrölt bors

A salátaleveleket falatnyi darabokra tépkedem, és egy nagy tálba szórom. Hozzáadom a megpucolt, gerezdekre szedett mandarinokat, és a félbevágott diószemeket.

Az öntethez egy kisebb tálban kézihabverővel összekeverem a mézet, a balzsamecetet, az olajat, az apró karikákra vágott chilit, a finomra vágott petrezselymet, némi sót, no meg borsot, majd nyakon öntöm vele a zöldségeket/gyümölcsöket/magvakat és alaposan elkeverem.

A malachoz és a szószhoz:

  • 2 se nem vékony, se nem vastag szelet sertéskaraj (közelebbről megszemlélve őket úgy döntöttem, nem kell fejenként két szelet, egy is megteszi – a másik kettőt is bepácoltam azért, és betoltam a mélyhűtőbe)
  • 1 citrom leve (nekem kicsi citromom volt ezúttal, egyébként egy félnek is beértem volna a levével)
  • 1 teáskanál méz
  • fél bird’s eye chili
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 dl száraz vermut
  • fél dl nagyon zsíros tejszín
  • 2 evőkanál creme fraiche (ha lett volna másfél deci tejszínem, akkor gondolom csak azt használtam volna)
  • só és frissen őrölt bors

A malacszeletek alján a zsírt egy ollóval úgy egy centinként bevagdosom, hogy szebben süljenek, és ne pöndörödjenek fel. Ezután egy fagyasztózacskóba rakom őket, meglocsolom a citromlével, rájuk nyomom a mézet, ollóval rájuk karikázom a chilit, majd alaposan átmasszírozom, és 3-4 órára berakom a hűtőbe pácolódni.

20 perccel sütés előtt kiveszem a hűtőből a husikat, sőt a pácléből is egy kis tányérra, de a levet nem öntöm ki.

Egy nagy serpenyőben összeolvasztom a vajat és az olajat, majd nagy lángon egy-egy perc alatt megpirítom a husik mindkét oldalát. Ekkor rájuk öntöm a vermutot, és úgy egy percig időnként rázogatva forralom. Eztán lejjebb tekerem a lángot, a serpenyőbe öntöm a páclevet, a tejszínt, belekanalazom a creme fraiche-t is, sózom és borsozom, majd befedem a serpenyőt, és durván további 3 perc alatt készre főzöm.

Elkészítési sorrend:

  1. húsok pácolása – 3-4 órával főzés előtt,
  2. felrakom a sárgarépát (30 perc kell neki), és megtisztítom, leszárogatom, feldarabolom a krumplit,
  3. mikor 10 perce fő a sárgarépa, felrakom a krumplit (20 perc kell neki),
  4. megmosom, leszárogatom, darabokra tépkedem a salátát, hozzáadom a mandarint és a diót, illetve elkészítem az öntetet,
  5. mikor már csak 5 perc kell a krumplinak és a répának, nekiállok a hússütésnek (durván 6 perc kell neki),
  6. mikor lefedem a húst, a répához keverem a petrezselymet, illetve összekeverem a salátát az öntettel – ahogy a hús készen van, lehet is tálalni.

malacszelet_sargarepaval_krumplival_mandarinos_salival_3_120715.jpg
Izgalmas, elegáns, alapvetően maceramentes és finom. Vendégeknek is büszkén feltálalnám.

Szólj hozzá!

Címkék: dió mandarin malac húsevő karaj sárgarépa vendégváró petrezselyem francia konyha római saláta vermut mastering the art of french cooking újkumpli

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr414662358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása