Hahh-há-há-há-há! Szombaton összcsaládilag operába mentünk, Anyukám ismét hozott szeretetcsomagot, aminek én mindig örülök, mert nincs mese, meg kell bontani az elgondolt láncot, új alapanyagokat kell teszemazt villámtempóban felhasználni, és ez jót tesz a kreativitásomnak. Na de most kérem! Na de most kérem, durván jártam: Ő is hozott egy kiló cukkinit! Már egy pillanatra azt gondoltam, hogy na nem, nem létezik, megmondom neki, hogy Anyukám, ne haragudj, de két cukkini-étkezés után még nekem is van másik három a hűtőben…
De meggondoltam magam. Úgy döntöttem, hát tessék, itt az igazi kihívás, jól szembenézek vele, legyűröm, átugrom a lécet, ésatöbbi. Hát nem szóltam. És már az operából hazajövet azon járt a fejem, hogy most mi.(?)
Be kell vallanom, végül a „legolcsóbb” megoldást választottam: a cukkini sütve lesz, és köret lesz, aztán kész. Ahhoz három cukkinit el tudok lőni! (Persze utána még másik három azért marad, de azokkal meg megint ráérek vagy 3 napot.)
És hogy mihez legyen köret? Ugye nemrég csináltam azt a sokféle tésztát. Na ahhoz egy teljes csirkemellet vettem, ami persze sok volt hozzá, így négy vékony szeletet félretettem, lefagyasztottam, és ami most erősen felkínálkozott. Annak a gondolatával meg már régóta eljátszottam fejben, hogy göngyölt húst muffintepsiben süssek meg. Kívülre egy szelet bacon, a húsra tejszínes sajtkrémbe beledolgozott sajt fokhagymával és provence-i fűszerekkel ízesítve nem hangzik rosszul ugyebár?
Aztán némileg revideáltam az eredeti elképzelést, Monsieur szemét mégsem szúrhatom ki köretként pusztán alig-kalóriás, fogyókúrába remekül passzoló cukkinivel (ami mindemellett még víz- és hashajtó hatással is bír, tele van ásványi anyaggal, valamint C és B9 vitaminnal). Gondoltam kifőzöm a dobozban árválkodó maradék tagliatellét is, majd megforgatom némi provence-i fűszerekkel ízesített barnított vajjal. Aztán újabb csavar: minek bajlódnék a vajbarnítással, mikor akad nekem a muffinformák alján isteni ízes szalonnazsír is?
Sajtos-szalonnás göngyölt csirkemell sült cukkinivel és tagliatellével
Hozzávalók 2 főre:
4 vékony-vékony szelet csirkemell
2 bacon széltében felezve
5 dkg füstölt edami
2 evőkanál viszonylag sűrűbb sajtkrém
5 icipici gerezd fokhagyma
1 evőkanál provence- fűszerkeverék
2,5 cukkini
10 dkg tagliatelle
némi olívaolaj
só és frissen őrölt bors
Először megmostam, és kb ujjnyi vastagon felkarikáztam a cukkiniket, majd eloszlattam őket egy sütőpapírral borított nagy sütőlemezen, sóztam-borsoztam, meglocsoltam némi olívaolajjal, és előmelegítettem a sütőt 200 fokra.
A csirkemellek egyik oldalát sóztam-borsoztam (a másikat gondoltam, minek, mikor megkapják a bacont), félretettem. Lereszeltem a sajtot, megtisztítottam, csírátlanítottam, majd apróra vagdostam a fokhagymákat, és a sajttal, valamint a fűszerkeverékkel egyetemben a sajtkrémhez kevertem.
Jöhetett a csigagyártás: egy fél bacon, rá a csirkemell-szelet natúr oldalával, majd a csirkemell vastagabb végére a sajtkrém negyede, és vidáman felteker, majd a muffintepsibe helyez. 4 tekercs,5 perc alatt.
Jöhetett a sütés: cukkinik a sütő tetejére (hadd irul-piruljanak), csirketekercsek az aljába. A csirkének kb. 15-20 perc, a cukkininek 20-25 perc közben egyszer fordít.
A tészta vizét a cukkinifordítás után kezdtem forralni vízforralóban, így kb egy időben lettek készen. Miután leöntöttem a tésztáról a vizet, a lábosát azbesztkezekkel villámtempóban papírtörölközővel szárazra töröltem, beleöntöttem a muffintepsiben felgyűlt zsiradékot, és a tagliatellét benne azonmód átforgattam. Kár, hogy semmi zöldfűszerem akkor itthon nem akadt, százszor jobban mutatott volna, és az ízen is kicsit frissített volna…
És: nagyon finom lett. De be kell vallanom, magamban azon röhögtem, hogy mind a látvány, mind az elnevezés nekem kicsit a mai magyar vendéglő/kisvendéglő valóságot juttatta eszembe a rengeteg töltött/göngyölt csirkemell/pulykamell tipikfogással. Sebaj, akkor is finom volt, 3 cukkinit letudtam vele, és pikk-pakk elkészült.