HTML

Budapest-Bordeaux

Az elmúlt néhány évben a főző/evőmániám fokozódásával párhuzamosan egyre közelebb kerültem a francia kultúrához, s ma már a két dolog kéz a kézben követel egyre nagyobb részt az életemből. Így nem volt kérdés, hogy a blogom is erre a pályára fog ráállni: nem (kizárólag) francia ételeket kívánok idefőzni, de nagyon igyekszem megragadni azt a fajta étel- és életimádatot, amiből időről időre van szerencsém feltöltekezni egy Bordeaux melletti napfényes faluban.

Tovább is van...!

Címkék

áfonya (2) áfonyás palacsinta (1) áfonya dzsem (1) alain ducasse (1) alaprecept (1) alma (5) alma torta (1) al fresco (1) amerikai palacsinta (2) amuses-gueules (1) amuse bouche (1) ananász (1) angol konyha (4) angol mustár (2) Anna del Conte (1) aperitif (6) aprósüti (1) arab konyha (2) árpagyöngy (2) aszalt füge (1) aszalt gyümölcs (3) aszalt gyümölcsös csiga (1) aszalt szilva (1) avokádó (14) ázsiai (7) ázsiaias (3) ázsiai konyha (1) ázsia konyha (1) a legjobb rostélyos (1) bab (1) babcsíra (3) babérlevél (1) babragu (1) bacon (12) bagett (3) bagette (2) bagna cauda (1) Balaton szelet (1) balzsamecet (6) banán (7) bárány (4) bárányborda (2) báránycomb (2) bárányhús (1) barnavaj (1) basmati rizs (1) bayonne-i sonka (1) bazsalikom (28) bébikukorica (3) Belleville (1) belsőség (3) besamel (6) Bistrot du Dome (1) blini (1) blogger játék (1) Blondie (1) bor (2) Bordeaux (1) bordeaux (1) bordeaux-i borvidék (1) borhab (1) brassói (1) brie (1) brioche (2) brioche nanterre (1) briós (1) brokkoli (14) brownie (1) brugonyás kenyér (1) bruschetta (1) budapest (1) BUÉK (2) buffala mozzarella (1) buggyantott tojás (1) bulgur (5) burgonyasaláta (1) burgundi csiga (1) busa (1) cake (1) camembert (1) canellini bab (1) carbonara (1) cavolo nero (1) cayenne bors (1) Caz Hildebrand (1) cékla (2) céklalevél (1) Chateau Corbin (2) cheddar (8) cheesecake (1) chili (37) chilis pesztó (1) chilli (2) chlili (1) chorizo (9) cider (1) cider ecet (1) Címkék (5) citrom (25) CJ Jackson (1) clafoutis (1) cole slaw (1) confit (1) créme fraiche (1) creme fraiche (12) crépe (1) crottin (1) Crottin de Chavignol (1) csemegeuborka (1) csicseriborsó (4) csiperke (2) csiperke gomba (4) csípős chili szósz (1) csíra (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemáj (8) csirkemájkrém (1) csirkemell (7) csőben sült (7) csoki (3) csokitorta (1) csokoládé (9) csokoládéfondant (1) cspben (1) cuisine bourgeoise (1) cukkini (19) curry (4) curry paszta (1) Cyril Lignac (1) dab (1) dahl (1) darált hús (1) darált marhahús (1) darált pulyka (2) David Lebovitz (1) denver steak (2) desszert (12) devilled food (2) dijoni mustár (11) dió (10) dióolaj (1) disznó (1) doris grant (1) durbincs (1) duxelles gomba (1) dzsem (1) ebéddoboz (5) ecet (1) ecetben eltett fokhagyma (1) édeskömény (3) édesköménymag (1) édesség (30) édes omlóstészta (1) egyszemélyes (1) egytál (22) élesztő (3) élesztőkivonat (1) életöröm (1) Elle á table (1) előétel (6) elzászi lepény (1) emulzió (1) endívia (4) eper (1) erdélyi szalonna (1) étterem (2) évértékelő (1) extra szűz olívaolaj (6) facebook (1) fahéj (2) falatkák (1) fasírt (2) faux filet (1) fehérbab (1) fehérbor (10) fehérborecet (1) fehér bab (1) fejérbor (1) feketebab (1) feketekagyló (2) feketekagyló fehérborban (1) feketeribizli (1) fekete bab (1) fekete hagymamag (1) fekete kenyér (1) fenyőmag (2) fésűkagyló (1) feta (12) flamiche (1) fodros kel (1) foie gras (1) fokhagyma (43) földimogyoró (2) fondant (2) fougasse (3) Franciaország (1) francia bor (1) francia kenyér (1) francia konyha (38) friss (1) friss sajt (1) frittata (2) füge (1) fusilli (2) fussili (2) füstölt (1) füstölt hal (1) füstölt hering (2) füstölt lazac (2) füstölt paprika (4) füstölt sajt (2) füstölt szalonna (6) fűszerkert (1) fűszerpaprika (1) futóbab (1) ganache (1) garam masala (1) garnéla (7) Gerbaud (1) gnocchi (2) golden szirup (2) gomba (26) gombaszósz (1) gombóc (1) göngyölt pulykamell (1) gorgonzola (1) görög (2) görög joghurt (4) Gourmand (1) gratin (2) gratin dauphinois (1) guacamole (2) guiness (1) gurnard (1) gyökérzöldségek (1) gyömbér (7) gyöngyhagyma (1) habart tojás (1) hagyma (6) hagymaleves (1) hajdina (1) halacska (35) halloumi (2) Halloween (1) halszósz (4) hamburger (1) hántolt árpa (2) harissa (2) harissza (1) háromszögsajt (1) hátszín (1) házi keksz (1) házi kenyér (1) házi majonéz (1) helyesírás (1) hollandi mártás (1) honvágy (1) honvágyételek (2) hors-doeuvres (1) hosszúhétvége (1) hosszúszárú brokkoli (5) hosszúszárú lila brokkoli (1) hot cross buns (1) How to Eat (1) Hugh Fearnley-Whittingstall (2) hummusz (2) húsevő (50) húsleves (1) húsmentes (109) húspogácsa (1) húsvét (1) Húsvét (2) hüvelyes zöldborsó (1) hüvelyes zöldségkeverék (1) illatos gomba (1) indiai (5) involtini (1) ír (1) ízkombinációk (1) Jacob Kenedy (1) jalapeno (1) jamie oliver (1) jamon iberico (1) jamon serrano (1) japán konyha (1) joghurt (4) joghurtos padlizsán (1) juharszirup (1) julia child (2) Julia Child (11) julie powell (1) kacsamell (2) kacsazsír (2) kagyló (3) kailorniai (1) kakaópor (1) kakukkfű (12) kalács (1) kaliforniai paprika (8) kamraturbó (1) kandírozott citrushéj (2) kapor (11) káposzta (1) kapribogyó (11) Karácsony (1) karácsony (1) karaj (4) karalábé (2) karamellizált dió (1) kardhal (1) karfiol (7) kávé (1) kecskesajt (8) kefir (1) kéksajt (7) keksz (1) kel (1) kelbimbó (2) kelkáposzta (1) kenyér (6) kenyérsaláta (1) kenyérszalonna (1) kenyértészta (3) keresztezett húsvéti zsemlekonty (1) ketchup (1) kétesélyes (1) kigyóuborka (2) kínai ötfűszer (1) kínai tojásos tészta (1) kínai újév (2) kivi (1) koktélparadicsom (17) koktélrák (1) kókuszreszelék (3) kolbász (6) költözés (1) köménymag (1) komfortétel (1) komfort food (3) komment (1) konfitált csirkemáj (1) könyvajánló (1) konzerv tonhal (1) köret (2) koriander (16) körte (2) közel keleti (1) krémleves (4) krémsajt (5) krémsajtos brownie (1) kreol konyha (1) krumligombóc (1) krumpli (21) krumplipüré (8) krumplis kenyér (1) kruton (4) kukorica (7) kurkuma (1) kuszkusz (2) lakoma (3) laposhal (1) lasagne (3) Laura Calder (1) lazac (12) lecsó (2) lencse (6) lencse curry (1) lenmag (2) lentrecote (2) lepény (5) lepényhal (1) Les Cordeliers (1) Les Rita Mitsouko (2) leveles tészta (7) leves (29) Le Cordon Bleu (1) lilahagyma (6) lila articsóka (1) lime (5) linguine (3) linguini (4) lóbab (2) lustaság (1) Lyon (1) lyoni saláta (1) magamról (1) magyar (1) Magyarország (1) magyarország ízei (3) magyaros (2) magyar kontra francia (1) máj (2) majonéz (4) mák (2) makaróni (1) makréla (5) malac (4) malaccomb (1) maldon só (1) malfatti (1) manchego (1) mandarin (1) mandula (2) mandulaliszt (1) mangó (3) mangó pucolása (1) maradék hasznosítás (5) marhahús (2) marhasült (1) Marie Rose szósz (1) Marmite (1) marokkói ihletésű (1) márványsajt (1) mascarpone (1) mastering the art of french cooking (2) Mastering the Art of French Cooking (8) mazsola (1) mediterrán ízek (7) medvehagyma (1) medvesajt (1) meleg saláta (1) melengető fogás (1) menta (12) menü (14) metélőhagyma (1) mexikói (4) méz (11) minimum munka (1) moderálás (1) moelleux au chocolat (1) mogyoróvaj (1) molnárné módra (1) morgóhal (1) moules frites (1) moules marinieres (1) moussaka (1) mousse (1) mozzarella (13) muffin (10) mustár (3) naan kenyér (1) Nagycsütörtök (1) Nanashi (1) narancs (1) narancslekvár (1) nass (2) némi macera (13) Nigella (8) nigella (10) Nigellissima (2) nokedli (3) nyelvhal (1) nyers kolbász (1) oef en cocotte (1) off topic (3) ökörmáj (2) olajbogyó (6) olaszos (18) olívabogyó (8) olívaolaj (5) olívás csigák (1) omlett (2) oregánó (3) oregánó-pesztó (1) osztrogaszósz (1) otthonos ízek (2) padlizsán (13) pad thai (1) paella (2) paella rizs (1) pain dépi (1) pak choi (2) palacsinta (3) Pampas (1) pancetta (2) paneer (1) panna cotta (3) panzanella (1) paolo conte (1) paprika (3) paprikás krumpli (1) paradicsakonzerv (9) paradicsom (32) paradicsomleves (1) paradicsomszósz (4) parenyica (1) Párizs (2) pármai sonka (2) parmezán (19) passata (3) pastis (1) paszternák (3) patatas bravas (1) paté (1) Paul Hollywood (1) pekándió (1) péksütemény (11) penne (1) pepperoni (1) perigeux (1) périgord (1) pesztó (5) petit écolier (1) petrezselyem (24) pezsgő (1) piac (1) piknik (2) pirított burgonya (1) pirított krumpli (2) pirított rizs (1) pirított tészta (1) pirított tökmag (1) piros arany (1) pissaladiere (1) pisztácia (1) pita (2) pite (1) pizza (2) pizza margherita (1) pogácsa (1) polgári konyha (1) polip (1) póréhagyma (16) pörkölt sósmogyoró (1) portobello gomba (1) portói (1) portói szósz (1) poule-au-pot (1) prosciutto (1) provence (1) Provence (2) provence i fűszerkeverék (2) pulykamáj (1) pulykamell (4) punjabi konyha (1) puy lencse (3) quesadilla (1) quiche (1) quiche aux poireaux (1) rachel khoo (1) rágicsa (1) ragu (8) raguleves (1) rakottas (3) rakott krumpli (1) rakott padlizsán (1) rakott tészta (1) ramsay (6) rántotta (1) ratatouille (2) rebarbara (1) receptek (1) Régal (1) reggeli (24) retek (5) rétes (1) rétesháromszög (1) rétestészta (1) ricard (2) Rick Stein (2) ricotta (7) risi e bisi (1) River Cottage (1) rizibizi (1) rizi e bisi (1) rizottó (6) rizotto (1) rizs (17) rizsecet (1) rizstészta (2) rizstésztalap (1) rókagomba (1) római kömény (1) római saláta (2) roquefort (6) rozmaring (13) rózsavíz (1) rozskenyér (1) rozsliszt (1) rukkola (16) sáfrány (1) Saint-Émilion (1) Saint-Germain (2) Saint-Germain-en-Laye (2) Saint Germain (1) sajt (6) sajtkrém (2) sajtszósz (1) sajttorta (2) salade lyonnaise (1) saláta (5) salátaszív (1) sali (26) salotta (3) salsa (2) salsa verde (2) sárgarépa (21) sashal (1) serge gainsbourg (2) sertéscomb (1) sertéskaraj (1) sherry (2) shiitake (1) shiitake gomba (1) skandináv rozskenyér (1) sofrito (1) sole meuniére (1) sonka (3) sophie dudemaine (1) Sophie Grigson (1) sós aprósüti (1) sós muffin (1) sós nasi (2) sóvirág (1) spagetti (6) spanyol konyha (2) spárga (9) spenót (23) stahl (3) steak (2) Stéphane Reynaud (1) sült (1) sült csirke (2) sült hagyma (1) sült krumpli (1) sült paprika (3) sűrített paradicsom (1) sushi (1) sütemény (3) sütőben sült krumpli (1) sütőtök (4) syllabub (1) szalonna (18) szálzeller (2) szardella (7) szardínia (3) szárított paradicsom (10) szárított tengeri alga (1) szárnyas (1) szárzeller (6) szendvics (2) szent jakab kagyló (1) szerelemgyümölcs (1) szezámmag (1) szezámolaj (3) szezámpaszta (1) szicíliai (1) szilabub (1) színpompa (3) szivárványos pisztráng (1) szódakenyér (1) szójacsíra (1) szójaszósz (5) szolgálati közlemény (7) szósz (1) születésnap (4) szülinap (1) szusirizs (1) szűzpecsenye (1) tabasco (1) tabbouleh (2) tagliatelle (1) tahini (1) tamarind paszta (3) tapas (1) tárkony (6) tarte flambeé (1) tarte tatin (1) tavasz (2) tavaszi tekercs (1) teasütemény (1) tej (2) tejföl (12) tejszín (30) télies eledel (5) tenger (1) tengeri kütyü (13) tengeri sügér (1) tésztaétel (45) tésztasaláta (2) tésztasali (1) thai (1) thai bazsalikom (1) thai jellegű (1) The Chelsea Bun House (1) The Geometry of Pasta (1) The Great British Bake Off (1) tofu (1) tojás (23) tojásétel (3) tojásos nokedli (1) tojásos pirított rizs (1) tojássárgája (1) tojás tálkában (1) tőkehal (1) töltelék (1) töltött gomba (1) tonhal (3) top 10 (1) török (1) torta (3) tortiglioni (1) tortilla (4) tört burgonya (1) tostada (1) tourin (1) tuk tuk (2) túró (1) túró rudi (1) tyúk (1) tzatziki (1) uborka (3) udon (1) újhagyma (2) újkrumpli (9) újkumpli (1) ünnep (3) utazás (8) útravaló (1) üvegtészta (2) vache qui rit (1) vacsora 8 főre (1) vaj (10) vajbab (1) vajszósz (1) vakáció (1) Valentin-menü (1) Váncsa (2) vanília (1) vargánya (3) vasárnap (1) vegyeszöldség (1) vegyes saláta (1) velouté (2) vendégváró (35) vermut (9) viennoiserie (1) vietnámi konyha (1) vietnámi tavaszi tekercs (1) villámtempó (85) villásreggeli (2) vinaigrette (3) virsli (1) vörösbab (2) vörösbor (4) vörösborszósz (2) vöröshagyma (8) vöröskáposzta (1) vöröslencse (3) vöröspesztó (1) waldorf (1) William Black (1) wok (1) worcestershire szósz (1) worcester szósz (1) yann tiersen (1) zabpehely (9) zeller (1) zellerszál (2) zellerszár (1) zöld (3) zöldbab (11) zöldborsó (14) zöldborsóhajtás (1) zöldhagyma (4) zöld szósz (1) zsálya (2) zselatin (1) zsemle (2) zsemlemorzsa (1) zsír (1) Címkefelhő

Elérhetőség

Ha valaki hozzászólna, de nincs kedve emiatt regisztrálni: hunmoiselle@gmail.com

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

  • HunMoiselle: @jEnci: Ja, és köszi! :-) Én egyébként nagyon szeretem a csírákat chirashi tetején vagy kissé átf... (2015.02.05. 12:39) Újévi részegség és józanság
  • HunMoiselle: @Pizsamanadrág: Szia Pizsamanadrág, tetszik a neved! ;-) Vicces, hogy így 3 év után pont ugyanabb... (2015.01.28. 12:11) Anglesey-i csöves tojás
  • HunMoiselle: @jEnci: Remélhetőleg végre sikerül beállítanom/tartanom a tempót! :-) (2014.06.10. 12:58) A spárga új ruhája
  • HunMoiselle: @burekpix: Köszi! Kóstold meg, nagyon finom is! ;-) (2014.06.03. 15:49) Gyors tavaszi hideg-meleg
  • szsuzsanna: @HunMoiselle: -Sajnos nem emlékszünk a nevére.. -a -"sok kilométeres, sok emeletes száraztésztás ... (2014.03.30. 17:43) Sikeres hiánygazdálkodás

Ahol szintén megtalálhatsz

Legjobb receptes blogok

torkosborz.hu

Resto-bistrot

2014.01.25. 17:51 HunMoiselle

bistrot_du_dome_1_140119.jpg
Múlt csütörtökön immáron harmadszorra foglalt Monsieur asztalt, hogy megüljük a boldogságos születésnapot, azonban ekkor megtörtént az is, ami az előző két alkalommal nem: nem töröltük előző este a foglalást, és tényleg el is jutottunk az étterembe! Ez már önmagában is fölöttébb örvendetes, de semmi ahhoz képest, hogy milyen jó esténk kerekedett végül. No de kezdjük az elején…

M. volt az értelmi szerző - hogy meglepetés legyen -, és csak annyit árult el néhány nappal korábban, hogy lehetőség szerint a nagy este előtt már ne készítsek halat, majd előző este a korábbi unszolásomra azt is elárulta, hogy a hely a Montparnasse környékén van. (Én pedig nem azért érdeklődtem, hogy rontsam a meglepetést, csak hogy úgy tervezzem a napomat, hogy a megfelelő időpontban ne a város másik oldaláról kelljen oda bumszliznom.) Szeretem azt a környéket egyébként, ha az eredeti tervet követve beköltöztünk volna Párizsba, akkor errefelé szerettünk volna lakni. (Bár érdekes, hogy egyik ingatlaniroda sem akart nekünk arra lakást mutatni, úgyhogy végül szinte csak a nagy vonalakban hasonló hangulatú, ámde lényegesen burzsoább 16. kerületben nézegettünk lakásokat.)

A foglalásunk 8-ra szólt, azonban mi nem sokkal fél 8 után megérkeztünk, a maître d’hôtel (teremfőnök) mégis kedvesen fogadott, pedig efféle ildomtalanságot errefelé csak az amerikaiaktól szokás elszenvedni. Az asztalunk egyébként már elő volt készítve - közvetlenül az ablaknál: jobbat nem is kívánhattunk volna. A korai órának megfelelően kevesen is voltak: a franciák este 8 előtt nem mennek vacsorázni, de ha előtte aperitifet is fogyasztanak, akkor könnyen kitolódhat az időpont 9-re is. Egy társaság ült a közelünkben – vegyes bagázs: egy amerikai pár (a nő nagyon-nagyon-nagyon hangos), egy angol férfi és egy francia nő. Nemrég érkeztek ők sem, a francia nő épp azt fejtegette az asztaltársainak, hogy Párizsban ezt az éttermet tartják az egyik legkellemesebb halétteremnek. A hely nagytestvére egyébként az utca túloldalán található kultikus Le Dôme, ahol szintén halakra specializálódtak, bár ott nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a tenger gyümölcsinek is. Mindkét éttermet egyébként ugyanaz, az utcában kissé hátrébb, ugyanazon tulajdonos érdekeltségébe tartozó halas látja el a legfrissebb fogásokkal. Míg az irodalomtörténetben jelentős szerepet betöltő étterem grandiózus, addig az általunk látogatott kistestvér meghittebb, kisebb, finoman megosztott terekkel, apróbb, inkább bisztrókra jellemző asztalokkal, visszafogott eleganciával, a falakon tengeri motívumokkal fogad…

… és egy tálkányi magozatlan zöld olívabogyóval, felur de sellel, vajjal, és egy kis kosárnyi kenyérrel. Ezeket csipegettük egyéb hors d’oeuvre híján a Kir royalunk (először egy kevés Cassist – fekete ribizli likőrt – öntenek a pezsgőspohár aljára, majd ezt öntik fel pezsgővel) mellé. Az olajbogyó finom volt, egyértelműen jófajta, a vaj a Franciaországban elvárható minőségű, a kenyér viszont csalódást nyújt, ugyanis bár nem volt rossz, de semmi különös sem volt (azt elmulasztottuk megkérdezni, hogy házi-e, de ennek Fraoban nem nagyon van jelentősége, tekintve, hogy a kézműves pékségek mennyei kenyércsodákkal látnak el mindenkit).

Étlap nem volt, az aktuális fogások, melyek hetente, de van, hogy gyakrabban változnak, egy nagy fekete táblára vannak felírva, melyet rendelés előtt egy széken az asztal mellé állítanak. Nem szerepel rajta sok fogás, ami számomra alapvetően megnyerő. Jelen esetben a következő előételek és főételek voltak:

Előételek (12-20 €):

  • Gravlax vagy Gravadlax (itt Gravalaxot írtak egyébként)
  • Halleves
  • Vaslapon sült tintahal
  • Tucatnyi osztriga
  • Feketekagyló

Főételek (21-25 €):

  • Skorpióhal vierge mártással
  • Tőkehal lencsével
  • Tengeri sügér sütőtökkel
  • Languszta friss pennével
  • Rizottó fésűkagylóval
  • Sashal édesköménnyel
  • Rostélyos valamilyen módon, de nem emlékszünk, és nem is firtattuk, hogy hogyan, hiszen ki követne el akkora baklövést, hogy halétteremben húst eszik?!

Az előételeket elnézve, rögtön eldöntöttük, hogy levest (soupe de poisson) és tintahalat (encornets á la plancha) kérünk, és mivel M. már korábban evett ilyen levest egy La Rochelle-i halétteremben, úgy döntöttünk, hogy az lesz az enyém. Ami a főfogásokat illeti, ott is egyetértettünk abban, hogy rizottót és tésztát nem akarunk, bármilyen csábító is legyen egyébként a Szent-Jakab kagyló, illetve a languszta. Én a vierge mártás (friss olívaolajas szósz aprított bazsalikommal és paradicsommal, továbbá citromlével) miatt elgondolkodtam a skorpióhalon, de aztán eszembe jutott, hogy ez egy igen szálkás jószág (emiatt használják előszeretettel a híres bouillabaisse alaplevének főzéséhez), és nekem most nem volt kedvem szálkákkal hadakozni. A tőkehal, pláne 2 év Anglia után, egy rendkívül unalmas halféle, így maradt a nemes tengeri sügér, és a hozzá hasonló, ám nálánál kevésbé előkelő sashal a kosárban. M-et jobban vonzotta az arisztokrácia hatalma, mint amennyire taszította a sütőtök (amit szeretünk-szeretünk, de annyira mégsem, általában túl édes az ízlésünkhöz), így övé lett a sügér sütőtökkel (bar au potiron), míg nekem egyébként is az édesköményes fogásra (maigre au fenouil) fájt a fogam, pláne, hogy sashalról egyikünk sem hallott még korábban. (A pezsgőt befejezve egyébként bevallottam M-nek, hogy kissé csalódott vagyok a választékkal: amióta mondta, hogy halétterembe megyünk, azóta dédelgettem magamban a gondolatot, hogy majd sole meunière-teszem, amire csak rádobott egy lapáttal, hogy előző nap újranéztem a Julie & Juliát.)

A bor kiválasztása immáron szokványos itallapról történt. Nem volt sokfajta, ha jól emlékszem egész pontosan 5-5 fajta volt mind fehérből, mind rozéból, mind pedig vörösből, valamennyi egy áron, üvegenként 24,90 €-ért. Esetünkben nem fért kétség hozzá, hogy konzervatív módon fehéret iszunk, és M. szeme rögtön felcsillant, mikor meglátta a Pouilly-Foussét, majd az enyém is megcsillant, mikor belekóstoltam. Tökéletes választásnak bizonyult. Nem túl savas, mennyeien gyümölcsös, az a fajta bor, ami bár nem csap agyon, mégis az ember még étkezés után egy fél órával is érzi az aromáit a szájában.

bistrot_du_dome_2_140119.jpg

A halleves alatt az észak-mediterrán régió egyszerű, passzírozott, kevés tejszínnel vagy crème fraîche-sel tovább dúsított hallevesét kell érteni, amit sáfránnyal színeznek, apró, pirított bagettszeletekkel, reszelt sajttal és rouille-jal (nevét – rozsda – vöröses színének köszönheti, többféle elkészítési módja van, ezért nevezzük az egyszerűség kedvéért provence-i majonéznek: fokhagymától, chilitől, no és sáfránytól aromás) tálalnak. Az elkészítése profi szakácsoknak nyilván ujjgyakorlat, azt gondolom, hogy nagy erőfeszítéseket igényelhet, hogy elrontsa valaki, de akkor is bele kell kiabálnom a világba, hogy amit ott ettem, az valami mennyei volt! Sűrű volt, illatos, és ízes, benne a tenger aromáival, leheletnyi csilivel, maga volt a tökéletes halleves – se több, se kevesebb. (M. is természetesen egyetértett!)

bistrot_du_dome_3_140119.jpg
A tintahalak vastagabb szeletekre voltak szétnyitva, úgy szúrták fel őket apró bambusznyársakra, majd annak segítségével sütötték meg a rostlapon. Gyanítom, többek között fokhagymával és csilivel pácolták, mert kiérződtek az utóízén, ami mintegy második életre lehelte a halat az ember szájában. A tányér közepén egyébként egy kis kupacnyi salátalevél is volt, mely alatt meghúzódott a meglepetés: 3 aprócska, bébitintahal, amiből szülinaposként kettőt én ehettem meg. No further comments...

bistrot_du_dome_4_140119.jpg
A sashal egy adagnyi karamellizált édesköményen érkezett, utólag úgy hiszem, egy kevés beurre blanc-nal, vagyis fehér vajmártással (először készítenek egy redukciót halalaplével, fehérborecettel és salottával, majd vajjal kidolgozzák) volt körbelocsolva. Az édeskömény így annyira ízlett mindkettőnknek, hogy elhatároztam, itthon is próbálom reprodukálni (ami azóta részben meg is történt, bár én narancslét is használtam az itthoni verzióban). A hal feszes volt, de mégis delikát, az egyik oldalon a szélét kissé odakapatták, és 8 aprócska szálkát is találtam benne, de ha nem akarok kötözködni, akkor be kell ismernem, hogy így is csodás volt. A szósz bársonyos. Összességében egyszerű, letisztult, fenséges, igencsak az ínyemre való fogás, aprócska hibával.

bistrot_du_dome_5_140119.jpg
A tengeri sügér egyértelműen önmagáért beszélt a tányéron, nem tették mellé/alá a sütőtökpürét, az külön tálkában érkezett. Kevés salátalevél volt melléhalmozva, illetve egy tálkányi fehér szósz, amire többszöri kóstolás után sem jöttünk rá, hogy mit takarhat pontosan, így végül a felszolgálótól tudtuk meg, hogy beurre montéról, vagyis montírozott vajról van szó. Ekkor kevés vizet vagy alaplevet melegítenek fel, majd rengeteg, kis kockákra vágott vajat vernek bele viszonylag alacsonyabb hőfokon, hogy a vaj komponensei ne tudjanak szétválni. Az eredmény földöntúli, de hát mit is várhatna az ember a soknál is több vajtól? Ami a halat illeti, jellegében ugye a sashalhoz hasonló, csak puhább, finomabb (itt most a konzisztenciára nem az ízre gondolok) a húsa, amit jelen esetben tökéletesen készítettek el: csak annyira sült meg, amennyire kellett, és egy darab szálka sem volt benne. A sütőtökpürénél pedig kellemes meglepetés ért minket, ugyanis nem volt édeskés, inkább sós irányba vitték el, és valóban nagy jól működött a sügérrel – a tányér megítélésünk szerint hibátlan volt.

A desszerteket felvonultató táblát a főfogás után hozták ki, és a következő elemeket tartalmazta 10 és 15 euró közötti áron:

  • Szorbék
  • Valami citruskrém
  • Baba au rhum
  • Moelleux au chocolat
  • Tiramisu
  • Tarte Tatin

bistrot_du_dome_7_140119.jpg

Nálam a moelleux au chocolat azonnali hatállyal eldöntetett, míg M. ahhoz a feltételhez szabta a rendelését, hogy créme anglaise-zel szolgálják-e fel, amit egyébként csokis édességek esetén rajtam is rendszeresen számon kér: hiába. Végül két moelleux-t kértünk… Bevallom egyébként, én attól tartottam, hogy ok, rendelünk desszertet, de nyilván nem lesz különösen finom egy olyan étteremben, ami a halakra koncentrál... de megcáfolták a kishitűségemet. Az apró csokicsoda olyan volt, amilyennek lennie kell: kívül sült, belül folyékony. Mondjuk nem nagyon lehet elrontani, hacsak nem túlsütik, vagy liszt ízű. A créme anglaise, ami lényegében vaníliasodó, kis pohárkában érkezett mellette: habos volt és finom, intenzív vanília ízzel, benne rengeteg aprócska fekete pöttyel. És ami igazán feldobta, a mellé mintázott narancs- és málnacoulis (meg volt még valami fehér, de már nem emlékszem arra az ízre – ezért nem kéne egy hétig várni az írással…), ami valahogy felrázta az egészet, és csodás frissességet kölcsönzött a szokásos csoki-vanília kombónak. Hogy mindezek után képesek legyünk a hazaútra, én még ittam egy kis feketét (ami egyébként Franciaországban inkább nagy fekete, és olyan, mint egy ütés a tarkóra), míg M. az úrias befejezés mellett döntött: ivott egy Armagnacot (na az egy másfajta ütés volt).

A számlánk így a pezsgőkkel, két előétellel, két főétellel, két desszerttel, egy üveg borral, egy kávéval és az Armagnac-kal úgy 165 euróra rúgott (szülinapos lévén nem láttam a számlát, csak utánaszámoltam), ami Párizs ezen részén, ilyen minőségű ételért teljesen korrekt. A felszolgálónk ugyan lehetett volna kissé figyelmesebb: a poharainkat általában elmulasztotta után tölteni, a kötelezően járó üvegnyi vizet az étkezés végére sikerült kihoznia (bár igaz, a desszertig nekem nem is hiányzott: sosem iszom vizet étkezés közben), illetve az előétel elfogyasztása után vagy 10 percig meredtünk a kiürült tányérokra - mindazonáltal kedves volt. A maitre d’hotel pedig kifejezetten előzékeny, sőt: ő maga hozta ki a desszertemet az égő gyertyával, illetve még a boldog szülinapot dal eléneklését is felajánlotta, de ezen a ponton a felszolgálónk figyelmeztetett, hogy a saját érdekemben jobb, ha attól eltekintek. Helyette inkább végül – mikor meglátta a fényképezőgépemet az asztalon – készített rólunk egy fotót.

bistrot_du_dome_8_140119.jpg
És hogy hol is voltunk? A 14. kerületben, a Vavin metrómegállónál a Bistrot du Dôme-ban. M. a Gault&Millau-ból nézte ki, ami idén két szakácssapkára taksálta a helyet.

Bistrot du Dôme, 1, rue Delambre 75014 Paris, 2014. január 16.

Szólj hozzá!

Címkék: születésnap étterem halacska tengeri sügér Párizs Bistrot du Dome sashal

A bejegyzés trackback címe:

https://budapest-bordeaux.blog.hu/api/trackback/id/tr275781170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása